Поптодорова за РСМ: ЕС няма как да стане гарант, той може да е само посредник

Поптодорова за РСМ: ЕС няма как да стане гарант, той може да е само посредник

Лоша новина за България да се противопоставя на машината на Европейския съюз, каза Елена Поптодорова пред бТВ.

ЕС няма как да стане гарант, той може да е само посредник относно темата за Северна Македония. Това коментира вицепрезидентът на Българския атлантически клуб Елена Поптодорова след посещението на Олаф Шолц у нас.

„Той извърши точно това - посредническа роля и ще го правят до последно. Имаме съчетани усилия на Франция и Германия. Много, много лоша новина е за България да се противопоставя на машината на Европейския съюз. Ние се противопоставяме на основния двигател. И пак казвам подвеждащо е внушението от официалните говорители, официалните, високите нива за това, че има разбиране. Не, няма разбиране, защото даже и ние днес всички не всичко може да разберем. Аз не разбирам много от исканията, особено в рамковата позиция, които са изписани,  особено предвид фактът, че се сменяха попътно многократно“, обясни Елена Поптодорова.

Според нея вписването на българите в Конституцията на РСМ е по-скоро видим тържествен акт за разбиране на българските тревоги.

„Тук скачат, разбира се, патриотични сили и всякакви принадлежащи към тях кръгове, които твърдят не, не, няма такава така да не може, защото ние сме там мнозинството ние сме малцинство и така нататък, но очевидно това е някаква спасителна сламка. Въпросът е в друго. Не може да стане бързо. Тя ще отнеме много време, включително политическо време в самата Северна Македония, а трябва да разберем едно нещо, това е доказано. Всички преговори и за Европейския съюз, и за НАТО бяха процедурата и процесът, в който ние извършихме нашите промени. Ако искаме Северна Македония, да въведе промените, за които ние настояваме, това може да стане само когато тя е вкарана, ако щете впримчена в задължителните елементи и изисквания на преговорния процес“, коментира Поптодорова.

Вижте още във видеото.

 

 

 

 

Коментари

  • Su38

    13 Юни 2022 9:17ч.

    Oх, Поптодорова, слугинският ти манталитет сработи. Да сме си траяли, щото щяло да стане страшно. Ми то и сега е страшно - не искат да те чуят, решили са, че трябва да вкарат на всяка сега СЕГА БЮРМ, кво повече искаш? Един път дадеш ли, всеки път даваш. Дотук. Кой както иска да го разбира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дошъл е редът на Албания и РСМ, а ние им пречим

    13 Юни 2022 11:21ч.

    защото на ЕС му е нужна нова пазарна ниша. Това са закономерните периодични кризи на КапитализЪма, от които се излиза или с война, или с усвояването на нов член на "общността" с нови пазари, и постъпления на нови ресурси - човешки, природни и т.н. Затова приемат по 1-2 държави: конкуренция и насъскване (Румъния изпревари България!!!)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    13 Юни 2022 9:19ч.

    И защо пък точно болт да сме в тая машина?Ние сме двигателят,така да се каже.После щели да мислят,зорът е да ги пуснем.Чакай от македонески управници промени в историята,кото си присвояват.Вече ги видяхме-същите като украинците,искат бой.Имат и те Зеленски на върха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русофобската общност неправилно, според мен, определя за русофилство позицията на значителен процент българи срещу НАТО и ЕС в контекста на войната в Украйна и отношенията с Македония.

    13 Юни 2022 10:09ч.

    Позицията на тези българи е по-скоро неприемане на слугинажа като българска политика, наследен от соца. Парадоксът е, че именно някои от т.нар. прозападно ориентирани всъщност са усвоили комунистическия слугинаж на Бай Тошо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я го оставете бай ви Тошо

    13 Юни 2022 11:29ч.

    да си почива в мир. Когато България достигне относителните показатели от времето на неговото управление, тогава ще се мерим с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а, не така, Ленче

    13 Юни 2022 11:07ч.

    като ни натискат отвсякъде, значи ще носят и отговорността, ако РСМ продължи да се държи нагло. Накротко казано - ще бъдат не само посредник, но и гарант. Обаче ме удивлява наглостта на двете Ленчета да продължават да се държат така, все едно нищо лошо не са направили, че даже и акъл ни дават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаранция - Франция.

    13 Юни 2022 11:32ч.

    Никой няма да ни гарантира нищо. Осъдиха ли пладнешкия палеж на културния дом? А това е най-малкото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така, де

    13 Юни 2022 12:27ч.

    Като няма да ни дадат писмени и ясно очертани гаранции, значи няма да вдигаме ветото. Просто е. Иначе си спомняме как Макрон беше гарант за спазване на Минските споразумения и виждаме докъде ги докараха работите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Fleetwood Mac

    13 Юни 2022 11:10ч.

    Ако тази жена имаше поне грам достойнство, не би се показала повече публично след кражбата й в Полша, камоли да дава акъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    13 Юни 2022 11:33ч.

    Същата Кремчева (апропо също и Михайлова, явно е обща опорка) изрази мнение, че проблемът бил вече м/у ЕС и РСМ. Едновременно с това пледираха, че трябвало да има европейски гаранции. Нещо като ЕС да стане гарант сам на себе си?? По-абсурдно от това е само ФЛ (макар президент) да стане гарант. Сега им се привижда няк посредник. Тези идиоти отново обиждат България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еуглена Кремтодорова

    13 Юни 2022 12:20ч.

    Ей сега ще ви напердаша, знаете ли ме коя съм аз! От НАТО по-голямо няма, а Соломонито Пасе трева редовно (може би по-точната дума е “пуши”). Сега пак се е напушил и иска да победим Русия веднага, без отлагане. Щом има крем за бръчки, не ни трябват гаубици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    13 Юни 2022 12:25ч.

    Аман от посредници, т.е. по български - среден пръст ! Намеренията са едно, обстоятелствата второ, а осъществяването им , нещо съвсем друго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поморийски

    13 Юни 2022 12:25ч.

    Отвратителен персонаж е тая!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    13 Юни 2022 12:31ч.

    Може да е клептоман, да е пребоядисана и всякаква, но Поптодорова поставя нещата на мастото им и доста успешно разобличава обичайните заблуди, които целенасочено биват разсаждани в обществото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи