Полският премиер: Публична тайна е, че в Европа няма боеприпаси за Украйна

Полският премиер: Публична тайна е, че в Европа няма боеприпаси за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейският съюз се уморява от санкции срещу Руската федерация, наложени и непрекъснато допълвани заради нахлуването в Украйна. 

Това съобщи министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки в интервю за RMF FM. Въпреки това, по думите му, през следващите седмици може да бъде приет нов санкционен пакет. 

„Днес има много по-малко желание и апетит за допълнителни санкции. Мисля, че има умора, вижда се, така да се каже, умора на материала“, каза Моравецки.

"Ето защо е важно Полша да убеди нашите партньори, че случващото се в Украйна е абсолютно неприемливо, че живеем в ключов исторически момент и трябва да реагираме по съответния начин. Аз съм предпазлив оптимист, че ще да можем да убедим нашите партньори в следващите пакети от помощ“, каза Моравецки.

Според него "през ​​следващите седмици" въпросът за санкциите ще се върне в дневния ред на ЕС. Чувам, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също е отворена към това  – разкри той.

Полша също работи активно за премахване на вратичките, благодарение на които Руската федерация успява да заобиколи някои ограничения. 

"В допълнение към 11-ия пакет от санкции трябва да говорим и за укрепване на съществуващите пакети. Когато говоря с дипломати в Брюксел, борбата със заобикалянето на санкциите излиза като тема за следващите пакети“, каза полският премиер.

Моравецки: В Брюксел е публична тайна, че в Европа няма боеприпаси

Министър-председателят обяви, че в завода DEZAMET, който принадлежи на Polish Armaments Group, "ще бъдат положени усилия за умножаване на производството възможно най-бързо", тъй като капацитетът на този завод е твърде нисък в сравнение с очакванията. Премиерът отбеляза, че руснаците използват милион ракети на месец, така че трябва да се увеличи производството за Украйна.

Надявам се, че ще успеем да започнем производството на боеприпаси както в този завод, така и в други части на нашия концерн за въоръжение PGZ, но също така се надявам, че скоро ще бъдат различни инициативи с участието на частни лица може да започне този тип производство, каза Моравецки.

Полша ще се възползва не само от 1 млрд. евро за съвместни покупки и съфинансиране на оръжейната индустрия, но и от 1 млрд. евро, които ЕС отделя за боеприпаси за Украйна от собствените си складове.

Все още имаме малко постсъветски боеприпаси, които така или иначе ще ни трябват в по-малка степен, каза ръководителят на правителството. Той също така обяви, че ще убеди ЕС и особено Франция да закупуват боеприпаси извън Общността, например от Южна Корея.

"Тук в Брюксел е публична тайна, че в Европа няма боеприпаси", подчерта министър-председателят.


Източници: "Труд", rmf24.pl

 

 

 

 

Коментари

 • thenewone

  26 Март 2023 14:50ч.

  Тоз предаде четата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  26 Март 2023 16:23ч.

  Кат четете такива фейк медии. Без източници, линкове и си им вярвате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вземи си лекарствата и отивай да спиш

  26 Март 2023 16:43ч.

  Във вашия хоспис са много немарливи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До ким чен ун

  27 Март 2023 0:06ч.

  Неграмотен си, затова да ти покажа връзката към източника, макар че я има в края на материала. rmf24.pl Отивай там и чети на воля. Ако можеш да четеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @КИМ.....

  27 Март 2023 0:12ч.

  Гаси неграмотния трол! Ами напиши Morawiecki 8nterview RMF FMи ще ти излязат 1000000 линка, фафльо! Ако не го можеш, викни внучето да ти пом8гне! Ама неграмотна пасмина! На ти единпроизволно хванат за ушите линк и стига се излагал! https://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-morawiecki-w-rmf-fm-w-ue-jest-mniejsza-ochota-na-kolejny-pak,nId,6675954#crp_state=1

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руската федерация се уморява от санкции срещу Европейският съюз

  26 Март 2023 14:53ч.

  Я, то било обратно! .......... Смешницииииииииииииии ...............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Европа по-добре да се самоубие ритуално

  26 Март 2023 14:55ч.

  Светът просто няма нужда от нея!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  26 Март 2023 16:24ч.

  Абе, това беше миналата година след енергийния рекет на др. Путин. Сега цените са като преди войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  26 Март 2023 14:54ч.

  Да започваш война, без да си се осигурил материално, е тъпи и безотговорно. Да продължаваш да водиш война, след като на всички е ясно, че няма ресурсите, е дебилно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умниците от ЕС и неговите господари отвъд океана

  26 Март 2023 15:09ч.

  тръбят, че принадлежат на една цивилизация, на която Русия е чужда. В основите на западната цивилизация обаче е оснополагащият проблем за отговорността на овластнения – всички антични трагедии разкриват последствията от това да вземеш видимото за същина, да се възгордееш не по човешка мярка. Следват катастрофи, много трупове и окаян живот за причинителя на катастрофата. Та, викам, наследниците на тази цивилизация и настоящи обитатели на райската градина да се върнат в нашия 8. клас, техен – не знам кой, а ко изобщо се изучава античната трагедия. Тръгнали да се бият, ама нямали с какво да си заредят пушките. Жалкари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  26 Март 2023 16:40ч.

  А да си скапеш държавата, за да заграбиш едни 87 000 кв. км. Е за обесване без право на погребение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Райничка Цветкова

  26 Март 2023 17:27ч.

  Я почети малко повече история и тогава се изказвай. Украйна се отправила с бърза стъпка към гробищата. Не се предвижда да има такава държава изобщо. А така наречените истински украинци / по скоро сбирщина/ от Западна Украйна ще трябва да си търсят друга държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким че Прост

  26 Март 2023 19:47ч.

  Природно ли се роди просршт или махка ти редовно те е изпъскала на главата ти? Прекслено глупав си дори и за козяшки трол.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ей мухльо

  26 Март 2023 22:08ч.

  Ким Чен Ун, не си е скапал държавата НЯКОЙ за 87 000 кв километра, на такива като тебе ще разкаже играта. Седи и гледай .Баба Меца работи бавно и последователно! И най-вече не забравя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  26 Март 2023 23:55ч.

  Ти си просто наистина ненормален. Та коя държава викаш че се е скапала? Руската? Ти изобщо гледаш ли, четеш ли новини да видиш състоянието на руската държава в момента? Ти си просто един абсолютен олигофрен. И си толкова тъп, че дори не осъзнаваш колко много си тъп, защото за да го осъзнаеш трябва да имаш поне 1 грам мозък. А ти го нямаш...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полският премиер

  26 Март 2023 15:11ч.

  е нацист

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Jeszcze Polska Nie Zginęła

  26 Март 2023 15:24ч.

  Поляците в момент на изтрезняване ще им дойде акъла. Дано да не е след поредния пердах, който да ядат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  26 Март 2023 15:35ч.

  И къде тогава сте тръгнали на баня без сапун? ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  26 Март 2023 15:38ч.

  Имайте предвид, че всички европейски държави ще платят за този организиран геноцид в Украйна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Престана да бъде публична тайна,

  26 Март 2023 15:42ч.

  че "а вий, вий сте идиоти".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моравецки - агент на В. В. Путин, май?

  26 Март 2023 15:45ч.

  Ало, евроджендърския планктон, спите! Какви евроджендърчета недоклатени, жълтопаветници недокъпани, сте! Всички като един на амбразурата и бой по ... Моравецки! Ще предава четата! Ааа, не така! Или опорките козяшки за днес още не са готови? Или се чудят как от тази истина да скълъпят "истина"! А че ЕС отива у киреча, май вече е ясно и за нашите евроджендърчета! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  26 Март 2023 15:51ч.

  И на поляците се чудя, как поне малко разум в главите им не дойде? Колко пъти настъпват мотиката и сега пак я настъпват ! Те вместо да целуват ръцете на руснаците, че ги спасиха от геноцид през Втората световна война, че и тъеритории от Германия им придадоха и пак недоволни! Така на времето се надяваха на англичаните, които ги изоставиха и немците започнахаа бавно и методично да ги превръщат в тор за нивите! Много е страшен нацизма! Той предизвиква обезумяване на народите! Сега го виждаме нагледно с украинските нацисти, как от една огромна силно развита държава, превърнаха в бойно поле за изпитание на оръжията на техните западни "приятели" и която скоро могат да превърнат в радиоактивно бунище!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историята се повтаря

  26 Март 2023 17:46ч.

  Като фарс! Сценарият е същия! Справка: ВСВ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баш

  26 Март 2023 22:09ч.

  ++++++++++++++++

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Видимо е желанието войната "До последния украинец"

  26 Март 2023 16:21ч.

  да премине в "До последния поляк и последния европеец" .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добрите новини не трябва да се пазят в тайна

  26 Март 2023 16:37ч.

  Стоп на оръжията за Украйна = незабавен и справедлив мир. Най-после мир за хората на Донбас. Заслужават го. Крайно време е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Млади човече Моравецки, Русия не е враг на Европа, бе, събудете се!

  26 Март 2023 17:53ч.

  Русия е Майка - тя само дава доброто, от всички ресурси и по-много дава на всички народи и държави, и не иска нищо освен да й бъде отговорено със същото - с уважение и добро! Спрете войната Моравецки запазете живота и здравето на полския народ! .......... Ако го хвърлите полския народ в безсмислено братоубийство от лакомия, значи ще е възмездие за най-чудовищните концлагери на територията на държавата ти. Страданията на милионите човешки индивиди, от нечовешки мъчения и изтезания, няма начин да не се върне върху държавата Полша, всяко нещо си има цена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  26 Март 2023 17:55ч.

  ЕС се уморил от санкциите с/у Русия, оплаква се пан Моравецки, но ще продължим по този начин, а и Председателката била "отворена" за тях. Пророних и няколко сълзи, че оръжията за 404 в Европа свършват/са свършили, колко печален факт! Придатъкът на НАТО, ЕС вместо да се опита да работи за мир, той постоянно изпраща оръжия и муниции, а и изисква оръж. промишленост да работи на макс. обороти! Много жалко за хората, които ще загубят живота си, вследствие "подаръците" на ЕС, НАТО, САЩ, Великобритания...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  26 Март 2023 19:10ч.

  Песимистът казал, че не може да е по-лошо, а оптимистът - а, може, може.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  26 Март 2023 22:01ч.

  Абсолютно сте права, Мила от Марс-това е въпрос на гледна точка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  26 Март 2023 22:50ч.

  "Полша също работи активно за премахване на вратичките, благодарение на които Руската федерация успява да заобиколи някои ограничения" - да затворят първо вратичкита, през която поляците си внасят руски краставички. И да оставят другите държави от ЕС на мира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  27 Март 2023 11:37ч.

  ... надеждата умира последна, но този дебил Моравецки поне започва да осъзнава реалностите, т.е., че войната на изтощение не могат да я спечелят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свидетелства за поляците наемници в Донбас ---

  27 Март 2023 11:40ч.

  "...поляците-наемници, след като са получили информация за преминаването на няколко от нашите танкове, са задържали възрастна жена от местните жители и са я заровили до врата в земята по средата на пътя. За да спрат тези танкове и спокойно да ги изгорят. Поляците бяха оставени точно там и жената беше спасена, но когато разберете с кого се биете, грехота е да не плачете от яд. Нечиста работа - нечиста..." https://pogled.info/svetoven/ukraina/zakopani-zhivi-za-da-sprat-ruskite-tankove-mobilizirani-razkazvat-kakvo-sa-videli-na-fronta.154052

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи