Полската армия се превъоръжава безпрецедентно

Полската армия се превъоръжава безпрецедентно

Министър Блашчак присъства преди 2 седмици на получаването от полската армия на корейски гаубици К9.

Нито едно правителство в историята на свободна Полша не е било в състояние да осигури толкова много средства за модернизиране на въоръжените сили. Мащабът на модернизацията на нашата армия е безпрецедентен", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Мариуш Блашчак в интервю за полския вестник "Наш дневник", цитиран от полската агенция ПАП.

В интервюто той изтъква, че агресията на Русия срещу Украйна е променила изцяло средата за сигурност - не само в Европа, но и в света. Според него "руската агресия е отворила очите на много политици в Западна Европа - преди те обвиняваха Полша в русофобия, а днес виждат, че Русия е истинска заплаха".

"В сегашната ситуация единственият разумен изход е да укрепим сигурността си както на съюзническа, така и на национална основа. Това е причината защо харчим толкова много за развитието и модернизацията на полската армия. До края на 2022 г. разходите за отбрана ще достигнат над 2% от БВП, както изисква НАТО. Това ни поставя сред лидерите на Северноатлантическия алианс." - изтъква Блашчак.

В същото време той припомни, че Законът за националната отбрана гарантира разходи за отбрана в размер на 3% от БВП през 2023 г.

Запитан за сътрудничеството с Германия в рамките на НАТО, предвид факта, че Берлин и Варшава имат различен подход към войната в Украйна, министърът отговори, че военните на двете страни си сътрудничат постоянно.  Блашчак заяви, че всички покупки, направени за полската армия, са резултат от анализ на собствените ѝ нужди и възможности.

"Пазарът на оръжия е много богат и ние сме решени да предоставим на нашите войници най-модерното оборудване - участието на националната оръжейна индустрия също не е без значение", увери министърът на Министерството на отбраната.

Той допълни, че полската армия е отворена за ново оборудване и нови технологии.

"Искаме да изтеглим съветското оборудване възможно най-скоро. Преди известно време подготвихме почвата за това, като оптимизирахме системата за придобиване на военно оборудване чрез обединяване на задачите и компетенциите, разпръснати в Министерството на националната отбрана", посочи Блашчак.

Министърът подчерта, че в Плана за техническа модернизация за периода 2021-2035 г. са планирани рекордни средства за ново въоръжение и оборудване за войниците.

"Нито едно правителство в историята на свободна Полша не е било в състояние да осигури толкова много средства за модернизация на въоръжените сили", посочи той.

Според министъра мащабът на модернизацията на полската армия в сравнение с предходните години е "огромен и безпрецедентен". "Купуваме полски „Krab”, “Rosomak”, “Piorun”, изпълняваме проект за строителство на нови кораби. Оборудването, закупено от Корея, вече пристига в Полша. От САЩ купуваме танкове "Abrams", 250 броя от най-новата версия. В допълнение към това Пентагонът потвърди съгласието на Държавния департамент на САЩ да продаде на Полша 116 "Abrams" от по-ранна версия", изброи министърът на отбраната.

Той допълни, че са поръчани и най-модерните изтребители в света - американските F-35, които заедно с придобитите в Корея 50 самолета FA, както и зенитно-ракетните комплекси „Пейтриът“ и реактивните системи за залпов огън K239, които формират цялостна система за отбрана на страната - както на земята, така и във въздуха.

"Реформирахме системата за набиране на военнослужещи. Причината, поради която правим всичко това, е да възпрем агресора. Полската армия днес е силна със своя потенциал и с подкрепата на съюзниците", подчерта Блашчак. 

 

Източник: БГНЕС

 

Коментари

  • За последно има полска армия

    28 Дек 2022 19:31ч.

    Следващия път най-рано след 300 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    28 Дек 2022 19:42ч.

    шляхтата си мисле, че Русия ще чишка хиената на европа...докато украинците са руснаци и се пипа мека, тук работата ще отива на локално остъкляване...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    28 Дек 2022 20:02ч.

    На пановете им е лесно да говорят тези неща и да процедират по описания начин. Имат да вземат 1,3 трлн. Е от Германия. Гаранция :) При "наличие" на подобни пари, поръчката и придобиването на планини от ново оръжие е просто една досадна подробност, на която може и да не се придиря толкова. Опитът показва, че по-скоро рано, отколкото късно, готовите :) пари, които ги чакат в банката :)) свършват. Имам известно подозрение, че към онзи магически момент, Германия може леко разсеяно да пусне една фактура за 2,6 трлн. Е. заради отмъкнатата Източна Прусия. Тогава ще настъпи истинска веселба! Германия ще трябва да се примири, че Изтична Прусия е загубена завинаги, ами поне да се вземе нЕкой леФ за нея. Така или иначе, поляците изхвърлиха още през 40-те, веднага след края на войната, местното германско население с огън и меч и без излишно церемонене. Добре, че беше руската агресия, та да може Блашчак най-накрая да убеди целия свят, че поляците незаслужено са подозирани в русофобия :), след като те са едни много тихи и кротки, крайно богобоязливи хора :(. Рано или късно Полша и Германия ще си оправят "сметките" - с разчети, прихващания, други инструменти и ще излязат начисто. И тогава, когато вече няма да имат основания да си измислят, че имат права и вземания, нашите славянски полски братя ще го усетят много акутно немския ... Сигурно сега си правят сметки да прилапат и Галиция (Галичината), та утре да могат да я прехвърлят (възмездно) комуто е притрябвала за съответната стратегическа потреба. Пък дано докъде това време американците измислят някой супер огромен багер, който да гребне по Полша и да я премести някъде на американския континент, защото нейната историческа съдба - да стои притисната между Германия и Русия, не предвещава нищо красиво за бъдещето. А дотогава много вода ще изтече, Украйна вече няма да я има, а украинците ще си спомнят жално за това, че са можели да имат богата и честита държава, ама се оказаха изключително негодни. Негодници, ама родиха Коломойски, Ахметов, Жеваго, Порощ и т.н. - гордост за всеки. Пак ще разправят приспивни приказки на децата си за великия хетман Хмелницки, за свободното казачество на смели войни, които са били принудени да идат и да ударят по едно чело през руския цар Романов, че да ги отърве от лукавите и жестоки полско-литовски орди. И руснаците са ги отървали, с цената на огромни жертви, защото както е добре известно в историята, руската кръв върви евтино на пазара на кръв и всеки гледа да натъкми нещата така, че да се лее мнооого руска кръв. Сега, за награда, руснаците бяха за кой ли път предадени, но Бог ще въздаде всекиму неговото. Неизбежно е!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    28 Дек 2022 20:41ч.

    Тия що си мислят че ако има пълномащабна война няма да изгорят в ядрените пламъци?И 1000 танка да имат и 5000 бойни машини и 200000 армия за колко време ще са отпадъци и прах?Отдавна ядреното оръжие заличи преимуществото количество и качество.Тия плюнки с малки територии и гъсто население нямат никакъв шанс.Сред ударите надали на някой поляк ще му е да ходи да воюва.Поредното пушечно месо за сатанистите.На които също няма да се размине обаче.Те живеят с илюзиите че другите ще мрът а те ще гледат по ТВ и ще ядат пуканки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Втори Народен съд

    28 Дек 2022 21:03ч.

    И украинците бяха с една от най-големите, модернизирани и обучени армии в Европа. Руснаците още ги жалят но поляците няма на какво да се надяват, ще бъдат просто изпарени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    28 Дек 2022 21:04ч.

    Поляците много приличат на нас. Все не си вземат поуки от Историята и ще ги изживеят (който остане) отново! Преди началото на Втората световна война те са съюзници на Хитлер. Когато наглосаксонците предават Чехословакия на Хитлер, макар, че имат договор с Чехословакия да я защитават, поляците се възползват и завземат част от земите на Чехословакия! По това време Чърчил е в опозиция и по този повод нарича Полша Хиената на Европа, което разбира се и лепва идеално. В това време СССР иска от Полша да пропусне негови войски през територията и за да защити Чехословакия, но Полша не разрешава. Само броени месеци по-късно Полша е нападната от своя съюзник Хитлер и за няколко седмици е окупирана изцяло! Тогава Англия и Франция обявяват на Германия така наречената странна война, защото фактически не предприемат военни действия срещу Германия, макар, че имат договор с Полша за защита! По този повод френския вестник Фигаро пише, че костите на дори и на едно френско войниче не си заслужава да се жертват за Полша!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Втори Народен Съд

    28 Дек 2022 22:18ч.

    ? точен коментар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На пановете

    28 Дек 2022 21:33ч.

    скоро ще им спира токът май – в пряк и метафоричен смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много добре даже си правят сметките

    28 Дек 2022 21:50ч.

    Ще чакат укрите да се наиграят, и когато падне Киев ще си вземат бившите области под предлог да защитят техните. Знаят че Москва и без това едва ли ще има против, обаче за да сработи плана насъскват укрите до последно защото преговори сега не ги устройват. Само при разпад на украинската държавност могат да им излязат сметките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не, тук сметките са съвсем различни, и както обикновенно с полгед за ВЧЕРА!

    29 Дек 2022 10:49ч.

    Цялата работа е усвояването на едни огромни бюджети за фалшиво джепане и, най-вече ОГРОМНИ КОМИСИОННИ! Но пробела възниква от факта - в каква валута ще се пазят тези комисионни така, че да останат в бъдещето за техните собственици? Щото в гроба на военно престъпниците комисионни не се отнасят... Спомнете си съдбата на българския Принц Кирил Кобургготски... А ВСИЧКОТО оръжие, което Полша купува днес и следващите 10 години, ще бъде "утилизирано" за СЕДМИЦА!!! Все пак Полща устиска на Германия 3 седмици и то при равни технологии от преди 80 и кусур години, а тук става въпрос за Русия и УТРЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    28 Дек 2022 22:39ч.

    Сметки без кръчмаря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бурятмонгол

    28 Дек 2022 23:15ч.

    Превъоръжават ги САЩ. За да хвърлят като бесни триморци да мрат във война срещу Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те, Приморците, вече си направиха ново военно гробище, и даже го запълниха до половината още преди да е почнала голямата драка с Русия...

    29 Дек 2022 10:57ч.

    Преди време правих анализ на моментното, нестратегическо планиране на Полската отбрана - поръчва/купува 4 вида бронетанкова техника (включително полското производство)които са помежду си абсолютно несъвместими за поддръжка и ремонт. Някой пита ли се защо в момента от цял свят се събира старо руско оръжие за Украина? Защото такова Украина може бързо да усвои и ремонтира СЪС СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА! А когато поредния "леопард" си счупи левия бортов фрикцион и се обърне към колеките от съседния батальон на Абрамси А2, някой вярва ли че ще получи някаква помощ? И всичко това, до края на първата седмица ще бъде само и единствено вторично желязо за извозване, даже без много въздействие на Руското оръжие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    29 Дек 2022 4:39ч.

    леле, безпрецедентно се въоръжавали поляците, тази година цели 2% от БВП за военните...в Рашистка Фашагия средното за периода 2014-2021 г е 4.4% за военните. За сметка на това в РФ БВП през окт 2022 е с 4,4% по-нисък в сравнение с окт 2021. Блазе им на колхозниците, щели да остъкляват този и онзи(според форумните "разбирачи")

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Офцъ

    29 Дек 2022 7:43ч.

    Умнокрасифф, неостър комплексар. Чудя се как си намирате устата за да се храните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    29 Дек 2022 13:16ч.

    до "29 Дек 2022 7:43ч."-тъпогрозен дебил, напиши нещо по темата, не се занимавай с мен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    29 Дек 2022 8:51ч.

    всички се въоръжават. русия прави това постоянно. защо и другите да не го правят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • езинствен двигател - голият инстинкт на омразата

    29 Дек 2022 9:48ч.

    Кой го интересуват някакви "армии", които просят пари за оръжие от робовладелците си, защото не ги базарят за слива и не стават за нищо друго, освен за пушечно месо? Полската армия е като украинската - спрат ли да наливат в нея десетките си милиарди задокеанци, и се спихва за два месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог е вдигнал ръце от тия сатанински изчадия

    29 Дек 2022 9:51ч.

    Такова зомбирано население се успокоява само с ядрени удари. Русия има моралното право на това, щом е нападана, защото безпринципната омраза срещу нея, която се разпространява като ядрена зараза, е неистова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи