Полицаи излязоха на спонтанен протест пред НС

Полицаи излязоха на спонтанен протест пред НС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Стотици полицаи излязоха на протест пред сградата на парламернта с искане да спре политизирането на случилото се миналия четвъртък, когато в центъра на София имаше сблъсъци на футболни агитки и екипи на МВР малко преди 13 ч. Повечето останаха около час, колкото трае обедната им почивка. Присъстващите заявиха, че протестът им е спонтанен и призовават да спре да се политизира сблъсъка с футболни фенове на 16 ноември.  

Служителите на МВР обясниха, че са пред Народното събрание, за да изразят подкрепа към пострадалите им колеги при протеста миналия четвъртък в София, както и към ръководството на вътрешното ведомство. По официални данни 33-ма са ранените служители на МВР, като един е приет в лечебно заведение.

Присъстваше и част от ръководството на СДВР. Протестиращите изказаха подкрепа към ръководството на МВР. Илия Кузманов от Синдикалната федерация на служителите в МВР заяви:

"Не желаем и категорично се разграничаваме от политизирането на Министерство на вътрешните работи. То беше в някакви допустими рамки, но от няколко дена вече чашата преля. Най-вероятно ще предложи ми и на СФСМВР да сезира нашите политически партньори - ние сме членове на Европейския полицейски съюз - но няма начин да оставим това заклеймяване на българския служител на МВР да продължава".

На мястото дойде и вътрешният министър Калин Стоянов. По-късно днес той и висши полицейски ръководители ще бъдат изслушани в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

В 14.30 часа на извънредно заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, на което ще бъдат изслушани министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, главният секретар на МВР Живков Коцев, както и заместник главният секретар на министерството, директорът на главна дирекция "Национална полиция", директорът на СДВР, директорът на главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" и директорът на дирекция "Инспекторат".

Източници: БНР, БТА

 

 

 

Коментари

  • хамалин

    22 Ное 2023 15:25ч.

    кс въ tv-то на нова: "..... нидерландия и холандия... (били против нази зъ шенгеня (без думи,как беше на английски,че да мина зъ умник)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно дали този хуманен бияч е на протеста?

    22 Ное 2023 16:08ч.

    Разказва 19-годишно момиче, което беше бито от полицаи на протеста срещу БФС в София. “Всичко стана много бързо. Те просто бяха във всяка една улица, отвсякъде се чуваха викове и крясъци и всичко беше някакъв пълен хаос, който ни изплаши и ние искахме да си тръгнем възможно най-бързо - просто ме нападнаха. Четирима“. „Събориха ме на земята, удряха ме, после ме накараха, казаха ми да стана, при което аз станах и пак ме удариха. С палки, с ритници. Обиждаха ме и ми говориха - дори още докато ме бият, ми обясняваха защо ме бият. Че ще ме ритат нарочно в корема - за да нямам деца. После ми обясняваха, че точно това е била тяхната цел - да нямам деца, да не мога да родя, дори и да родя да не ги видя живи“, спомня си още тя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи