Посланикът на САЩ в Будапеща: Призивът на Унгария за прекратяване на огъня в Украйна е циничен

Посланикът на САЩ в Будапеща: Призивът на Унгария за прекратяване на огъня в Украйна е циничен

Призивът на унгарското правителство за прекратяване на огъня в съседна Украйна е "циничен", предвид това, че големи части от страната са окупирани от руските сили, заяви американският посланик в Будапеща Дейвид Пресман, цитиран от Ройтерс.

Посланикът не спомена изрично унгарския премиер Виктор Орбан, но унгарският лидер нееднократно е призовавал за прекратяване на огъня и мирни преговори - стъпка, която според критици би била равнозначна на отстъпване на части от украинската територия на руския президент Владимир Путин.

"Когато чуваме политици да се застъпват за помирение, маскирано като мир, нека сме много ясни: само един човек може да установи мир. Ако Путин спре боевете, войната ще свърши. Ако Киев спре да се бие, Украйна ще загине", каза Пресман по време на семинар в Будапеща.

Говорителят на унгарското правителство засега не е отговорил на запитванията на Ройтерс за коментар.

"Цинично е да се говори за прекратяване на огъня, когато не твоята страна е тази, от чиято територия почти една пета е окупирана от чуждестранна армия", допълни посланикът.

Коментарите на Пресман показват засилващия се разкол сред съюзниците от НАТО. Орбан, който беше преизбран през 2022 г. за четвърти последователен мандат, каза, че да бъде страна членка на НАТО е от "жизненоважно значение" за Унгария, но правителството му няма да изпрати оръжие на Украйна или да скъса икономическите си отношения с Москва.

Пресман добави, че блокирането на заседанията на високо равнище на Комитета НАТО-Украйна от страна на Унгария, заради спор с Киев за отношението към етническите унгарци, е "несъстоятелно".

"Обезпокоени сме от използването от унгарските власти на НАТО като инструмент за решаване на двустранни спорове", подчерта дипломатът.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • rusnak

    27 Апр 2023 8:32ч.

    Като почне да се сипе атома по американските чутори, ще разбереш какво е циничност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обсервант

    27 Апр 2023 13:39ч.

    Мда. И унгарците си имат Херо Мустафа. Тия американски посланици в Изрочна Еврипа са като от ксерокс извадени. Явно минават строга школовка и курс по наглост, нахалство и безочие. Щото то тях ото не е нормално, а е плод на окултно обучение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • унгарец

    27 Апр 2023 8:33ч.

    Призивът на САЩ за непрекратяване на огъня в Украйна е циничен. САЩ са престъпна държава която иска кръвопролития и смърт. Няма по-голямо благо от мира, и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Апр 2023 8:43ч.

    Мирът в Украйна ще настъпи мигновено, само когато Нато бъде разсипано или доброволно се омете от Европа! Всякакви намерения за преговори и имагинерни споразумения са само бля-блял. Иначе 100-годишната война ни е в кърпа вързана, кой избъдне, избъдне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    27 Апр 2023 8:43ч.

    Сега тоя вече си стяга куфарите, за да дава наклон на който може! Орбан не лигльо като Гълъб Радев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • според логиката на тафроф

    27 Апр 2023 8:47ч.

    Този се намесва пряко във вътрешните работи на Унгария. Има основание да бъде изгонен .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • големи части от страната са ОСВОБОДЕНИ

    27 Апр 2023 8:53ч.

    а според краварите е цинично да не се стрелят хората. За тях войните и убийствата са ежедневие, жизнена потребност и неотменима ценност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пожарникаря

    27 Апр 2023 8:54ч.

    Цинично е да стоиш от страни и само да поднасяш дръвца и подклаждаш огъня случайно да не затихне. Добре е, че тая война нанася необратими щети по долара. Дано ЕС оцелее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бивш евро-оптимист

    27 Апр 2023 9:13ч.

    ЕС в сегашния си вид е мъртав. Единственият път ЕС да оцелее е да се САМОРАЗПУСНЕ и да се ПРЕОСНОВЕ ! С други лидери, с други политици, на други принципи - конфедеративни и уважаващи националните държави. ЕС от Лисабон до Владивосток ! Мир с Русия и обща отбранителна политика. Вън англосаксонците от европейските дела. План за икономическо възстановяване на Европа и забрана на престъпната "Зелена сделка".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    27 Апр 2023 8:59ч.

    Признаци на инфаркт на миокарда?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий

    27 Апр 2023 9:06ч.

    Няма по-цинична държава от "майката" на "кучите синове". Но пък е елегантно да обвиняваш другите в собствените си грехове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    27 Апр 2023 9:34ч.

    цинизъм е самото изказване на някакъв треторазряден чиновник, пратен на стария континент от м*** си. цинизъм е и съдържанието му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АТЛАНТИЧЕСКИ ПАПАГАЛЩИНИ

    27 Апр 2023 9:58ч.

    от треторазрядни папагали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    27 Апр 2023 9:41ч.

    А върхът на цинизма е, когато краварски представител говори за цинизъм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    27 Апр 2023 9:43ч.

    Ами прав е този никому неизвестен посланик. Русия няма никакъв интерес от прекратяване на огъня. Големи части от т.н. Украйна все още не са освободени от руските войски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    27 Апр 2023 10:57ч.

    и тази гледна точка е основателна. ;) но тук иде реч не толкова до съдържанието на коментара, а до това кой и в какво качество го прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    27 Апр 2023 9:50ч.

    Пресман е циничен и спазва "препоръката" - украинците да се бият, до последния. Това е нечовешко и презрително отношение към гражданите на 404, които им вършат''мръсната работа'' с/у руснаците, но им е изгодно, защото американците остават с "чисти ръце''?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    27 Апр 2023 9:58ч.

    Да преведа от американо-дипломатски език: "Вечна война за вечен мир". Точно по Оруелски...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Констатация

    27 Апр 2023 10:39ч.

    Поредния пример - САЩ са най-големият агресор на планетата Земя! На чужд гръб и100 тояги са малко. Кой започна тази поредна война на чичо сам? Пентагона!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    27 Апр 2023 11:28ч.

    Пресман говори глупости. Ако Киев спре да се бие, Украйна НЯМА да загине!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    27 Апр 2023 13:15ч.

    Така е! Ще загине само режима на Зеленски. Но това е и единственият шанс за самостоятелна държава Украйна. Докато САЩ крепят престъпния режим на Зеленски, руснаците лека по лека ще "усвояват" територията на Украйна, докато почистват този режим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логика и цели

    27 Апр 2023 11:35ч.

    Приказките и пропагандата нямат край и не познават граници. Войната има някакви причини, цели и своя логика. Това изказване не е дипломация, а глуповато и маскирано лицемерие, прикрито като нискокачествена и долнопробна литература. Украинската логика и цели? Победа от ВСУ на фронта, изтласкаване на руските войски от територията на страната, възстановяване на границите от състоянието преди 2014 г. Прием в отан и У. става огромна военна база. Някои им построява страната наново, а олигарсите им крадат на воля! Постигнато ли е всичко това? Не! Изгледи да се постигне? Никакви! Оперативно си поставят вече и друга цел - да се изостри конфликтът до крайност без оглед на ресурсите и загубите, да се плаши с митична и абсурдна "контраофанзива", но реално само да не се допусне срив на фронта и с всички средства да се провокира директна намеса на отан или набор от армии на западни държави (дори замаскирани). Изгледи да се постигне? Реалистични! Извод: от укр. страна + западни съюзници никой не желае прекратяване на огъня. Имаше едно интервю на полк. Николай Маарков пред проф. Тодоров, вероятно преди 2 седмици, интересно е да го чуете, преди коментари. Същевременно обвиненията към Унгария са абсурдни, доколкото настоящото статукво категорично не устройва и Русия, а насажданото твърдение, че Унгария адвокатства на Русия е пълен абсурд. Унгария се грижи са собствения си интерес.. Харков, Чернигов, Суми, Херсон, Николаев И ОДЕСА!!! пълни с отански вайски, а Черно море - локва на ам. и брит. флот - това мирише на ядрен, световен конфликт. Тук е подходящо да се поговори по-подробно и за Руската логика и цели? Нещата са по-сложни и многоаспектни. Необходимо е време и сериозен ангажимент. Желаещи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Желаещи има, ама смисъл няма!

    27 Апр 2023 12:55ч.

    Който знае, мълчи, който не говори, не знае, а повтаря написаното в медии, а и то е писано от незнаещи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пардон, грешка по-горе

    27 Апр 2023 12:57ч.

    Който говори не знае, има едно НЕ в повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бабаитлъка се доказва на фронта, а не

    27 Апр 2023 12:04ч.

    по офиси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    27 Апр 2023 12:40ч.

    стотици хиляди убити и ранени (украински и руски) руснаци, а наркоманчето "Зе" е весел и бодър и иска още танкове и самолети. отказват му: недей, това може да доведе до ядрена война. но "Зе" не е от тези, които се страхуват от апокалипсиса и не му пука за края на света - ще командва до последно, ще държи речи и ще пълзи, докато червеният индикатор в окото му изгасне (както на „терминатора“)...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • #Идиоти вън

    27 Апр 2023 12:54ч.

    Малеее, до къде е стигнал цинизмът, мирът бил циничен, а войната що е бе?!?!?!? ,,ХОРА БДЕТЕ!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно обратното!

    27 Апр 2023 12:59ч.

    Връх на цинизма е да наричаш цинизъм призив за спиране на избиването на руски момчета помежду им за чужди интереси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ЦИНИЧЕН" - ТАЗИ ДУМА ИМА САМО ЕДИН АДРЕС

    27 Апр 2023 13:41ч.

    Все по-голяма част от света вече стои далеко от този адресант:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свойко

    27 Апр 2023 13:41ч.

    Я виж кой говори, терорист #1 ръси мозък

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много тъпо е да си тъп

    27 Апр 2023 14:25ч.

    Я колко украинци има още до последния. При това урките мобилизират предимно рускоезични украинци от източната част, та руснаци да избиват руснаци. В това няма нищо цинично, само бизнес. При това успешен. И докато Путин се кълне, че няма да използва никаво ЯО, наглеците ще стават все по-нагли. Защото виждат насреща си страхливци, неспособни да предприемат решителни действия. Накрая всичко може да завърши или с ТСВ, при това термоядрена, или с разпарчетосването на РФ, което ми се види далече по-реален сценарии. На всички им се живее...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо за прочит

    27 Апр 2023 14:26ч.

    http://www.memoriabg.com/2016/08/26/schupenata-shahmatna-daska/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американското лицемерие е заложено във всичко

    27 Апр 2023 14:47ч.

    Във всяка брънка от ежедневието им, на най-обикновения американец до политиците им на най-висше ниво. Те са "усмихнати", "приветливи", "открити", "готини", но само навън, иначе не могат да съществуват в която и среда да са. В дейвтителност са подтиснати, мрачни и са на хапове в количества. ..........................Изявлението на този посланик е точно тролско, обръща думите, връща ги, защото и в Румъния хората са срещу НАТОи Америка и ги наричат лицемери. Румънецът не иска война, искат го американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Денят, в който рибите изплуваха

    27 Апр 2023 14:55ч.

    Узурпаторът заклейми окупаторът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи