Полковник е обвинен за падналия МиГ-29 край Шабла, при който загина подполк. Валентин Терзиев

Полковник е обвинен за падналия МиГ-29 край Шабла, при който загина подполк. Валентин Терзиев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов по случая със смъртта на подполковник Валентин Терзиев. Полковник Методи Орлов е заместник-командир по летателната подготовка на Граф Игнатиево и в нощта на инцидента със самолета на Валентин Терзиев е бил ръководител на стрелбите. Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост и на тежки вредни последици за Министерство на отбраната на стойност 9 млн. лева по време на тактически учения, съобщава БНТ.

Майор Валентин Терзиев загина по време на учение на 9 юни 2021 след като управляваният от него самолет падна във водите на Черно море. След трагичния инцидент той беше произведен посмъртно в подполковник.

Според прокуратурата полковник Методи Орлов е изпълнил немарливо задълженията си по ръководството на стрелби по време на тактическо учение, което е правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

При възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, полковник Методи Орлов не е забранил на пилота Валентин Терзиев да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта му, посочват обвинителите.

От Военно-окръжната прокуратура допълват, че след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не е разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

С деянието си полковник Методи Орлов не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не е взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната - разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лева / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лева и девет стотинки/.

Спрямо обвиняемия полковник е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Източник: БНТ

 

 

Коментари

  • Славин

    07 Ное 2022 17:13ч.

    Точни науки, много знаене и желязна дисциплина. Къде ги? На всички нива мърлячество и разхайтеност. Жалко за пилота.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    07 Ное 2022 17:14ч.

    Стотинките внушават уважение и респект спрямо търсенето на причинените вреди.В същото време милионите (те са си вече милиарди) като вреди от Костов,през царя,Станишев,Тиквата и особено рекордните милиони на про100киро(съотношение милиони/управление време) ,да не споменаваме заемите,будят ужас.Мръсна колония.Слава на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 9 032 587,09 лева

    07 Ное 2022 17:48ч.

    следователно за 1 млрд. лева можем да купим над 100 самолета. Ама нали се намират хора да гласуват за продажници, нямаме на летищата и един новозакупен или подарен самолет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    07 Ное 2022 17:49ч.

    Ще започне мъчително дълъг процес срещу полковник Методи Орлов. Ако той има син, то синът му порасне, ще изучи юридически науки и ше докаже, че баща му е невинен. Ако Методи няма син, то той ще има достатъчно време да си направи поне един, да го изучи и той като в добрите приказки да спаси баща си. Апропо, какво стана стана със следствието за разбилия се Су-25 от авиобаза Безмер? Минаха 40 дни от катастрофата в пълно мълчание.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи