Полският президент е готов да построи нова Желязна завеса "чак до облаците"

Полският президент е готов да построи нова Желязна завеса "чак до облаците"

Полският президент заяви, че е готов да построи нова Желязна завеса "чак до облаците", за да държи надалеч агресивните държави, предаде за БТА Полската агенция по печата (ПАП). Анджей Дуда каза това в Рига, където проведе преговори по въпросите за сигурността с латвийския си колега Егилс Левитс. 

Полският държавен глава допълни, че неговата страна и Латвия се противопоставят на руската инвазия в Украйна и че са готови да направят всичко възможно да държат конфликта далеч от страните си. 

"Днес истинската цел на руските лидери и преди всичко на руския президент Владимир Путин е възстановяването на царската империя. Ние сме против тази война", каза Дуда.

"Готов съм за връщането на Желязната завеса, ако трябва да се справя с една агресивна държава отвъд източната граница, която иска да убива свои съседи, да завладее техни земи и да им отнеме свободата", допълни той. 

"Готов съм да построя Желязна завеса чак до облаците, за да ги държим далеч от нас", каза още Дуда. 

Той допълни, че руската инвазия в Украйна е "доведа до сериозни промени в начина, по който много хора виждат света, най-вече що се отнася до сигурността и бъдещето". 

Балтийските страни, чиито опит с руската хегемония е сходен с този на Полша, предупредиха света, че падането на комунизма в Русия не означава, че "Русия с нейния великоруски манталитет е изчезнала от лицето на земята", посочи полският президент.

"Всъщност ние ставаме свидетели на нейното съживяване, на експлозия на руския имперски комплекс, изразен в агресия към нашата част от Европа", продължи Дуда. 

По думите му поведението на Русия през последната година е показало на света, че "приказките за края на историята и вечния мир... в Европа са пълна илюзия".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Haho

  03 Фев 2023 9:02ч.

  И след това и вие отивайта в облаците, що ще сер%те само по земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  03 Фев 2023 9:12ч.

  До Марс е по добре.Луд умора няма, само се поти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  03 Фев 2023 9:20ч.

  Абе, я гледайте дружно в облаците, да не би да ви се изцвъка някой Буревестник от още по-високо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rover

  03 Фев 2023 9:42ч.

  "ако трябва да се справя с една агресивна държава отвъд източната граница" - първо, малце се е поизсилил пан пшек. второ, да нема играчка-плачка после.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съвсем загубиха акъла си

  03 Фев 2023 10:08ч.

  Демек, решил да построи нова вавилонска кула, въпреки отчетения печален опит от библейските правремена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  03 Фев 2023 10:22ч.

  «Те, кто рассчитывает одержать над Россией победу на поле боя, видимо, не понимают, что современная война с Россией будет для них совсем другой. Мы свои танки к их границе не посылаем. У нас есть чем ответить. И применением бронетехники дело не закончится. Все должны это понимать», – сказал президент (Владимир Путин - б.м.).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами да построят, то много акъл

  03 Фев 2023 10:23ч.

  не се иска за това. Изплъзна се информация от швейцарски вестник, че САЩ предложили на Русия 20% от Украйна на руснаците, за да прекратят военните си действия. Поляците неистово се стремят да станат следващите за "раздаване" (вместо да са благодарни на Екатерина Велика, че все пак са останали като някаква държава).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Фев 2023 10:37ч.

  Ха ха ха... мечтатели, а кой ще я строи тая завеса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а кой ще я строи тая завеса?

  03 Фев 2023 11:04ч.

  - Как кой? ... Ами всички тези с акъла на Този.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  03 Фев 2023 11:26ч.

  Ми то няма такива толкова идиоти... то се строи със съмишленици, а те са една шепа марионетки, поставени на управленски постове и до там, други идиоти няма ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евгени Георгиев Василев

  03 Фев 2023 12:27ч.

  Зампредседателя комитета Госдумы по делам СНГ Константин Затулин: "Для того чтобы полностью ликвидировать государство Украина, потребуются слишком большие силы, вряд ли это осуществимо. Надо занять как можно больше территорий для того, чтобы потом договориться о прекращении огня". Хорошо, когда они называют вещи своими именами, без этих хождений вокруг да около: денацификации, защиты Донбасса и прочей чепухи. Задача Москвы — ликвидация суверенного государства Украина. Ничего другого в планах Путина не было.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баце, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано!

  03 Фев 2023 15:19ч.

  Козяк, козяк, незачет! Опорките днес много нефелни,бе! Не може ли нещо по-друго! Па точно Затулин да каже това? Оппа! И, баце, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И надолу

  03 Фев 2023 14:07ч.

  Поне 100 м. Плюс ров с крокодили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Супер и ние искаме "Желязна завеса", пане Дуда!

  03 Фев 2023 14:32ч.

  И като построиш "Желязната завеса", както искаш пане Дуда - си ЗАДРЪЖ родните ти полски пластмасовите домати, ябълки, картофи, яйца, полумляко и прочие за полските граждани. Няма да ни ги пращаш на нас в България. Е, това е Желязна завеса да си пазим родното производство, нали така?! Каквото повикало - такова се обадило!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи