Полицаите се тестват за алкохол и наркотици

Полицаите се тестват за алкохол и наркотици

В момента текат проверки на случаен принцип в различни структури на МВР. Снимка: БГНЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

От ведомството посочват, че проверката на водачи за управление на МПС след употреба на наркотични вещества и техни аналози се извършва със стандартни тестове, с които се тестват водачите в почти цяла Европа - Drug test 5000 – доказателствен анализатор. Те са производство на фирма Drager – Германия, която е избрана чрез обществена поръчка, а критериите са посочени в нея.

Редът за установяване на наркотични вещества и техните аналози при управление на МПС се определя от Нареба №1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози. 

При наличие на изследване от кръвна проба, установените стойности са определящи пред тези от теста, е записано в Закона за движение по пътищата. Същото важи и за служителите на МВР.

До излизане на резултата от кръвна проба тече вътрешна проверка и служителят продължава да изпълнява служебните си задължения. При отрицателен резултат проверката се прекратява и не се образува дисциплинарно производство. При потвърждаване на положителния резултат или отказ от кръвна проба се образува дисциплинарна производство.

За извършените проверки е разпоредено да се изготвят ежемесечни справки, които отразяват броя извършени проверки и установените нарушения и предприетите мерки спрямо служителите.

 

 

 

Коментари

  • както е казал народа

    18 Окт 2022 13:39ч.

    С твоите камъни, по твоята глава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зачуден

    18 Окт 2022 13:44ч.

    А политиците кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На ползваните у нас дръг тестове

    18 Окт 2022 13:53ч.

    умишлено е занижен долния праг . Така около 40% от тестовете показват фалшиво-положителен резултат.. Дано прецедентът с полицаите доведе до необходимата промяна в законодателството. Към момента санкциите предвидени в него са абсолютно дискриминативни спрямо употребяващите. Гориш като факел, без вина виновен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи