Полиция охранява терминалите за втечнен газ в Германия след саботажа на "Северен поток"

Полиция охранява терминалите за втечнен газ в Германия след саботажа на "Северен поток"

Нанси Фезер, министър на вътрешните работи на Германия. Снимка: AP

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На германските полицейски органи им е наредено да охраняват строящите се терминали за внос на втечнен природен газ (ВПГ) в страната, като ще се засили и въздушният надзор на местната железопътна мрежа, докато властите в Берлин подготвят закон за укрепване на защитата на критичната инфраструктура. Това е заявила в интервю пред "Ройтерс" Нанси Фезер, вътрешен министър на федералната република, съобщава БТА. Предполагаемите саботажи през последните седмици на германската железопътна мрежа и на газопроводите "Северен поток", минаващи по дъното на Балтийско море, породиха опасения относно подобни атаки срещу критичната инфраструктура в страната. 

Не е възможно изцяло да се защитят всичките над 33 000 километра железопътни линии, и милионите километри комуникационни кабели в Германия, само с помощта на камери или полицейски служители, е обяснила министър Фейзер.

Повереното й министерство обаче е създало специално звено за координиране на защитата на критичната инфраструктура, след като Русия нахлу в Украйна през февруари, събитие предизвикало противопоставяне между Москва и Запада.

Като част от засилените усилия за защита, полицията, например, охранява терминалите за внос на ВПГ, е казала Фейзер. Терминалите се строят, за да помогнат на Германия да замени тръбните газови потоци от Русия.  Също така полицейските органи ще съблюдават и доставките на ВПГ. По думите на силовия министър "полицията патрулира в морето с всичките си налични сили и кораби, за да защити и морската инфраструктура".

Министерството също така работи съвместно с държавния железопътен оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) за увеличаване на броя на камерите по неговите съоръжения. Преди 10 дни "Дойче бан" спря всички влакове в Северна Германия заради атака срещу комуникационната мрежа, припомня Ройтерс.

Министерството препоръчва и на публични, и на частни оператори на критична инфраструктура, каквито са здравните заведения и телекомуникационните мрежи, как по-ефективно да отблъскват атаки, независимо дали са физически или дигитални. Препоръките включват внедряване на повече от една резервни системи.

Също така Фейзер е обяснила, че германското министерство иска да направи някои изисквания към операторите правно обвързващи, като по-късно през годината предварително ще представи ключови моменти от нов закон за защита на критичната инфраструктура.

Германия също бърза да подобри готовността си при случаи на бедствия, както природни, така и причинени от човешка намеса, е казала още Фейзер. Това включва надграждане на сигнализацията за ранно предупреждение на населението, и прилагане на нови технологии - за изпращане на текстови сигнали до всички мобилни телефони в случай на бедствие.

Що се отнася до гражданските вълнения в страната, според германския вътрешен министър обявяваният пакет от 200 милиарда евро, който цели да облекчи въздействието от нарастващите енергийни цени, изглежда, е успокоил разширяващите се антиправителствени протести заради растящата инфлация.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • На Бундесвера да не му се е развинтил пъпа?

    19 Окт 2022 18:31ч.

    Или след Баба Уши и за караулна служба не стават?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е след Уши, след Урси е

    19 Окт 2022 19:24ч.

    ......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смешни немци...

    19 Окт 2022 19:23ч.

    самоубиват се

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредното мижай да те лажем

    19 Окт 2022 21:14ч.

    Да "охраняваш" нещо, което няма да бъде изложено на атака, защото е за внос на американски ЛПГ, а не на руски газ... А нансито фезер е малка нацистка кукла на конци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи