Полша ще удължи ембаргото върху зърното от Украйна, дори ако ЕК реши да отмени забраната за внос

Полша ще удължи ембаргото върху зърното от Украйна, дори ако ЕК реши да отмени забраната за внос

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Полските власти одобриха резолюция, с която се забранява вносът на зърно от Украйна в страната и след 15 септември, когато изтича ембаргота, наложено от Европейската комисия. Решението беше взето на правителствено заседание, съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Роберт Телус.

"Резолюцията е изпратена на Европейската комисия, за да вземе решение за удължаване на ембаргото, защото ако не го направи в оставащите три-четири дни, определено ще въведем наш собствен ред в полско-украинските търговски отношения, който ще забрани вноса на четири вида зърнени култури в Полша, докато тази ситуация не бъде разрешена в ЕС", каза той, като подчерта, че това не се отнася за транзита на украински зърнени култури, който ще продължи както досега.

"Ще продължим да действаме по такъв начин, че това зърно да не бъде внасяно в Полша", увери министърът, като посочи, че това положение на нещата ще се запази, докато ЕК не разработи системни решения за защита на селското стопанство на съседните на Украйна държави.

"Украинското зърно трябва да отиде в центъра на Европа, в страните, в които липсва, там, където е отивало преди войната в Украйна, за да няма нужда от него. Ние показваме на Брюксел, че това е важно за Полша и за ЕС. Важно е да се изградят тези инструменти, така че зърното да се изпраща там, където има нужда от него", каза министърът.

Според Телус в сряда ще се проведе среща на европейските комисари, които може да решат да удължат забраната за внос на украинско зърно след 15 септември. "Няма практически причини да не се вземе това решение. Но може да има и политически причини", посочи той.

През април България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия забраниха вноса на зърно и други селскостопански продукти от Украйна. По-късно те отмениха тези мерки в замяна на решението на ЕК да наложи първо ембарго върху доставките на четири вида зърно и маслодайни култури - пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна до 5 юни, а след това до 15 септември. Сега петте държави искат удължаване на ембаргото поне до края на годината.

Източник: ТАСС

 

 

Коментари

  • "Украинското зърно трябва да отиде в центъра на Европа, в страните, в които липсва, там, където е отивало преди войната в Украйна!

    12 Sep 2023 21:03ч.

    Браво, братя поляци така се защитава националната сигурност! ще въведем наш собствен ред в полско-украинските търговски отношения, който ще забрани вноса на четири вида зърнени култури в Полша, докато тази ситуация не бъде разрешена в ЕС" земеделския министър на Полша, на Полша, която не иска зърното на комшиите си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    12 Sep 2023 21:33ч.

    Оказва се, че 500 години са малко да си под чужда зависимост. Искаме си още, и още от същото. А някога е имало Велика България. "НАРОДЕ ????"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бесен

    12 Sep 2023 23:09ч.

    Освен робски души са и продажници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българоубийците от ППДБ-ДПС-ГЕРБ предадоха Полша, която разумно отбелязва:

    12 Sep 2023 23:41ч.

    "Украинското зърно трябва да отиде в центъра на Европа, в страните, в които липсва, там, където е отивало преди войната в Украйна, за да няма нужда от него. Ние показваме на Брюксел, че това е важно за Полша и за ЕС. Важно е да се изградят тези инструменти, така че зърното да се изпраща там, където има нужда от него."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи