Полша премества военни в източната част на страната заради присъствието на "Вагнер" в Беларус

Полша премества военни в източната част на страната заради присъствието на "Вагнер" в Беларус

Полша е започнала да премества над 1000 военнослужещи в източната част на страната на фона на нарастващите опасения, че присъствието на бойци от групата "Вагнер" в Беларус може да доведе до увеличаване на напрежението по границата с членката на НАТО и ЕС, предаде Ройтерс, като цитира изявление на полския министър на отбраната Мариуш Блашчак.

Решението на руския президент Владимир Путин да предложи на наемните бойци от групата "Вагнер" на Евгений Пригожин да изберат да се преместят в Беларус доведе до опасения сред източните членове на НАТО, че присъствието им ще доведе до по-голяма нестабилност в региона.

"Над 1000 войници и почти 200 единици техника от 12-а и 17-а механизирана бригада започват да се придвижват към източната част на страната", написа Блашчак в Туитър. "Това е демонстрация на готовността ни да отговорим на опитите за дестабилизация в близост до границата на нашата страна".

Миналата неделя Полша заяви, че ще изпрати 500 полицаи, за да подобри сигурността по границата си с Беларус. През последните седмици в Полша се наблюдава увеличение на броя на мигрантите, които се опитват да преминат границата.

По данни на граничната охрана вчерак над 200 души са се опитали да преминат нелегално, включително граждани на Мароко, Индия и Етиопия. Варшава обвинява Минск, че от 2021 г. насам изкуствено създава мигрантска криза на границата, като вкарва хора от Близкия изток и Африка и се опитва да ги изтласка през границата.

Източник: БТА
Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Полша има една Силезия за връщане на Прусия

    09 Юли 2023 13:45ч.

    След разпадането на ГФР доста граници ще се променят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    09 Юли 2023 16:08ч.

    Полша отдавна придвижва войски към границата с усрайна. Сега "Вагнер" е само локум за разтягане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Полша е започнала да премества над 1000 военнослужещи в източната част на страната на фона на нарастващите опасения..."

    09 Юли 2023 16:49ч.

    Ако е вярно дори половината, което се изписва за бойните умения на "Вагнер" ще е необходимо, за да им противодействат поляците да струпат срещу тях войска в съотношение 6:1, а вагнеровци и били около 25000 плюс оперативен резерв...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи