Поредна размяна на пленници между Киев и Москва, но празнично примирие не e на дневен ред

Поредна размяна на пленници между Киев и Москва, но празнично примирие не e на дневен ред

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украйна и Русия си размениха за пореден път военнопленници, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че темата за новогодишно примирие не е на дневен ред.

По думите на Песков, Москва не е получавала никакви предложения за примирие в Украйна по време на новогодишните празници.

"От никого не сме получавали такива предложения. Темата не е на дневен ред. За извеждане на руските военни части от зоната на специализираната операция в Украйна до края на годината пък не може и да става дума", каза говорителят на Кремъл в отговор на журналистически въпрос, цитиран от РИА Новости. 

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да започне да изтегля войските си преди Коледа като първа стъпка към намирането на мирно решение след повече от десет месеца война.

След серията от внезапни контраофанзиви, които позволиха на Киев да си върне около половината от територията, превзета от Москва в първите дни на войната, нито едната от двете страни не е отбелязала особен напредък през последния месец, посочва Ройтерс.

Според военни анализатори може би през зимата ще има застой във военните действия, макар че ожесточените боеве в източната Донецка област продължават заради опитите на руските сили да превземат град Бахмут.

Вчера говорителят на Кремъл коментира, че мир с Киев е невъзможен, докато Зеленски не приеме "реалността" на бойното поле и най-вече руския контрол върху четирите анексирани през септември украински области след проведени "референдуми", които Киев, Западът и повечето страни членки на ООН осъдиха като принудителни и незаконни.

Междувременно от канцеларията на Зеленски съобщиха за поредната размяна на военнопленници. Един американец и 64 украински войници са били освободени днес, потвърди и съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко. 

"64-те войници от украинските въоръжени сили са воювали на Донецкото и Луганското направление. Те се върнаха у дома", написа в Телеграм началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак и уточни, че при тази размяна е бил освободен и един американец - Суеди Мурекези.

Мурекези е бил арестуван през юни в Източна Украйна, след което е бил обвинен в началото на август в "участие в проукраински и антируски демонстрации" и "подстрекаване към расова омраза" в Херсон в началото на конфликт, уточни ТАСС. Според неговия адвокат той се е озовал случайно на тези демонстрации, никога не е участвал във военни операции в Донецка област, а в Херсон е работел в нощен клуб.

По време на днешната размяната на Украйна са били върнати и телата на четирима убити украински военнослужещи, добави Ермак.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Бай Хлопни Дъска

    14 Дек 2022 17:14ч.

    По мнението на диванното дрънкало Свитан, Генералният щаб, съвместно с Пентагона, вече са симулирали контранастъплението на Москва !!! Остава само да се събудят 350 000 убити укри !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    14 Дек 2022 18:07ч.

    А руските пленници колко са били, 0-ла ли ? Да си ходят украинците по живо, по гладно и по студено, до следващия път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един американец и 64 украински войници са били освободени днес...

    14 Дек 2022 19:26ч.

    Путин размени 160 главорези от АЗОВ за кума си олигарха медведчук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи