Посланикът на Москва в Лондон: Русия няма да използва ядрени оръжия

Посланикът на Москва в Лондон: Русия няма да използва ядрени оръжия

Руският посланик във Великобритания Андрей Келин  СНИМКА: РОЙТЕРС

Русия има много строги разпоредби за използването му, твърди той пред Би Би Си

Руският посланик във Великобритания Андрей Келин заяви в интервю за Би Би Си, че не вярва страната му да използва тактически ядрени оръжия във войната в Украйна.

В разпространена извадка от интервюто, което ще бъде излъчено днес в 11 часа българско време по Би Би Си, Андрей Келин казва, че според руските военни правила подобни оръжия не се използват в конфликт като този.

"Русия има много строги разпоредби за използването на ядрени оръжия, това може да стане само, когато е застрашено съществуването на страната", изтъкна посланикът, цитиран от БНР. „Това няма нищо общо с настоящата операция“, уточни дипломатът.

Когато Владимир Путин постави ядрените си сили в повишена готовност в края на февруари, скоро след инвазията, това бе широко възприето като предупреждение. Путин обвини за това агресията на Запада и НАТО.

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс определи постъпката като опит да се отклони вниманието на хората от „това, което се случва в Украйна“, заявявайки, че Русия изостава от графика на своето нахлуване само с няколко дни и се опитва да „напомни на света“, че тя разполага с възпиращ фактор.

Тактическите ядрени оръжия са тези, които могат да се използват на относително къси разстояния, за разлика от „стратегическите“, които има възможност да бъдат изстреляни на много по-дълги разстояния и да събудят призрака на тоталната ядрена война.

Но терминът все още включва много видове оръжия, включително по-малки бомби и ракети, използвани на бойно поле. Смята се, че Русия има около 2 000 тактически ядрени оръжия.

В доста напрегнатото интервю Андрей Келин отрича, че руските войски обстрелват цивилни граждани и заявява, че обвиненията във военни престъпления в Буча са "изфабрикувани".

Притиснат от водещия Клайв Майри, че има доказателства за извършените престъпления в Буча, посланикът отново посочи, че според Русия всичко е било "инсценирано", за да се прекъснат преговорите.

Би Би Си припомня, че същата версия на събитята е била изложени и по-рано то външния министър Сергей Лавров, който каза, че "инсценировката" е направена след напускането на руските войски.

Западът обаче твърди, че сателитни снимки показват, че трупове е имало по улиците на Буча две седмици преди руснаците на напуснат града.


Източници: "24 часа", NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

  • Чугунь

    29 Май 2022 9:02ч.

    Дървен гугле превод, направо ламаринен ! Хубаво е, че текстът внезапно завършва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    29 Май 2022 9:03ч.

    "Западът обаче твърди, че сателитни снимки показват, че трупове е имало по улиците на Буча две седмици преди руснаците на напуснат града." С други думи, труповете са лежали поне 20 дена, а като сложим и още 10 дена, след които почнаха да водят западняците на хаджилък в Буча, то цял месец се получава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    29 Май 2022 9:30ч.

    А един французин, който е отишъл като доброволец да оказва медицинска помощ на страната на Украйна и е бил по това време в Киев, казва че е бил свидетел и с очите си е видял как докарват отдругаде и подреждат труповете в Буча за снимки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    29 Май 2022 9:34ч.

    Сателитните снимки имат дата на заснемането. После се разбра, че на въпросната дата, която стои на снимките, сателита не е бил на място, откъдето да има видимост към мястото, а е позициониран над съвсем друг район на земята. Което значи, че снимките, ако са истински, са със сменена дата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    29 Май 2022 9:27ч.

    Глупаци ли са дипломатите на руснаците - успокойте ги, за да могат да ви пратят танкове, самолети и тежка артилерия да убиват руски войници. Досега ги спираше страха от това, че не знаят как Русия ще реагира, а сега им кажете, спокойно да идват с тежката си военна техника и да убиват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нагличански джендъропитек

    29 Май 2022 9:50ч.

    Тоя джурналист на режима в Лондон не стига че лъже като дърт ром, ами и "притиска" събеседника си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Казал е за Украйна

    29 Май 2022 10:11ч.

    за Англия нищо не е казал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виждаме тук едно разочарование

    29 Май 2022 10:29ч.

    Че нашите руски братя славяни нямало да изтрият от Земята с ядрените си оръжия нашите украински братя славяни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От което си правим извода,

    29 Май 2022 10:31ч.

    Че моралът на коментиращите е достигнал нови, недостижими висоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • какъв морал бе, нали времето бе ваше

    29 Май 2022 10:41ч.

    Странно как изведнъж заговорихме за морал след като видяхме, как започваме да губим. А срещу Югославия, Либия, Сирия бяхте забравили какво е туй морал, нужно беше Русия да ви припомни, че има кой да ви бие, та да се сетите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    29 Май 2022 10:44ч.

    Не издържах само да тролствам от дивана и отивам на фронта да воювам лично срещу Путин в Донбас. Ще види той, гадината! Повече няма да ви досаждам, защото най-вероятно ще загина в бой за западната демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    29 Май 2022 11:15ч.

    Напротив.Русия трябва да използва.... в укрепрайона няколко тактически....и евентуално в западната част 1 за урок на фашистките урки и за полските ново фашисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи