Полша може да предаде изтребителите си F-16 на Украйна

Полша може да предаде изтребителите си F-16 на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Полша може да предаде изтребителите си F-16 на Украйна, ако НАТО подкрепи това решение. Това заяви на пресконференция полският премиер, цитиран от БНТ.

Матеуш Моравецки направи изявлението, малко след като германският канцлер Шолц обяви, че страната му няма да предостави изтребители на Украйна.

Едва преди няколко дни Германия се съгласи да даде на Киев танкове "Леопард 2". За да е успешна контраофанзивата ѝ срещу Русия, обаче, Украйна настоява да бъде създадена коалиция, която да ѝ предостави и военни самолети.

Полша възнамерява да похарчи тази година за отбрана 4 процента от брутния си вътрешен продукт, съобщи още премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА и БТА.

На фона на войната в Украйна това "ще бъде най-големият процент средства, заделени за армията в страна от НАТО", каза той при посещение във военната база в Шедълце, Източна Полша.

Страните от алианса си поставиха за цел да увеличат бюджетите си за отбрана на около 2 процента от БВП, но всяко национално правителство има право да реши само какъв точно да бъде този дял.

Държавата, която отдели най-голям процент от БВП за отбраната си за миналата година, беше Гърция - 3,76 процента. На второ място бяха САЩ с 3,47 процента, което в абсолютни стойности се равняваше на 822 милиарда долара - над два пъти повече в сравнение с общите разходи на всички държави от алианса, взети заедно.

На трето място бе Полша с 2,42 на сто.

Полша, която членува в ЕС и НАТО и граничи с Украйна, се въоръжава, защото смята, че Москва все повече застрашава сигурността ѝ.

Миналата година Варшава направи поръчка за покупката на 250 танка "Ейбрамс" от САЩ и сключи договори за милиарди с Южна Корея за доставката на военна техника.

През следващите няколко години е предвидено личният състав на армията на Полша да достигне численост от 250 000 професионални военнослужещи и 50 000 резервисти от т. нар. Сили за териториална отбрана.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Глупавите ляхи се опитват да се самоубият за пореден път

    30 Яну 2023 18:58ч.

    Какво пък, на никого няма да липсва "Хиената на Европа" (по тов. Чърчил).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    30 Яну 2023 18:58ч.

    идеално за С-400 и С-500

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много ги надценяваш...

    30 Яну 2023 21:40ч.

    И старите С300 стават, да не говорим за ТОРове, БУКове (които свалиха преди време В777) а за лазещите на ниско си има и Панцири, даже още първите... Ф16 може да се използва единствено и само от камикадзета. Но стои отворен въпроса - от какви летища ще излетят? Щото след първото излитане от полско летище Полша може да получи и тестово ТЯО - за назидадие на евроатлантизма... На поляците няма да им е първица, след като в началото на 1900г. се прегръщаха с Германия - получиха 1939г, след това -1945г от Сталин, а някъде 1980та - от Брежнев...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    30 Яну 2023 19:09ч.

    Това ми звучи доста несериозно. За да се "предоставят" такива самолети е необходимо Украйна да разполага с летища, наземно оборудване и обучен персонал. Това значи ли, че Полша се ангажира с "предоставянето" на полските летища, пилотите и наземния персонал за самолетите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Риторичен въпрос.

    30 Яну 2023 19:18ч.

    Сами сте си отговорили на него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    30 Яну 2023 20:07ч.

    След като Беларус предоставя летища за нападение над Украйна... защо Полша да не предостави летища за защита на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Яну 2023 20:12ч.

    И от кое летище на Беларус са нападани ВСУ? Това, че като литнат МиГ-31, в Украйна се насират, ама все пак какви удари са извършени от беларуски летища? Хайде, назови поне едно такова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може. Чукча писател, не читател

    30 Яну 2023 22:40ч.

    Дай му да ръси тъпотии на евроатлантическия трол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всезнаещият разказвач

    30 Яну 2023 19:13ч.

    Ей тоз миналата година каза, че "руският свят" трябва да бъде унищожен. Пък след това Гешев ходи да поднася цветя в Освиенцим и говореше някакви глупости за семейство и за ценности. Днес чета, че заминал на молитвена закуска в САЩ. Защо е молитвена? Защото рептилите се молят на Христос! И наш Гешев барабар с тях ще се моли, но дали на Христос или на рептилите, не е много ясно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • легенда-лиана

    30 Яну 2023 19:46ч.

    Няма да има нужда даже да задействат С-350, 400, 500... Всичко ще се унищожава във въздуха с далекобойни ракети на руската изтребителна авиация, още при приближаването до източните граници. Съвсем друг е въпросът, че руснаците нямат илюзии относно полските и изобщо натовски пилоти-доброволци. Така че при първия опит на полски войски да пресекат границата и да влязат в Западна Украйна, летищата, откъдето ще излитат, ще бъдат ударени с високоточно оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Яну 2023 20:10ч.

    Чудесно, но какво ще правят пшеките, когато руснаците ги нападнат? Нали за война с тях се готвят? Ще дадат на украинците танковете си, ще има дадат самолетите и, хоп, Русия ги нападнала... То бива, бива простотия, но тия задминаха всичко. Такива кретени не съм виждал. Всъщност, не е така. Тук , във форума, е пълно със слепи шарани, дето кълват на гол бастун...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майката на костов

    30 Яну 2023 22:42ч.

    Дадоха си танковете, самолетите, накрая и задниците ще си дадат! Обаче на руснаците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Дън

    30 Яну 2023 20:23ч.

    Полша е следващата която ще спечели Евровизия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    30 Яну 2023 20:34ч.

    А тази година Евровизия в кой град на Украйна се провежда? По-близо или по-далечко от бойните действия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    30 Яну 2023 20:54ч.

    Зеленски обеща, че следващата 2023 Евровизия да се проведе в Мариупол. По-късно решиха да бъде в Ливърпул, Великобритания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    30 Яну 2023 21:31ч.

    Тия все ги нападат.Я от ляво, я от дясно.Те,милите...едни хрисими и кротки през вековете. Но историята на Полша е постоянни конфликти и мания за "велика".Същото което води и до крах на БГ след 1878 но това е друга тема-за "великите".Има моменти когато владеят почти цяла украйна (географското понятие,каквото е било до създаването на СССР) с апетити и за Москва.Но Прусия,Австрия и Русия слагат край.Ето защо дори и днес дори чак в Донбас има наследници на ония поляци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    30 Яну 2023 21:37ч.

    А каква ще е ползата от Ф-16 в пространство където го дебнат всякакви системи за унищожение. Епични кадри на горящи Ф-ки ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИНтересно, този полски лъжеминистър случайно да знае, че след излидане на самолети от полски летища има едни ракети наречени"полонез"??!

    30 Яну 2023 21:46ч.

    Те верно, ракетите били китайски, ама са напълно достатъчни за изораване на едно летище заедно със самолетите в него...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полските панове

    30 Яну 2023 22:47ч.

    Искат източните "черноработници" да им свършат мръсната и опасна работа. Иначе, са солидарни пичове. А всъщност - вероломни демагози!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдааа

    30 Яну 2023 22:51ч.

    Събраха се що има съветска техника из Европа и я дадоха руснаците да я унищожат. Сега са опряли до Мароко, което имало Т72! Будалкат, ги както будалкат нас, че ще ни дадат нещо! Оказа, се че германските другари са много прибрани хора. Нищо от въоръжението на ГДР не са изхвърлили и сега украинците воюват с това оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    30 Яну 2023 23:00ч.

    Пичове, тази работа само с бройки самолети не става. Искат се хора, които познават отлично техниката, летели са много часове на нея, за да не се чудят, коя ръчка да дръпнат. Освен това наземен персонал, целеуказване, водене и прочие. За обслужването няма да говорим. Но най-важното е съгласуваността на всички нива. А това не става с просто предаване на самолети. Това може да има значение за някои, но отбор само с машини не става. Така че, всичко е пунта мара. Да ощипем колкото може повече руснаците, нищо че много украинци ще идат мърцина. Това е простата западняшка логика. А украинците явно са още по-големи идиоти, ако не виждат това...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хапахаха

    30 Яну 2023 23:13ч.

    Тоя се е надрусал здраво ! За 20 секунди Полска може да е сгинала за всегда ! А Борис Джонсън за минутка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Някой неграмотен или нарочно се пусне лакардия

    31 Яну 2023 0:04ч.

    И ние се скапваме да коментираме. Прахосмукачката F16 изисква сериозна логистика ( например пистата има сериозни изисквания) , да не говорим за обучение на пилоти и обслужващ персонал от украинци може да стане след две години! Ако ще и сто F16 да им дадат всичко отива на скрап! Предполагам, че ракети за тях нямат като количество! Така само ние се хабим да коментираме какво ще стане! Ами нищо няма да стане защото това е само бля- бля както казват английско блеещите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз пак казвам

    31 Яну 2023 0:09ч.

    Искаме си ефките!!! Защо на тях ще им подаряват, а ние си ги платихме и не ни ги дават? Аз предлагам да цедираме дълга на сащ за кенефките, те ги взимат щот са супер/дупер пък на наз ни дават всички що ще подаряват на тях. Така всички са доволни - ние имаме 200 до 400 ефки старо поколение, хохолите имат16 чисто нови на хартия, които ще завладеят Москва и всичко е точно....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ми сещай се защо им

    31 Яну 2023 7:55ч.

    "Подаряват"..... Все пак пушечното месо трябва да е на някой. А поляците подобно на украинците са също толкова тъпи, като добавим и, че са пълни комплексари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нали Минските споразумения

    31 Яну 2023 5:55ч.

    са били да ги обучат и въоръжат? Къде им е и едното и другото за 8 години, като все няма и все ги обучават за по 2-3 месеца сега?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    31 Яну 2023 7:13ч.

    Полша и Румъния са въоръжени до зъби, обучавани са с години да ползват най-модерна техника на ОТАН. В Полша има 5-то поколение изтребители, в разработката на които участваха турски учени, и въпреки това на Турция не бяха предоставени дори по-стари модели. Да не говорим за готвени химически и биологически атаки, съоръжения за употребата им, разположени в тези две държави, и Западна Украйна.. България се "обзаведе" с "чужд контингент"-жива сила и командни центрове, насоченr срещу Русия. Така и не стана ясно, защо Василев искаше карта на геотермалите в България, подозираме къде е отишла "картата", за какви цели, можем да гадаем. Тихо и потайно "местният обслужващ персонал" ни продаде. (допълвам за биолабораториите-има щамове, които струват милиони долари, събирани с десетилетия, най-вероятно са подарени без пари на "партньорите")

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ехо от миналото

    31 Яну 2023 7:52ч.

    ... "«Расчленение России лежит в основе польской политики на Востоке… Поэтому наша возможная позиция будет сводиться к следующей формуле: кто будет принимать участие в разделе. Польша не должна остаться пассивной в этот замечательный исторический момент. Задача состоит в том, чтобы заблаговременно хорошо подготовиться физически и духовно… Главная цель — ослабление и разгром России». (c) из доклада разведывательного отдела Генштаба Польши. 1938-й год... " Тия тъпаци нищо не са разбрали. И тога и сега мислят по един и същи начин - че са наравно с големите. Всеки път да настъпвсш една и съща мотика...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    31 Яну 2023 9:24ч.

    Така е, войните струват скъпо... Особено, когато са срещу Русия. Но пък резултатът винаги е един и същ, във войните с Русия - Загуба... Някои, обаче не си учат уроците по История... Е, за сметка на това, на политиците всичко им е безплатно. Цената за военните им игри, винаги я плаща плебса! Факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    31 Яну 2023 10:19ч.

    Европа вече е разоръжена от Нато, спрямо цялата налична техника от СССР, която е изчоплена като тиквени семки от Украйна. Сега и западняците решиха да си пръднат малко в джоба с танкове и самолети, които също ще бъдат изчоплени, голяма световна антиреклама, само че дали няма да си изпросят ТЯО с тия уранови снаряди, това е въпросът!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи