Полша: Ракетата, убила двама в Пшеводув, е била изстреляна от Украйна

Полша: Ракетата, убила двама в Пшеводув, е била изстреляна от Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Полски експерти потвърдиха, че ракетата, която през ноември миналата година уби двама души в съоръжение за зърно, е била изстреляна от Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на полския вестник "Жечпосполита".

Експлозията на ракетата в Полша, членка на НАТО, засили опасенията, че войната в Украйна може да прерасне в по-остър конфликт, като задейства клаузата за взаимна отбрана на алианса, но тогава Варшава и НАТО заявиха, че смятат, че ракетата е била украинска, което намали опасенията за ескалация.

Източници, запознати с разследването, казаха пред "Жечпосполита", че Полша е установила, че ракетата, която удари село Пшеводув, е била ракета за противовъздушна отбрана S-300 5-W-55, изстреляна от украинска територия.

"Ракетата е с обсег между 75 и 90 километра", посочи вестникът, позовавайки се на източник. "По това време руските позиции са били на място, от което няма как руска ракета да стигне Пшеводув", посочи той. Украйна отрече някоя от нейните ракети да се е разбивала в Полша. "Жечпосполита" съобщи, че украинската страна не е предоставила никакви материали за разследване на полските следователи.

Изданието цитира Лукаш Лапчински, говорител на полската прокуратура, който заяви, че прокуратурата е получила становището на експертите, но не разкрива съдържанието му, тъй като то е поверително. Лапчински не е бил открит за коментар, а прокуратурата все още не е отговорила на запитването, изпратено от Ройтерс, уточнява БТА.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • Карлуково - спешното отделение

    26 Sep 2023 18:23ч.

    Друга беше тезата на поляците след падането на ракетата. След инцидента, "новината" бе изкарана от някакво полско радио в Туитър, почти моментално налазиха около 50-70 поляци живеещи в САЩ с клетви срещу Путин и Русия, а също всички до един призоваващи за пълномащабна война на НАТО срещу Русия съгласно член 5. Много от водещите медии на САЩ твърдяха, че това е руска ракета на 100%. Всичко свърши на следващия ден когато Байдън (по това време не беше в САЩ) обяви, че ракетата е украинска по данни на американското разузнаване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ като задейства клаузата за взаимна отбрана на алианса”

    26 Sep 2023 18:24ч.

    И защо не задейства клаузата? Излиза, че тази клауза е подигравка. Била украинска и ако Украйна нападне Полша, клаузата няма сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • wwww

    26 Sep 2023 18:33ч.

    Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами ------ https://welcome.to/biocom

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цура

    26 Sep 2023 18:33ч.

    А като дадем български дефектни ракети и те вземат та паднат по грешка на съюзна територия какво правим?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    26 Sep 2023 16:26ч.

    "Ако изпратим български ракети на Източния фронт, то те ще преминат при руснаците заедно с комплексите С-300!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи