Посланикът на САЩ и правосъдният ни министър обсъдиха законодателни инициативи за регулиране на лобизма

Посланикът на САЩ и правосъдният ни министър обсъдиха законодателни инициативи за регулиране на лобизма

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министърът на правосъдието Атанас Славов се срещна с посланика на САЩ Кенет Мертен по негова инициатива. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Основни акценти в разговора бяха въпросите за върховенството на правото, борбата с корупцията, бъдещите конституционни промени, законодателните инициативи във връзка с регулиране на лобизма и мерките срещу нарушаването на интелектуалната собственост във връзка с годишния доклад на Офиса на търговския представител на САЩ за 2022 г.

Атанас Славов подчерта, че мандатът на правителството и неговият личен като министър е строго обвързан с бъдещите промени в Конституцията, които касаят разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на два отделни съвета, ограничаване на правомощията на главния прокурор, въвеждането на пряка конституционна жалба и преформатиране на ролята на служебните правителства.

Министърът заяви, че в напреднала фаза е приемането на нов антикорупционен закон и подчерта значимостта на изграждането на реално работеща антикорупционна комисия.

Славов отново изрази амбицията си през есента да бъде представен за обществено обсъждане закон за лобизма, който да регулира процесите в тази област.

В началото на юли посланикът се срещна и с министъра на финансите Асен Василев, припомня БТА. По време на разговора тогава двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на американско-българските икономически връзки и сътрудничеството за гарантиране на общата ни сигурност, като сред тях са скринингът на инвестициите и съвместните усилия за подобряване на фискалната прозрачност.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Какво има да обсъждат?

    14 Юли 2023 18:13ч.

    Посланника на САЩ да даде законите за гласуване в НС и всичко ще си е на място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така си е - нахалството им премина всякакви граници! Искаме, искаме, искаме ... ай спрете се, де!

    14 Юли 2023 19:54ч.

    И не чувстват никакво неудобство третирайки България не като държава, а като офис на фирма, където разпореждат задачи НЕ в интерес на България и на българите. Какво му пука на американския посланик как живеем ние българите в България. Какви мерки го гонят за "регулиране на лобизма и мерките срещу нарушаването на интелектуалната собственост". .... В САЩ има достатъчно българи, които работят за техните фирми, какво си позволяват и в България?! То бива нахалство, бива ама толкова не бива. Посланик, докога ще лъжете за падането на визите за САЩ?! Ай сиктир, до гуша ни дойде от ИСКАНИЯТА на тези досадници - искаме това, искаме онова...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    14 Юли 2023 18:16ч.

    По е правилно да се каже: "Посланика на САЩ даде поредните инструкции на Министъра на правосъдието." Това правителство ми напомня на един виц. В час по БЕЛ, учителката пита Иванчо: - Иванчо, кажи една съгласна? Иванчо без да се замисля отговаря: - Марийка, госпожо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Урсула фон дер Лайен е назначила тайно американска лобистка на важен пост в ЕК"

    15 Юли 2023 11:29ч.

    "Тайно, без много шум и без да информира дори комисарите си, председателят на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен е назначила на 11 юли на изключително важен пост в институцията видна американска лобистка. Фаворитката на Фон дер Лайен се казва Фиона Скот Мортън, преподавателка е в престижния университет в Йейл и от 1 септември трябва да оглави Генералната дирекция на ЕС, която се бори срещу антиконкурентното поведение на Стария континент и злоупотребата с господстващо положение на пазара на доминиращите индустрията на информационните технологии американски компании. Тези компании са “Епъл”, “Майкрософт”, “Мета”, “Амазон” и други отвъдокеански гиганти, за които Мортън досега е лобирала в Брюксел, получавайки от всеки един от тях по около 1 милион долара годишно. Скандалът с “потайното” назначение на Фиона Скот Мортън разкри френският вестник “Льо Монд”, който подчерта, че в публикуваната на сайта на ЕК нейна биография влиятелната лобистка, която е работила две години в Министерството на правосъдието на САЩ, не е посочила дори народността си. В петък, 14 юли, Европейската комисия отхвърли искането на Франция да „преразгледа“ назначаването на американската лобистка на ключов пост в изпълнителната власт на ЕС, занимаващ се с регулирането на американските технологични гиганти. „Решението беше взето. Не виждаме основания за преразглеждане“, каза говорителят на Комисията Дана Спинант."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Просто научаваме, пише вестникът, че майчиният й език е английски, а що се отнася до нейните консултантски мисии, те не са детайлизирани, за разлика от академичните ѝ публикации, които се простират на няколко страници.”

    15 Юли 2023 11:32ч.

    "“Льо Монд”съобщава, че министърът на цифровите технологии в Париж Жан-Ноел Баро бил останал “поразен” от назначението на американката, повдигащо куп легитимни въпроси за нейната лоялност и бил поканил с туит ЕК да преразледа избора си. Същото била сторила и министърката на външните рабти на Франция Катрин Колона, изразила “удивление” от назначението и подчертала, че Европа има много талантливи юристи и икономисти, които могат да работят много по-добре от Мортън на поверения ѝ пост. Аферата разтресе и Европейския парламент, като в петък шефовете на основните политически групи Стефан Сежурне (либерали), Манфред Вебер (ЕНП), Ираче Гарсия Перес (социалдемократи) и Тери Райнтке (зелени) изпратиха до комисарката по конкуренцията – датчанката Маргрете Вестагер писмо, с което се противопоставиха на назначението на Фиона Скот Мортън и помолиха то да бъде отменено."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • inferno

    14 Юли 2023 18:28ч.

    Привидно нещата в държавата изглеждат глупави и нелогични. Управляващите се надпреварват кой по-голяма нелепост да измисли, а народът е сащисан и репертоарът му от псувни е на изчерпване. А какво всъщност става? Американското Превъзходителство си върши перфектно работата с крайна цел гражданска война или поне някой по-сериозен бунт. И тогава идва голямата томахавка и край на гражданската “слободия”. Митрофанова, Захарова, руски медии – забранени със закон! Закон за защита на държавата. Следва разправа с малкото български “своеволници” и работата е свършена. Well done!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • диктатура

    14 Юли 2023 18:37ч.

    Точно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредното глуповато мекере е и тоя т.н. министър

    14 Юли 2023 18:40ч.

    Обсъждали борбата с корупцията и приемане на закон за лобизма, който да я узакони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    14 Юли 2023 18:46ч.

    Ще борят корупцията като я узаконят. Не е лошо за корупционерите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    14 Юли 2023 18:46ч.

    Междувременно в други новини: https://epicenter.bg/article/Galap--Ako-izborite-byaha-dnes---GERB-SDS---26-4--PP-DB--21-8---Vazrazhdane-quot----14-9----DPS---14-5-/320610/2/0 - почти 65% от гласуващите си избират новата тройна коалиция... Не се напрягайте много. В капана сме отдавна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как посланикът избира кои срещи да оповести и кои не?

    14 Юли 2023 18:49ч.

    Сигурно има нещо от сорта на 10 срещи - една е публична. Нещо като колоквиум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снощи ядох фасул и зеле

    14 Юли 2023 19:00ч.

    Имам много газове и ме напъва да пръдна ! Но не смея, моля американския посланник да ми разреши !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 14 Юли 2023 16:00ч. Имам много газове и ме напъва да пръдна ! Но не смея, моля американския посланник да ми разреши !

    15 Юли 2023 11:18ч.

    Правилно! Ако пръднеш без разрешението му и преди да е приет закона за лобизма ще се окаже, че си енергиен корупционер, а не газов лобист, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    14 Юли 2023 20:10ч.

    НАГЛОСТ! Не е работа на посланик на чужда държава да обсъжда закони за лобизъм!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 14 Юли 2023 17:10ч. НАГЛОСТ! Не е работа на посланик на чужда държава да обсъжда закони за лобизъм!

    15 Юли 2023 11:20ч.

    НАГЛОСТ! Не е работа на министърче да обсъжда законите ни с посланик на чужда държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Независими от ПЕНТАГОН

    14 Юли 2023 20:43ч.

    и амерканския нагон

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Недопустима намеса в нашите вътрешни работи

    14 Юли 2023 21:00ч.

    И непозволено слагачество от страна на Ат. Славов. Изразявам протест!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Министърът на правосъдието Атанас Славов се срещна с посланика на САЩ Кенет Мертен по негова инициатива. "

    14 Юли 2023 21:44ч.

    Kакво означава по "негова" инициатива - по инициатива на Славов, или на сайбията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американският посланик нагъл до безобразие

    15 Юли 2023 0:24ч.

    Но нашенци сами си постелиха така. Само че за тях преходът се оказа време за приходи, а за народа разходи до дупка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи