Полша е готова да даде танкове „Леопард 2“ на Украйна и без съгласието на Германия

Полша е готова да даде танкове „Леопард 2“ на Украйна и без съгласието на Германия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Два дни след като западните съюзници попариха надеждите на Украйна за бърза доставка на танкове "Леопард 2", днес Полша даде заявка да създаде съюз от държави, готови да пратят на Киев бойните машини.

Полският премиер Матеуш Моравецки обяви пред местната информационна агенция ПАП, че страната му може да създаде "малка коалиция", която да осигури не само танкове, но и друго въоръжение на Киев, ако Германия не постигне съгласие за изпращането на "Леопард 2" .

"Полша няма да наблюдава пасивно, докато Украйна кърви", каза полският премиер. "Украйна и Европа ще спечелят тази война с или без Германия", допълни Моравецки.

Още преди два дни в друго интервю той обяви, че Полша е готова да прати танкове "Леопард 2" на Украйна, дори без да получи одобрението на Германия за техния реекспорт, като подчерта, че съгласието на Берлин е от второстепенно значение, припомня БНР.

Такова не беше получено на срещата в петък на западните съюзници в базата "Рамщайн", където германският министър на отбраната Борис Писториус обяви, че още не е взето решение за изпращане на танкове "Леопард" на Украйна, но ще бъдат проучени възможностите за евентуална доставка.

Днес Писториус обяви, че скоро ще посети Украйна. Той подчерта, че по въпроса за танковете за Украйна Берлин води интензивен диалог с международните партньори, най-вече с Вашингтон.

Военните действия в Украйна продължават. Днес, когато Киев отбелязва Деня на украинското обединение - от руското командване съобщиха, че силите на Москва са укрепили позициите си в района на Запорожие. По техни данни, цитирани от цитирани от "Ройтерс", те са унищожили оборудване, включително украински бойни машини, гаубици и две произведени в САЩ ракети "Хаймарс".

В Деня на украинското обединение в Киев отиде бившият британски премиер Борис Джонсън и изрази подкрепа за нападнатата от Русия страна.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • nan

  22 Яну 2023 19:45ч.

  малката коалиция е Полша и прибалтийските джуджаци? малката антанта, скалъпена от Англия започна д показва зъбки. Джонсън т името на какъв го дири в Киев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  22 Яну 2023 19:48ч.

  Тези хиени, навремето са ограбили Чехия и после си платиха, избиха част от евреите си и после реваха. Целта им е да окупират Източна Украйна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не източна украйна, а западна, все пак

  23 Яну 2023 0:26ч.

  Да си пребират католиците и да се свръшва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  22 Яну 2023 19:50ч.

  Поправям грешка. Тези хиени, навремето са ограбили Чехия и после си платиха, избиха част от евреите си и после реваха. Целта им е да окупират Западна Украйна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ебахти НАТОто

  22 Яну 2023 20:00ч.

  Нищо ново под слънцето. Вацев има цяла лекция за малкото НАТО. Полша винаги е била управлява от англосаксите и винаги е яла хурката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АХА! КОАЛИЦИЯ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ АЛА-ИРАК!

  22 Яну 2023 20:44ч.

  Полша ще запише с мръсни букви името си в историята на човечеството, подтичвайки на на прибежки към ръба на пропастта. Не знам с какво ги тъпчат тези хора, за да се превръщат в такива лунатици. Какво си мисли този човечец, замаскирвайки алчността на поляците да завземат Западна кървяща Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полша няма бъдеще като отделна държава

  22 Яну 2023 20:54ч.

  Досущ като втория кърлеж, окръглил се на картата с чужди земи малко по на юг.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сами се тъпчат поляците

  22 Яну 2023 22:24ч.

  1. С алкохол. 2. С британски лъжи. 3. Като се напият пускат жените си на свободния пазар в кръчмите. 4. Полските жени също се напиват - било от отчаяние, било от заложения в кръвта им ген. 5. В неделя ходят на църква, за да излъжат Исус Христос. 6. Крепи ги сатанинската омраза към ближния.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Iviviv

  22 Яну 2023 21:21ч.

  Да не ви потрябват. Вие Поляците винаги сте много смели преди война.И след това ви няма като държава. Да не стане пак така малоумници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На Моравецки

  22 Яну 2023 21:36ч.

  Много му ходи нацистка униформа. Ще бъде много забавно когато полската армия влезе в Украйна и (Моравецки) установи, че поляците масово дезертират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  22 Яну 2023 21:36ч.

  Виждам в бъдещето хиената разделена на две.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полша - британската хиена в Европа -

  22 Яну 2023 22:12ч.

  ще завърши напъните си за Реч Посполита на Балтийско и на Черно море, като се подложи на разрушение на силите от изтока и запада. По-тъпи славяни от поляците са само укро-нацистите. Германците само чакат поляците да се издънят, за да си върнат Силезия с Вроцлав и Източна Прусия с Данцинг. Полските тъпаци и неблагодарници, на които Сталин им подари горните германски области, отново ще бъдат занулени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  22 Яну 2023 22:32ч.

  Хиената обикаля около плячката и се надява на част от нея, когато големите хищници се заситят. Малките тигърчата ръмжат, но се чува предимно мяукане. Дали плячката ще стигне за всички-много скоро ще разберем, надявам се. ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  22 Яну 2023 22:34ч.

  Поправка - не тигърчата, а да се чете-тигърчета. Извинете ме за грешката- просто недоглеждане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ех Полша.

  22 Яну 2023 22:47ч.

  Правят, струват и на края пак ги няма... Абе пани стойте си на задните части и ако обичте не се месете.... А няма проблем за Западна Усрайна ама до там и толкова.... Две креси и стига, че мечока се събуди.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Илюзията на великодържавието пак тресе Полша

  22 Яну 2023 22:53ч.

  "От море до море", "Смоленск е наш" и прочее скелети от миналото, уж велики, но колко велик може да е един скелет? Дори в химна си споменават Наполеон, друг скелет от миналото, който им бил показал как се побеждава, много добре го показа, но на целия свят, поне на тези които не са застинали в юни 1812 година когато Наполеон е давал обещания за велика Полша. И те се броят за християни, че и истински, щото били католици. А какво е казал Христос? "И най големият от вас да бъде вам слуга. А който възнесе себе си, ще се смири; и който смири себе си, ще се възнесе." (Матей 23 11:12). Това трябва да разберат и спазват славяните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  22 Яну 2023 22:58ч.

  Полша изразява готовност да върне Курилските острови на Япония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  22 Яну 2023 23:17ч.

  Полша обявява Калилград и целия Калининградски залив за своя територия под името воеводство Królewiec, считано от 02.02.2023 г. На Полския и европейски пазар вече се продава новата полска водка Кролевичка главоболна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  23 Яну 2023 0:24ч.

  Вова удри !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Светнат

  23 Яну 2023 7:00ч.

  Тарикати са поляците! Искат си парче от баницата (Усрайна) докато още има какво да вземат. После ще е късно, най-много да им подхвърлят някой друг град от западна усрайна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аззз

  23 Яну 2023 8:04ч.

  и влади варненчик спечели - турският султан го уби

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valentin hristow

  23 Яну 2023 10:29ч.

  Ако човек се вгледа внимателно ще разбере колко са жалки държавите като Полша,които винаги са страдали от Мегаломанство и реваншизъм за неосъществената им мечта за "Велика Полша",подоби на нея са тези средниски държави като Гърция,Сърбия,Украйна и много още такива.Но има едно голямо НО-и то е какво ще доведе тяхната безрасъдна външна политика.И то е само до едно-Световен Военен Конфликт.За големите дъжави САЩ,КИТАЙ,ИНДИЯ,даже и Турция ги разбирам донякъде разбира се,хвърлят Националната кърпа на такива като тези среднисти и те веднага започват да мечтаят за нещо повече от мястото им в историята на света.Тази ЛУДОСТ трябва да се спре от Прогресивната и разумна част на света,защото ни чака много страшни глупости на Човачеството.И това не е заплаха а самата реалност,колкото и да ни се иска да не я виждаме и да се правим че не се отнася за нас.Отнася се и то с големи последици.Излезте от зоната си на комфорт и благополучие и дайте истински отпор на тези самозабравили се политици и лидери.ВРЕМЕ Е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  23 Яну 2023 11:47ч.

  Полша е готова да прати танкове Леопард 2 на Украйна и без съгласието на Германия, но засега не праща. Полските танкисти хич не щат да ги командироват в Украйна, а обучени украинци няма засега. Полските самоходни гаубици КРАБ ги доставиха в Украйна заедно с полските екипажи, след което част от гаубиците са скрап, а част от поляците се върнаха в черни чували.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи