"Политико": Зеленски планира визита във Франция, ще иска НАТО да сваля руски ракети

"Политико": Зеленски планира визита във Франция, ще иска НАТО да сваля руски ракети

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Президентът на Украйна Володимир Зеленски планира участие в честванията на годишнината от десанта на Съюзниците през Втората световна война във Франция следващия месец и след това на срещата на Г-7 в Италия, разкриват източници на изданието "Политико".

Плановете на Зеленски са забележителни, тъй като след началото на новата руска офанзива в Харковска област той отмени пътуванията си в чужбина, припомнят от редакцията.

Но Украйна също така отчаяно се нуждае от продължаваща подкрепа и глобално внимание и пътуването ще му даде повод да се срещне със световните лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън, за да защити интересите на страната си.

Графикът на украинския президент винаги може да се промени, подчертаха двамата събеседници на изданието. Но ако всичко върви по план, се очаква Зеленски да използва пътуването, за да призове, както направи в последните си интервюта, за повече военна подкрепа от Запада и да поиска от НАТО да сваля руски ракети, както направиха САЩ и Обединеното кралство, когато Иран нападна Израел. Зеленски също така ще поиска САЩ и европейските страни да конфискуват руски активи, за да помогнат за финансирането на отбраната на Украйна и евентуалното й възстановяване.

Присъствието на украинския лидер във Франция ще има огромен символичен отзвук. Световните лидери ще се съберат на брега на Нормандия, където преди 80 години близо 133 000 войници от САЩ, Великобритания и съюзническите страни акостираха на европейския континент, за да победят Нацистка Германия.

На американското гробище Зеленски ще бъде редом до Байдън, западните лидери и представител на Русия като глава на държава, която е застрашена да бъде заличена от лицето на земята. Байдън, който ще използва момента, за да декларира страстна защита на демокрацията по света, вероятно ще се похвали как е обединил съюзници в помощ на Украйна.

След това Зеленски планира да пътува до Италия за срещата на Г-7. В продължение на месеци членовете на групата обсъждат използването на стотици милиарди конфискувани руски активи за укрепване на отбраната и икономиката на Украйна, позовавайки се на правни главоблъсканици и опасения, че Москва може да направи същото със западните страни. САЩ и Обединеното кралство силно подкрепиха идеята, докато някои европейски членове, особено Германия, са по-скептични.

Въпросът разбуни предишна среща на финансовите министри от Г-7, на която директорът на Европейската централна банка Кристин Лагард категорично се противопостави на пълната конфискация на руски активи за предоставяне на заеми на Украйна.

Зеленски вероятно ще се възползва от тази възможност, като разговаря с държавни и правителствени ръководители, за да се опита да убеди съмняващите се.

Източник: Агенция "Фокус"

 

 

Коментари

 • Кой беше този Зеленски?

  23 Май 2024 10:25ч.

  Това "Украйна" също ми звучи някак познато, но нещо не мога да се сетя какво е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Та той от двдесето число не е президент

  23 Май 2024 10:46ч.

  Или западът пак късоглед!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милиарди срещу един

  23 Май 2024 10:53ч.

  Крайно време е този смешник да получи развалена храна или вино с дъх на бадеми вместо да въвлече света в ядрена война. Още повече , че сега не е легитимен президент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сменил е зелената тениска с траурна.

  23 Май 2024 10:29ч.

  Дано схванат посланието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  23 Май 2024 10:29ч.

  Вероятно от краварския парцал искат да кажат узурпаторът на Украйна, защото юридически вече е такъв, но пък лицето Шон Пен го било признало за "президент на Украйна" защото желанията на обикновените украинци нямат значение.🤣🤣🤣

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  23 Май 2024 10:35ч.

  Разбрахте ли вчера какво са направили руснаците с един такъв мераклия за сваляне на руски ракети - полски изтребител МиГ-29, на 30 км от руската граница на ексклава Калининград? Който опита да прави нередни работи, ще бъде смазан най-категорично, въпреки очакванията си, основани на навик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  23 Май 2024 11:19ч.

  Доколкото знам.....вече не е "президент " на Украйна. В какво си качество ,ходи и иска други да му вършат работата. Виждам,кой иска световна война!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъка, мъка

  23 Май 2024 11:47ч.

  133000 да победят нацистка Германия? През юни 1944г.? А 27- те милиона съветски граждани, от юни 1941г.? Пълни нещастници! Прав е Жуков: Ние ги освободихме и те никога няма да ни го простят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аква

  23 Май 2024 14:40ч.

  Дайте им ядрени глави бе, идиоти мръсни! Че като зачешат Русия, да стигнат и до Китай. Най- после да миряса целия свят НА ОНЯ СВЯТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи