Полша се отказва едностранно от договорите си за покупка на ваксини срещу Covid

Полша се отказва едностранно от договорите си за покупка на ваксини срещу Covid

Адам Ниджелски министърът на здравеопазването на Полша

Полша едностранно се оттегли от договорните си ангажименти за закупуване на ваксината срещу коронавирус на Pfizer/BioNTech, обяви във вторник министърът на здравеопазването Адам Ниджелски, съобщи Politico.

Полското правителство е информирало Европейската комисия и доставчиците на ваксини в края на миналата седмица, че се позовава на клауза за форсмажор в договора и ще откаже и да плати и приеме доставката на допълнителни дози.

Ниджелски обясни, че подобряващата се ситуация с пандемията означава, че има по-малка нужда от ваксини. Междувременно украинската бежанска криза оказва натиск върху публичните финанси на Полша.

Той добави, че правителството се е опитало да постигне компромис, като е поискало доставките да бъдат разсрочени в продължение на 10 години, но е срещнало "пълна липса на гъвкавост от страна на производителите“.

Ниджелски призна, че този ход е поставил правителството в правен конфликт с фармацевтичния гигант Pfizer, който е основният доставчик на ваксини срещу коронавирус за ЕС в партньорство с германската BioNTech. Скоро ще започнат разговори с други компании, каза министърът и добави, че се надява те да проявят повече гъвкавост.

Комисията договори сделки за доставка с големите производители на ваксини от името на страните-членки на ЕС.

"Държавите-членки са обвързани с договорни задължения, но ЕК разбира трудната позиция, в която се намира Полша“, коментира говорителят на ЕК Щефан Де Кеерсмекер. Той добави, че властите на ЕС ще работят за намиране на "прагматично решение".

BioNTech и Pfizer отказаха коментар, като посочиха само, че имат споразумение с Европейската комисия да доставят своята ваксина срещу Covid-19 на страните-членки на ЕС.

Миналия месец Полша беше една от 11-те държави, които призоваха EК да създаде фонд на ЕС за компенсиране на здравните разходи за украинците, бягащи от руската инвазия.

Полша е приела най-много украинци от всяка страна-членка на ЕС, подслонявайщи близо 3 милиона бежанци. 

 

Източник: mediapool.bg

 

 

 

Коментари

  • Корвид

    20 Апр 2022 16:14ч.

    "BioNTech и Pfizer отказаха коментар, като посочиха само, че имат споразумение с Европейската комисия да доставят своята ваксина срещу Covid-19 на страните-членки на ЕС." Това е върховна на наглост! Освен това е доказателство, че оная пачавра фон дер лайно трябва да бъде арестувана моментално!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поляците имат топки...

    20 Апр 2022 16:15ч.

    ...да се зъбят и на Русия, и на Германия и лично на госпожа фон дер Урсула!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама пред САЩ

    20 Апр 2022 17:14ч.

    Са първи булонки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отново се появиха совите

    20 Апр 2022 16:40ч.

    Зад тази информация се крие нещо съвсем друго, а не официално заявеното. В Полша има налични обстоятелства (разказът и обосновката са обемисти), щото обществото да има по-висока степен на единство относно нац. приоритети. Може да се вярва, че полските елити са истински загрижени за здравето на нацията, имат топки да откажат предлаганата игра, макар и под друг предлог.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи