Полша разследва разпространение на стикери за набиране на бойци за "Вагнер" в страната

Полша разследва разпространение на стикери за набиране на бойци за "Вагнер" в страната

Полски граничар патрулира в участък от металната стена, издигната по границата между Полша и Беларус в района на град Кузница. Снимка: АП

Полицията в Полша е иззела стикери за евентуално набиране на бойци за руската наемническа компания "Вагнер" в страната, предаде ДПА като се позова на изявление на местната полиция в град Краков в Южна Полша. Стикерите с размер на листовка А5 (148 на 210 мм) са били забелязани от полски граждани в няколко квартала на Краков, се казва в изявлението.

На стикерите било изобразено логото на компанията "Вагнер", под което имало надпис на английски език: "Ние сме тук. Присъединете се към нас."

Според полицията отпечатаният отдолу Кю Ар (QR) код отвеждал до сайт за набиране на персонал за наемническите сили.

В Полша нараства загрижеността, след като сили от частната армия на ръководителя на наемниците Евгений Пригожин се разположиха на лагер в съседен Беларус след неуспешния им опит за бунт срещу Москва. Според властите в Минск бойците на "Вагнер" трябва да обучават беларуската армия.

Полската прокуратура е била информирана и полицията сега се опитва да установи самоличността и да задържи разпространителите на стикерите.

В Полша е незаконно да се набира персонал за чуждестранни армии и наемнически сили, както и поляци да служат в такива части. Нарушителите са заплашени от наказание до пет години затвор, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Стикер - злодей

    12 Авг 2023 23:59ч.

    Това е наистина чудовищно! Как може?! Рашистите отново прекрачиха всички граници на човечността!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    13 Авг 2023 0:15ч.

    Полша винаги се е опитвала да се присламчи към някоя европейска сила, за да изяде като лешояд остатъците, останали след вечерята на хищника. Сталин й предаде по-голямата част от Източна Прусия и й даде достъп до Балтийско море, но поляците, вместо благодарност за добрината му, го заляха с лайна. А Украйна те са я предвидили за заколение, за да може Полша да постигне мечтаното лидерство в Източна Европа („от море до море“). Влодзимеж Бончковски: „За да може Полша да се издигне „от море до море“, Русия трябва да се разпадне, а за да се разпадне, беларусите и украинците трябва да бъдат русофобски настроени срещу нея...“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ленин

    13 Авг 2023 1:18ч.

    Ленин определя Полша като "политическата проститутка на Европа".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи