Посланик Ерик Рубин: България трябва да поддържа отношенията си с Русия

Посланик Ерик Рубин: България трябва да поддържа отношенията си с Русия
"България трябва да поддържа своите отношения с Русия. Русия е най-голямата държава в света, не е далеч от България, имате дълбоки исторически връзки. Представата, че не могат да се поддържат отношения с Русия, е нелепа." Това казва в ексклузивно за "120 минути" по бТВ посланикът на Съединените щати в България  Ерик Рубин.

Журналистът от бТВ Светослав Иванов разговаря с американския посланик

Снимка: btvnovinite.bg

 

"През последните три години над един милиард лева са влезли в България като директни американски инвестиции в сферите на земеделието, електрониката, високи технологии, развойната дейност от големи американски компании", посочва още той.

„Очевидно обаче това не е достатъчно. Искаме цифрата да достигне до един милиард долара и ние работим сериозно за нови инвестиции”, подчерта посланикът.

По думите му мисията по обща охрана на въздушното пространство е била много успешна.

Под никаква форма тя не може да бъде свързвана със зависимост, а точно обратното. Тя беше израз на истинско партньорство и съюз, посочи Ерик Рубин.

 

 

Вижте целия разговор:

 

- Започваме този разговор в седмицата на българската Независимост - голяма дата в нашата история. Само допреди няколко дни обаче нашето небе беше охранявано и от американски изтребители. Как ще убедите всички онези, които виждат в това знак за зависимост, а не за независимостта за България?

 

- Благодаря ви за въпроса, но искам да започна с поздравление към вас и вашите зрители по случай Деня на независимостта. Аз разбирам колко голямо значение има тази независимост за България, колко много сте се борили за нея след толкова векове.

 

Поздравявам ви, но също искам да кажа, че моята работа и роля тук е да помагам тя да бъде съхранявана. В този смисъл мисията по обща охрана на въздушното пространство беше много успешна. Под никаква форма тя не може да бъде свързвана със зависимост, а точно обратното. Тя беше израз на истинско партньорство и съюз.

 

Американски пилоти летяха с българските си колеги пилоти и патрулираха заедно. Всички разноски по тази кратка мисия бяха поети изцяло от Съединените щати.  Има интерес и от други съюзници в НАТО. В същото време България продължава да осъвременява военновъздушните си сили, като целта е те да бъдат напълно модернизирани в синхрон с решението на парламента. Ние искаме да подкрепим това.

 

Както знаете, в момента вашата бойна авиация е доста малка и всеки е съгласен, че се нуждае от модернизация. Това също беше и добра възможност за американските и българските пилоти да обменят опит, да поработят заедно, но изцяло под българско командване в рамките на българското въздушно пространство. Това беше подкрепяща мисия, с която се гордеем.

 

- Националният спор про и анти Русия тук е стар, колкото Ню Йорк, вашия най-голям град. Факт е, че в последните години Русия увеличава влиянието си тук, увеличават се и руските пари, които идват по различни канали. Междувременно не виждаме нови американски инвестиции. Президентът Обама така и не направи посещение през двата си мандата. Губите ли битката за присъствие в региона?

 

- Нека ви отговоря с нещо, което съм казвал и преди. Според мен това е фалшива дилема и българите трябва да отхвърлят всички онези, които им казват, че са изправени пред подобен избор. Тук няма казус. България трябва да поддържа своите отношения с Русия.

 

Русия е най-голямата държава в света, не е далеч от България, имате дълбоки исторически връзки. Представата, че не могат да се поддържат отношения с Русия, е нелепа. От друга страна, идеята, че не може да имате добри отношения с Русия, ако имате добри отношения с Европейския съюз или НАТО, в които членувате, със съюзници като Съединените щати, също е грешна. Мисля си, че правилният курс е да се опитвате да имате добри отношения с всички, но също да показвате ясно, че България е член на Европейския съюз и НАТО и това е демократичният избор на българския народ.

 

На второ място, има невярно схващане, че няма нови американски инвестиции. Проверихме тази сутрин с Американската търговска камара, които ни предоставиха най-актуалната статистика. През последните три години над един милиард лева са влезли в България като директни американски инвестиции в сферите на земеделието, електрониката, високи технологии, развойната дейност от големи американски компании. Очевидно обаче това не е достатъчно.

 

Искаме цифрата да достигне до един милиард долара и ние работим сериозно за нови инвестиции. Но не е истина, че няма такива. И ако проверите в Американската търговска камара, сигурен съм, че те с радост ще ви дадат доста добри примери и ще ви споделят бъдещите си планове. България има нужда от повече работни места и добри заплати, за да задържи младите и да продължи да повишава стандарта си.

 

- Посланикът на Франция, чийто мандат приключи, многократно подчертаваше негативната роля на олигарсите и корупцията в България. Съгласен ли сте с вашия колега?

 

- Не мисля, че моята роля е да се съгласявам или да не се съгласявам с коментарите на други посланици. Но ще ви кажа следното - във всяка страна има корупция. В моята държава също, а в моя роден щат Ню Йорк двама от най-високопоставените служители на федералното правителство се намират в затвора заради корупция. Въпросът е как се борим с корупцията.

 

Мисля, че в България има напредък, законодателството се развива. Очевидно има още много работа и ние непрекъснато се опитваме да помогнем за повече прозрачност. За мен в това се крие решението - гражданите да имат повече информация какво се случва зад сцената. Затова подкрепяме и свободните медии, професионалната журналистика, разследванията. Това е важен инструмент за намаляването на корупцията в обществото.

 

- Европа и специално България е първият бряг. в който се блъска всяка нова бежанска вълна. Строи се защитна стена между България и Турция. София настоява за повече финансова солидарност от Европейския съюз. Какво е вашето мнение по въпроса?

 

- Това е въпрос от голяма важност. България не само е външната граница на Европейския съюз, но тя е и най-близката граница до размирния Близък Изток. България върши много добра работа, но това е много скъпо начинание и страната ви се нуждае от помощ. Най-голямата подкрепа логично идва от Европейския съюз, защото това все пак е граница на този съюз.

 

Ние също се опитваме да помогнем. На посещение дойде високопоставен представител на службата "Митници и гранична охрана" на САЩ, а вицепремиерът Бъчварова посети границата между САЩ и Мексико преди три месеца.

 

Като цяло сътрудничеството ни с вашите гранични власти е много близко. Ние няма да заменим Европейския съюз, защото това не е наша граница, но искаме да помогнем за справянето с това предизвикателство.

 

- България ще избере своя президент няколко дни преди вие да научите името на новия си президент. При вас отдавна текат дебати, а тук все още такива липсват. Все още не знаем всички кандидати, най-голямата партия не е съобщила името на своя кандидат. Липсващият дебат - това позитивен или негативен знак е?

 

- Разбирам ви, но много хора биха казали, че нашата кампания е прекалено дълга. И да ви споделя честно - това е и моето мнение. Не знам какъв е точният баланс колко дълга трябва да е една кампания. Няма да коментирам вашата политическа система, но ще кажа, че е много важно българският народ да има възможност да избере демократично своя лидер - нещо, което по време на тоталитарните времена липсваше. Честният и демократичен избор е много важен.

 

- Въпрос, свързан с друг избор - този за нов генерален секретар на ООН. Какво е мнението на Съединените щати за шансовете на Ирина Бокова?

 

- Важно е да кажа, че ние не коментираме избора, преди той да е приключил. Това е решение на страните-членки на ООН, те трябва да кажат кой кандидат би бил най-добрият избор. Това не е публичен процес и ние никога не бихме коментирали какво се случва, преди изборът да е приключил. Не мога да ви кажа повече, освен да ви повторя, че всички кандидати в надпреварата са впечатляващи в различни области и ние гледаме на това с цялата сериозност, която се изисква като част от ООН и постоянен член на Съвета за сигурност.

 

- Добре, но като постоянен член на Съвета за сигурност, бихте ли приели смяна на българската номинация в последния момент?

 

- Не мога да спекулирам и отново - това не е процес, който бихме коментирали. Ние ще работим с всички държави в Ню Йорк за избирането на най-добрия възможен кандидат, около когото страните ще се обединят.

 

- Ваше превъзходителство, благодаря ви за този разговор.

 

(Едно интервю на Светослав Иванов, бТВ)
 

Коментари

 • Психолога

  25 Sep 2016 17:53ч.

  Този посланик май има ум в главата !!!! Посланик Ерик Рубин: България трябва да поддържа отношенията си с Русия Ще поживеем и ще видим !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Sep 2016 18:56ч.

  Не е точно така. Дружбата с Щатите и членството ни в НАТО ни дава някаква сигурност по отношение на Турция. Разбира се, че трябва да имаме добри отношения с Русия, не като Полша и прибалтийците, но на Русия не можем да разчитаме. Политиката и се води единствено от нейните собствени интереси. Не е помогнала на никого от разпада на СССР, дори сестрите в Либия ги спаси Саркози.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  25 Sep 2016 19:00ч.

  Всяка умна държава трябва да поддържа балансирани отношенния с всички , особено със съседите. Санкциите срещу Русия са невероятна простотия, дори не ми се обсъжда. Не мога да повярвам, че стигнахме до тук!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • .....................

  25 Sep 2016 20:40ч.

  Разбра господинът, че колкото по ни натискат по зле. И обърна палачинката. ...... Тактика и стратегия, братлета, не му се връзвайте. .............. Както е казал народът ни, не го слушай, какво говори, а го гледай , какво прави! .........

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ............................

  25 Sep 2016 20:49ч.

  "Спасението" на сестрите в Либия беше изтъргувано, ............ а въпросът, кой ги накисна остава във въздуха, ..... после, как НАТО може да даде сигурност на две държави членки на НАТО, определено никаква, .... Как Русия да помага на другите и кои са тия други, при положение, че в самата Русия проамериканските тролове са в пъти повече от тези в България. Понякога се ужасявам от руските тролове, нашите са много под нивото им. Страшна работа! ............. И как Америка помага на България, незнам, на астролог ли, на врачки да ходим, за да разберем! .................. Как се помага на колония, някой знае ли? ............. Щото в колониите се унищожава образованието, икономиката, изнасят се хората, изнасят се суровини, .... та как помага Америка, не разбрах! ............ Тролката наблюдателка да не ми дава отговор, дотам я докарахме, учители по български и литература да стават тролове, защото няма друга работа! ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  25 Sep 2016 21:01ч.

  Лишено от идеологическа обоснованост, пристрастието към една или друга страна прилича повече на инстинкт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 0981

  26 Sep 2016 7:59ч.

  Българите си остават прости Ганьовци. Не могат да осъзнаят с простите си тикви, че за да я има България единствената причина е Русия. Ако Русия не съществува, нямаше да има България. Единствен който има интерес да съществува изобщо България това е Русия. Ако все още я има България това пак се дължи на Русия . Това не може да се осмисли и разбере. Толкова е просто и ясно независимо дали тъпите тикви го разбират или не. То е обективен факт . Манталитета на българина се свежда до ниво Митоди Андреев. Толкова ,плюс ,минус и други малоумни психопати. От там нататък е пълна мъгла и свещенна тъпота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До observer

  26 Sep 2016 8:19ч.

  Кого заблуждавате? Себе си навярно! Колко и кога НАТО помогна на Гърция в Кипър при намесата на Турция???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пп76

  27 Sep 2016 16:13ч.

  И къде по-точно са тези 1 млрд лв. американски инвестиции?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи