Полският министър на селското стопанство подаде оставка заради вноса на зърно от Украйна

Полският министър на селското стопанство подаде оставка заради вноса на зърно от Украйна

Полският министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик подаде оставка заради растящия гняв на фермерите в страната срещу вноса на зърно от Украйна, което въздейства негативно на цената на полската земеделска продукция, предаде Ройтерс.

Ковалчик обяви, че подава оставка заради решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос в ЕС на зърно от Украйна до юни 2024 г. В същото това време полските фермери настояват за въвеждането на вносни мита.

Логистични затруднения оставиха огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от това, произвеждано в ЕС, на територията на много държави от Централна и Източна Европа, което удари сериозно продажбите на местните производители и създаде сериозно главоболия за управляващата партия "Право и справедливост" в година на избори.

Българският президент и премиерите на други четири страни от ЕС се обърнаха миналата седмица към председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен с настояване да се вземат мерки по отношение на украинския земеделски внос и посочиха, че трябва да бъдат въведени мита, ако проблемът не може де се реши по друг начин.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Георги Богданов

    05 Апр 2023 13:22ч.

    И що така- нали Украйна е братска държава... Какво толкова- внася радиоактивно зърно, евтино, много....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Извънземен

    05 Апр 2023 13:52ч.

    Фашизираното ръководство на Украйна и ЕС не могат да имат никакви братски отношения (освен с дявола). Но скоро ние, извънземните, ще въдворим ред на Замята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mobilis in mobili

    05 Апр 2023 14:20ч.

    Министър , който няма власт и възможности да блокира внос на стока от някаква фашистка държава , е чучело /фигура без значение/. За да излезе със лична чест от такава ситуация , естествено ще подаде оставка, за да не се гледа с отвращение в огледалото. Постъпка , достойна за самурай. Японец би си направил публично сепуку за кеф на публиката/тълпата .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аграрният въпрос

    05 Апр 2023 15:02ч.

    Още една политическа победа срещу западащата демокрация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    05 Апр 2023 15:05ч.

    Нали Явор Гечев се похвали, че са му обещали 16 млн. евро компенсации от ЕК. После замълча. Така и не разбрах дойдоха ли тези пари или друг път ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    05 Апр 2023 16:46ч.

    Урсула диктува и нямат думата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи