Полският президент постави под въпрос връщането на Крим на Украйна

Полският президент постави под въпрос връщането на Крим на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът на Полша Анджей Дуда постави под съмнение връщането на Крим на Украйна, с което попадна под критиките на управляваща коалиция в страната и Украйна, предаде Ройтерс.

От началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. насам Варшава е един от най-верните поддръжници на Киев и полската позиция винаги е била, че Украйна трябва да си възвърне контрола върху цялата си територия, за да възпре бъдеща руска агресия.

Снощи в интервю за полската онлайн медия в Ютюб "Канал Зеро" Дуда бе попитан дали Украйна наистина ще бъде в състояние да си върне Крим. 

"Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Не знам дали Украйна ще си върне Крим, но смятам, че ще си върне Донецк и Луганск", отговори полският президент.

Той добави, че Кримският полуостров, който Русия анексира през 2014 г. - осем години преди пълномащабното си нашествие в Украйна, "е специално място... и по исторически причини. Защото всъщност, ако погледнем в исторически план, през по-голямата част от времето то е било под руска власт".

Части от Донецка и Луганска област в Източна Украйна през 2014 г. също попаднаха под контрола на подкрепяни от Москва сепаратисти, които сега участват във войната, за разлика от Крим. В самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република управляват назначени от Русия власти. Украйна се зарече да си върне всеки сантиметър от своята територия, включително и Крим, в битката с Русия.

Думите на президента на Полша попаднаха под критиките на управляващата в страната проевропейска коалиция, които са в друг политически лагер от този на президента.

Дуда е съюзник на националистическата партия "Право и справедливост" (ПиС), която изгуби властта пред декември след неуспешния си опит да сформира коалиционно правителство вследствие на изгубеното си парламентарно мнозинство при произведените през октомври избори.

"Бих искал да напомня на господин Дуда, че има градове в нашата страна, които в хода на историята са били в границите на Полша по-кратко, отколкото в други държави", написа в социалната платформа "Екс" Роман Гертих, който е бил адвокат на настоящия премиер Доналд Туск, а сега е депутат от най-широко представената политическа организация в правителството - Гражданска коалиция (ГК).

Депутатът от ПиС Радослав Фогел заяви на свой ред, че подобни критики по адрес на Дуда са неоснователни. "Той (Дуда) отговори директно на въпроса, касаещ възвръщането на украинския контрол върху Крим, като каза, че не знае дали това ще стане", написа Фогел в "Екс", визирайки отговора на президента.

Посланикът на Украйна в Полша Васил Зварич също реагира в Twitter (Х) на думите на полския президент като написа: "Крим е Украйна: така е и така ще бъде".

"Международното право е в основата. Временната окупация на Крим от Русия е военно престъпление, за което тя ще бъде наказана. Деокупацията на Крим е наша съвместна задача и задължение към свободния свят. Ще го направим без съмнение. Вярваме и действаме заедно", подчерта посланик Зварич.

Последва и реакция на полският външен министър Радослав Шикорски, който заяви, че "Полша признава независимостта на Украйна в рамките на международно установените ѝ граници".

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Какво беше това "Украйна"!?

    03 Фев 2024 15:22ч.

    Така ще се питат хората след десетина години

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    03 Фев 2024 17:39ч.

    Това дето ви удари най голямата рафинерия. Накрая ще ви докара дотам и бензин да внасяте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиото? Пут-ьо?

    03 Фев 2024 18:33ч.

    Пяната от устенцата почисти, хапченцата приеми и си средния пръст в ануса заври, и да спиш иди! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не че нещо, ама един технически въпрос

    03 Фев 2024 15:32ч.

    Ако ще си връщат сантиметър по сантиметър земята, колко време ще им трябва?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    03 Фев 2024 17:04ч.

    те дори не си "връщат", връща се нещо, което ти принадлежи. а и едва ли някога ще се случи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ефекта на доминото

    03 Фев 2024 18:08ч.

    То както е тръгнало , трябва и Полша да върне земите на Германия .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    03 Фев 2024 15:41ч.

    В повечето случаи,приемането на реалноста е труден процес.Приемането на желаното за действително често води до грешни действия,от които и негативни резултати. В стремежа си до последния сантиметър,украинците могат да останат и без сантиметър,което ще си е катастрофа. С малко повече разум и от двете страни,това братоубийство за чужди интереси може и трябва да спре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гергин Ю.

    03 Фев 2024 18:10ч.

    За връщането на последния сантиметър хич не е сигурно, но за последния украинец жертва на тази безумна касапница е 100%. Проклятие за тези, които подпалиха тази братоубийствена война и дано им се върне десетократно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    03 Фев 2024 15:43ч.

    Я бързо пак да си заравя главата в пясъка ! На рационален ще ми се прави ! Такива тук не търпим !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заради Крим американците направиха преврата 2014г.

    03 Фев 2024 15:57ч.

    Помните ли след 2004г, колко упорито се говореше, че Крим ще стане американски. ..... Направиха преврата американците в Украйна 20014г. и Крим се върна в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    03 Фев 2024 20:14ч.

    Да имат поляците градове подарени от Сталин, но не смеят да го признаят. Данциг и Бреслау са това което ми идва наум.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    03 Фев 2024 20:16ч.

    Иначе ми се струва че е нормално да им дадат западенците в Полша. Да се оправят ако могат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    03 Фев 2024 20:37ч.

    хайде сега, нали точно сега беше моментът да победят Русия, и убитите поляци от украинска ракета прежалиха, надяваха се че чл. 5 ще накара американците да обявят война на Русия, но Байдън го освести - всеки може да участва както и с каквото прецени, изобщо всички виждат как НАТО се намесва, а под това разбират САЩ, украйна все още се надява, вече армения, ние също

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да-да

    03 Фев 2024 21:27ч.

    Крим е Руски и винаги ще бъде!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    03 Фев 2024 22:23ч.

    "Бих искал да напомня на господин Дуда, че има градове в нашата страна, които в хода на историята са били в границите на Полша по-кратко, отколкото в други държави". Дудьо сам знае, че една трета от днешните полски градове са с оригинални немски имена. И не са ги сменили със свободно волеизявление като в Крим, а с грубо прогонване на милиони и настаняване на преселници в техните домове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    04 Фев 2024 1:36ч.

    същото са правили и в Западна Украйна, полонизация и колонизация, забраняване на родния език, затваряне на училища, заселване на 200 хиляди полски колонисти, това поражда национализма и води по-късно до волинското клане, жертвите са точно тези колонисти, сега става точно обратното, в Полша вече има милиони украинци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи