Посланикът на САЩ предупреди Унгария за "близките ѝ и задълбочаващи се" отношения с Русия

Посланикът на САЩ предупреди Унгария за "близките ѝ и задълбочаващи се" отношения с Русия

Съюзниците от НАТО са предупредили Унгария за опасностите от "близките ѝ и задълбочаващи се" отношения с Русия, заяви посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Пресман, цитиран от Ройтерс. Ако това е политиката, която Будапеща избира, "ще трябва да решим как най-добре да защитим интересите си в областта на сигурността", добави той.

Отношенията между Будапеща и Вашингтон се влошиха заради забавянето от страна на Унгария на ратификацията за присъединяването на Швеция към НАТО, която унгарското правителство окончателно прие миналия месец, а също и заради топлите връзки на националиста и министър-председател на Унгария Виктор Орбан с Москва въпреки руската инвазия в Украйна, посочва Ройтерс.

"Тези основателни опасения за сигурността, споделяни от 31 съюзници на Унгария, не могат да бъдат пренебрегвани", заяви Пресман в реч по повод 25-ата годишнина от членството на Унгария в НАТО. Той уточни, че Унгария е съюзник, "който се държи по различен начин от всички останали".  

"Тя (тази реч) е за правителство, което определя Съединените щати като "противник", докато прави политически избори, които все повече го изолират от приятели и съюзници. Тази реч е за дългогодишен приятел и съюзник, който казва и извършва неща, подкопаващи доверието и приятелството", добави той.

Напрежението между правителството на Орбан и правителството на американския президент Джо Байдън се изостри през последните седмици, след като Орбан открито подкрепи кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ след среща с републиканеца в щата Флорида. Орбан похвали Тръмп, че е единственият кандидат за президент на САЩ, който може да сложи край на войната в Украйна - като прекрати военната помощ за Киев.

Будапеща се противопоставя на руската инвазия в Украйна, но Орбан отказва да изпрати оръжия на Киев и многократно критикува санкциите на ЕС срещу Русия. Правителството му поддържа близки отношения с Москва, отчасти поради продължаващата енергийна зависимост на Унгария от Русия, отбелязва Ройтерс.

Пресман отбеляза, че Унгария открито призовава САЩ и други съюзници да прекратят военната подкрепа за Украйна, за да се стигне до незабавно прекратяване на огъня и мирни преговори. "Съединените щати също искат мир. Желаем тази война да приключи. Но унгарското предложение не подобава на действителността", добави той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Никола Илиев

    15 Март 2024 8:09ч.

    Този гей да си гледа съпруга и да си трае

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та това не е ли намеса в работите на суверенна държава?

    15 Март 2024 8:53ч.

    Все едно унгарският посланик в САЩ да им дава наклон в политиката

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдааа

    15 Март 2024 10:01ч.

    Това е заплаха, да не кажа агресия! Унгарските жълтопаветници обаче са наврени в кучи зъГ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    15 Март 2024 10:05ч.

    Най ги боли, че Орбан подкрепя открито Тръмп, не им е за НАТОто!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    15 Март 2024 11:38ч.

    Това което следва сега по протокол е привикване на посланика във външно министерство, връчване на протестна нота и отзоваване за опит за намеса във вътрешните дела на суверенна Унгария. А извън протокола могат да му организират карнавални изпращане със яйца, катран и перушина... Гиди наглеци невъзпитани! Целия свят не ги понася вече! Вони на мърша, Пфу!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И къф й се пада на Унгария

    15 Март 2024 8:27ч.

    Посолът на УСА, че да се меси във вътрешните й работи (въпросът е реторичен)?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А на бас, че Унгария ще надживее САЩ

    15 Март 2024 10:50ч.

    При това пред очите ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А показалец

    15 Март 2024 8:31ч.

    размахал ли е заплашително? Санкции ли ще наложи, или майданец ще спретне? (Щото май вече опита. Неуспешно) Или ще издърпа ушето на Орбан? Аланкоолу, това да не са ти нашенските подлоги тагарета и ака-демици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    15 Март 2024 9:15ч.

    МОЖЕ БИ ЩЕ ВКАРАТ 50000 АМ-АРМИЯ ОТ ГЕРМАНИЯ В УНГАРИЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    15 Март 2024 8:33ч.

    Ами ако унгарец ги изрече тия неща в САЩ дали ще му се зарадват? Ако иде във Вашингтон и каже, че се притеснява, че американците поддържат много добри отношения с чалмите и тези, които заклаха Хашоги в Истанбул, тези дето избиват деца и жени, чакащи за вода и храна в Газа? Ако им каже, че те подкрепят тер.ризмът и рушат демократичните идеали ... е, тогава тоя човек ще го обявят за персона нон грата най-малкото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    15 Март 2024 14:35ч.

    Всеки, който не се кланят на новоРимския Папа у Вашингтон, бива "анатемосан" и отлъчен. Бай дъ уей, един американец (Гор Видал) отдавна им го каза право в очите във "Вечна война за вечен мир": "Не зачитаме мирните споразумения. Пренебрегваме международните съдилища. Нанасяме едностранни удари, където сварим. Даваме нареждания на ООН, но не плащаме членския си внос. Оплакваме се от тероризъм, но нашата империя понастоящем е най-големия терорист в света. Бомбардираме, нападаме, разрушаваме други държави. Въпреки че ние, народът на Съединените щати, сме единственият източник на законодателна власт в тази страна, вече нямаме представители в Конгреса. Нашият Конгрес е изнудван от корпоративна Америка и от нейния полицай – имперската военна машина."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • объркал се е

    15 Март 2024 8:44ч.

    Нагледен пример, че тези са много по-отвратителни от бившия СССР. България трябва да бяга колкото се може по-скоро от тях, докато напълно не са ни унищожили и набутали във война. Просто ни разглеждат като роби и слуги , на които се нарежда без право на глас. Този посланик знае ли, че 99% от българския народ мисли като Орбан и страната ни /както и повечето други/ изобщо не са съгласни с него. Това, че са си сложили някакви подлоги да ни управляват, и си мислят, че това е позицията на народа, си е тяхна работа. Народът чака новото Освобождение - този път от НАТО и ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    15 Март 2024 8:51ч.

    аз пък не искам никакви отношения със сащ да се махат от европа и да не се бъркат в живота ни носят само нещастие и смърт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хах

    15 Март 2024 8:52ч.

    Орбан му е теглил една майна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Орбан е пич

    15 Март 2024 9:17ч.

    Тоя е натурализиран чифут. Нагло се държи и нагло говори, обаче Тръмп, ако остане жив, незабавно ще му види сметката, изпращайки го да се пържи в ада по светите земи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател 13

    15 Март 2024 9:38ч.

    Едно време за да те държи изкъсо СССР осигуряваше евтини енергоресурси. Сегашните ако не си послушен не използват вазелин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    15 Март 2024 9:41ч.

    Демокрация е това. Ако Лукашенко водеше независима политика от Кремъл досега да е изгнил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чукча станал демокраД

    15 Март 2024 9:44ч.

    Демокрация, ама чифутинът призовава за повече тоталитаризъм, ако си прочел материала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    15 Март 2024 11:28ч.

    Що за лицемерно говорене, наглия опит за намеса на САЩ във вътрешните дела на Унгария, ти наричаш демокрация? Ето това е цялата ви идеология, нагли лъжи, грабеж, насилие, намкьорство, извратеност, неграмотност, примитивност...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    15 Март 2024 11:31ч.

    До Чукча - друже, расизма не е нищо друго освен омраза и мизантропия. Гадно нещо. Води до реки от кръв. Ние българите никога не сме залитали в тази отвратителна посока. Не го прави и ти. Това не означава да си затваряне отчита за гадости те които се правят или да не правим нищо по въпроса. Напротив! Но омразата само замъглява преценката и дава място на дявола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакай малко! Славейков расист ли е? Пееш като жълтопаветна певачка

    15 Март 2024 13:06ч.

    Нам Русия е надежда, / руский цар е наший спас - / никой друг не ни поглежда, / не помисля зарад нас. //// Немци, френци, англичани / наши са враждебници, / дружни с нашите тирани, / с нашите изедници. //// Спекуланти са омразни - / интерес им покажи, / че да виж дела проказни / и чифутски в тях лъжи. //// Соломон Паси какво е? Българин ли е? А Сюлейман безумний (Соломон Леви Явиш), който за три дни през юли 1877 г. изкла над 14500 деца, жени и мъже в Стара Загора и околните села и откара в робство за продан на робските пазари в Одрин и Истанбул още 10000 измъчвани изнасилвани жени и деца, турчин ли е? А юдаистите в Стара Загора, които затварят портите си пред молещите за спасение в техните домове българи, хора ли са? А циганите в околните села, арнаутите, турският башибозук и аскер, които изнасилват жени и после ги убиват пред очите на мъжете им, преди да заколят и тях, хора ли са? Къде виждаш български расизъм спрямо другите народности? Или може би е расизъм турчин да разпори с ятагана си корема на бременна жена пред другите й деца, а те откарани в робство да казват, че турците, циганите и юдаистите са се погрижили за тях? Или може би е расизъм да кажеш, че Израел извършва геноцид над палестинците в Ивицата Газа, сравним само с извършвания геноцид от дьонмето Сюлейман (Соломон Леви) паша, арнаути, турци, и цигани над българското население по време на Старозагорското клане от юли 1877 г.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забравеното Старозагорско клане

    15 Март 2024 13:15ч.

    https://bulgarianhistory.eu/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янките отбират и ценят единствено

    15 Март 2024 9:57ч.

    от удар в зъбите им!Само тогава ценят противника и приемат да разговарят с него човешки!Затова Россия трябва да смаже физически т.н.”украина” след което може да разговаря с нахалните янки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • българин от колонията

    15 Март 2024 10:02ч.

    така да мразим американците ,че ако сега застане някой от тях пред мен ,със зъби ще му прегризя гръцмуля,а как си мечтаехме за ЛЕВИС,БЪРБЪН ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Март 2024 10:50ч.

    Нещо си се объркал братчет, първо, нямам никакво желание да гризя гръцмуля на тия 300 кг. промити мозъци, те са толкова унищожен биологичен матрял, че сами не могат да го осъзнаят и ако искам бърбън или левис, вече не се налага да ходя до сащ, има ги на всеки ъгъл 😜

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иде

    15 Март 2024 10:16ч.

    Бясното куче покаже ли си зъбите, значи ножа е спрял в кокала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    15 Март 2024 10:21ч.

    Е, този е американски .вреин и затова може да си позволи всичко( Миждахме екакво правеше една виктория в укрина. Слушаме и гледаме какво прави един държавен секретар...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    15 Март 2024 10:28ч.

    Май българина е забравил колко често преди време се намесваха и то с ноти и с изказвания по медиите така наречените евроатлантическите ни пирятели?? През 1996 -97 помти всеки ден, я германеца, я франсето или хамериканеца все даваха съвети! Е сега сме напълно послушни, кажи речи роби и няма забележки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Март 2024 10:40ч.

    Браво! Затова ли видях Орбан завит през глава, целия потен и треперещ като лист? 🤣🤣🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    15 Март 2024 10:45ч.

    Много са смешни тия... свикнали са само с плужеци като румбата радеф и като попаднат на истински мъж се започва голяма излагация! Плаши гаргите жалкия краварски гном, вече осъзнава, че никога повече няма да бъде посраник някъде, защото няма никакви постигнати резултати, за разлика от кенчо мъртъв, че Хаити се управлява вече от канибали... найс а? Пак издърпахме късата клечка или трябва да сме поласкани, че ни изпратиха точно този кръвопиец? 😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    15 Март 2024 10:55ч.

    "Съюзниците от НАТО са предупредили Унгария за опасностите от "близките ѝ и задълбочаващи се" отношения с Русия" От коя държава произтичат опасностите? Жалка, поробена Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    15 Март 2024 11:34ч.

    краварино, отивай в обора при кравите и не се занимавай с независими държави!!! Нагли мародери и престъпници! Вън от Европа, кравари долни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    15 Март 2024 11:46ч.

    Американската "демократическа" партия квичи, тръшка се и заплашва, защото умира. Само хлебарките по жълтите павета са достатъчно тъпи да им се вързват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мишо

    15 Март 2024 12:12ч.

    Това си е чиста намеса във вътрешните работи на една държава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи