"Политико": Изпращане на F-16 на Украйна се обсъжда усилено в Пентагона

"Политико": Изпращане на F-16 на Украйна се обсъжда усилено в Пентагона

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Американски военни тихомълком настояват Пентагонът да одобри изпращането на изтребители F-16 в Украйна, за да помогне на страната да се защити от руски ракети и атаки с дронове, според трима души, запознати с дискусиите, цитирани от "Политико". 

Съдейки по публикации в американската преса, една от основните пречки в дългата борба за снабдяване на Украйна с танкове западно производство - особено "Ейбрамс" - беше съпротивата на американската военна върхушка. Що се отнася до доставките на бойни самолети, които Киев определя като следваща цел на лобистките си усилия, отношението в Пентагона не е толкова еднозначно негативно, тази идея има влиятелни поддръжници във ведомството, пише "Политико", позовавайки се на трима свои анонимни източници.

Подтикнати отчасти от бързото одобрение на доставки на танкове и системи за противовъздушна отбрана Patriot, има подновен оптимизъм в Киев, че американските самолети може да са следващите.

„Не мисля, че сме против“ за F-16, сподели при условие на анонимност, високопоставен служител на Министерството на отбраната на САЩ. Източникът на "Политоко" подчертава, че няма окончателно решение по въпроса.

Още повече, че Украйна все още не е обявила, че бойните самолети са нейна основна нужда, подчертава служителят, отбелязвайки, че Пентагонът е съсредоточен върху изпращане на Киев на оръжия, необходими за настоящите битки.

Но самолетите скоро могат да се озоват на първо място. През последните дни Киев поднови искането си за модерни изтребители, като висш съветник на министъра на отбраната на страната каза пред медиите, че служителите ще настояват за самолети от САЩ и европейските страни.

Друг източник, запознат с разговорите между Вашингтон и Киев, твърди, че може да отнеме "седмици", докато САЩ вземат решение относно доставки на самолети и одобрят реекспорта на F-16 от други страни.

„Ако ги получим, предимствата на бойното поле ще бъдат просто огромни. Не са само F-16. Самолети от четвърто поколение, това е, което искаме,” казапред Ройтерс Юрий Сак, който съветва министъра на отбраната Алексий Резников, .

Друг високопоставен украински служител каза в събота, че Украйна и нейните западни съюзници са ангажирани в "бързи" преговори за евентуално изпращане както на ракети с голям обсег, така и на военни самолети.

На първо място се обсъждат доставки на изтребители от четвърто поколение - F-16 и неговите аналози, като Tornado или шведските Gripen, тъй като много западни страни планират да ги заменят с по-нови F-22 и F-35 в следващите години. Една от причините е, че в западната военна доктрина на самолетите се отрежда важно място и в противовъздушната отбрана - те са способни да унищожават ракети и дронове по време на полет - поради което западните страни имат сравнително малко наземни зенитно-ракетни системи и боеприпаси за тях. Пентагонът се притеснява, че дори и с доставката на западни системи, украинските възможности за противовъздушна отбрана в крайна сметка могат да бъдат изчерпани. F-16 или техните еквиваленти могат да решат този проблем.

Нито Пентагонът, нито европейските съюзници смятат, че това може да се възприеме като ескалация в Русия. "Нека си признаем, няма да има ядрена война за F-16", цитира "Политико" един от източниците си.

Белият дом е отказал да отговори на въпроса на "Политико" за възможността за прехвърляне на бойни самолети директно в Украйна, но посочи изявленията на заместник-съветника по националната сигурност Джон Файнър миналия четвъртък. Той каза, че се обсъждат доставки на изтребители с Украйна и че "не изключваме нито една конкретна система".

Припомняме, че правителството на Нидерландия заяви, че ще разгледа възможността за доставка на изтребители F-16 на Украйна, ако Киев поиска това, съобщава нидерландският вестник "Ен Ел таймс".

По време на парламентарен дебат нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви, че кабинетът ще разгледа такова искане с "отворен ум".

Източници: politico.com, news.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Европа е отписана

    29 Яну 2023 15:02ч.

    На дневен ред е американската провокация на "ограничена ядрена война" в Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    29 Яну 2023 15:11ч.

    Обсъждането е: "Искаме ли да скапем репутацията на Ф-16, при положение че Ф-35 за нищо не става?".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rover

    29 Яну 2023 16:08ч.

    апцалутно! :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И на мен

    29 Яну 2023 18:17ч.

    На това ми прилича...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хорацио

    29 Яну 2023 15:33ч.

    Например, България ще трябва солидарно и синергетично да се откаже от хартиените си Ф-16 и да ги предостави директно на Украйна. Това ще бъде следващата мисия на новото Радево правителство. Така ще има с какво да оправдаят липсата им в сроковете обявени от Радев, които така или иначе никому не са известни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rover

    29 Яну 2023 16:59ч.

    "липсата им в сроковете обявени от Радев" че как! той, радев, подписа договора за грешния самолет с грешния производител. нъл тъй?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    29 Яну 2023 15:36ч.

    Споко, бе ще ви паднат ченетата. Никой няма да се бие с вас, ще ви фалират до лятото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    29 Яну 2023 15:58ч.

    Дай линк

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До лятото може да фалират само печатарите

    29 Яну 2023 16:25ч.

    Те нямат друга икономика. А в тези дни започна да става безпощадно ясно, че Военно-Промишления им комплекс е останал някъде в историята. Днес имат единствено гола пропаганда, и то като за неособено умни предатели на родината си, като глупавия келеш, пишещ под ник "Мужик".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    29 Яну 2023 16:52ч.

    Печатарите не ги мисли, Мунчо, те само от това, че имат печатница кишерат 900 милиарда долара, ти гледай да не забранят износа на перални в Армения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз тебе те мисля, че такива като теб има за бесене

    29 Яну 2023 18:07ч.

    А после и за ровене. Няма да ми ходите живи насам натам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе

    29 Яну 2023 15:51ч.

    На 404 може, ам наште ефки кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наш'те ефки отиват директно за бившата УССР

    29 Яну 2023 16:26ч.

    Нали сме евроатлантици ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Медийни вълни

    29 Яну 2023 15:54ч.

    При пандемията беше така, тука същата работа. Всяка следваща вълна е по-страшна. Докато не сменят играта или си намерят нов конфликт...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос за милиарди долари

    29 Яну 2023 16:04ч.

    Според вас, с предоставянето на самолети и тежка бронетанкова техника на украинските нацисти, отдалечаваме ли се или се приближаваме към ядрена война в Европа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отговор за пет стотинки

    29 Яну 2023 16:13ч.

    Според мен, САЩ дават възможност на украинските камикадзета да тестват наличната натовска техника срещу Русия. Путин за сега показва железни нерви. Нервничат само генералите му, защото имат ресурси, с които могат да решат проблема само за един миг, но нямат разрешение да ги използват (за сега).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    29 Яну 2023 16:54ч.

    Ми след като един хаймърс ви докара дотам, че се изсулихте от половината заграбени земи, новите оръжея ще ви изхвърлят отвъд границите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    29 Яну 2023 18:12ч.

    Според мен зависи каква ще е бройката на доставените танкове и самолети. Самолетите ако са 15 - 20 не могат да обърнат нищо в играта. Ако са 150 - 200 ми е интересно къде ще ги базират след като в Украйна вече няма читаво военно летище. Ако ги базират в Полша и/или Румъния става интересно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е хубаво да се лъже. Във вашата детска градина не са ли ви казвали?

    29 Яну 2023 18:25ч.

    Но ти си прозападен. Само с тежка самозаблуда може да си прозападен. Затова за теб лъжата е като дишането. Не можеш да живееш без нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    29 Яну 2023 16:09ч.

    Какво толкова обсъждат? Българските подлоги още не са ли дали съгласието си платените с милиарди т.н. български самолети да заминат директно за укрина? За това нещо те ще се похвалят по-късно, както про100киро сега се хвали за извършени продажби на българско оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    29 Яну 2023 16:15ч.

    Израел обстрелва Иран, явно им трябва друг конфликт, който да ги изкара от блатото усрайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хенри Кисинджир преди няколко години беше казал, че Израел нямало да съществува през 2022

    29 Яну 2023 16:31ч.

    Явно не всички планове на сатанистите успяват да стигнат от чертожната дъска до производствените цехове...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз предлагам

    29 Яну 2023 16:18ч.

    Да дарим на Украйна ония хартиените F16 (дето САЩ ще ни доставят някога) и да изпратим тоя, който от наше име плати три милиарда за тях, да се сражава в Украйна в батальона на Глиги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    29 Яну 2023 17:00ч.

    в-к „India Today“(2019): „Мястото на F-16 днес във ВВС на Индия може да бъде само едно – и то е в музея на военната авиация. Желанието на Д. Трамп да ни продаде тези стари самолети е разбираемо. Но за какво могат те да са полезни на индийските ВВС? При евентуално противостояние с ВВС на Пакистан, те изобщо не могат да ни бъдат от полза...“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    29 Яну 2023 17:15ч.

    Ще доставят тези фърчила, колкото и прословутите си танкове! За танковете е ясно, да му мисли германското ВПК. Любопитно, чий ВПК този път ще го качат на шейната?!:))))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луй XIV

    29 Яну 2023 17:39ч.

    САЩ искат да се отърват от колкото се може повече стари оръжия. За да има нужда от нови оръжия. Нови оръжия от ново поколение. Украйна е идеален повод за целта. САЩ искат същото за западна и Източна Европа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военен спец

    29 Яну 2023 18:42ч.

    Ако с танковете /"Леопард" , "Челинджър" , "Абрамс"/ доставени на ВСУ, имаме някаква идея как ще се ползват на бойното поле, то за Ф 16, Торнадо и Грипен, хич не ми е ясно как ще стане. Значи за танковете ВСУ от сега готви да ги разпръсне по фронтовете , да ги даде леко изтеглени на втора линия, и да ги ползва като огневи центрове на базата на висококачествената оптика и далекобойност. Танковете днес не се ползват като ударно средство за пробив на вражеския фронт, поради лесната си уязвимост от противотанковите средства - в случая хеликоптери Ка 52 , Ми 28 , и най вече поради наземните екипи с ПТУР-ове... Обаче Ф 16 поставя ред неразрешими въпроси. КОЙ ЩЕ ПИЛОТИРА американските МФИ ? Те изискват дълга подготовка на украински летци, ако все още има живи такива. Не по-малко от година интензивна летателна подготовка ! Всяко скъсяване на този срок ще влоши представянето им на терена ! Да, съществува хипотеза да пуснат в тях американски пилоти, но рискът е огромен ! Първият свален американски пилот ще доведе до скандал в САЩ и истинско доближаване на ядрения часовник до 12.00 ! Второ - как ще се осъществи наземното обслужване на Ф 16 ? В Украйна няма използваеми летища с възможности за Ф 16, те искат по-висок клас писти, идеално почистване на полосите, горивото , наземното контролиране ... Всичко това в Украина го няма ! Тепърва да се строи няма как да стане. Едно летище е много по-лесна цел /за руските ракетни войски/ - издумква се пистата , и летището временно е неизползваемо. И това "упражнение" може да се повтаря многократно... Ф 16 да излитат от Полша и Румъния - не става. Дори по-нови блокове като 50 , а силно ме съмнява че ще дадат на Укрия блок 50, имат боен радиус 1500-1700 км с допълнителни резервоари. Така че да долетят от Румъния, и особено от Полша - до Донбас, това ще е работа на предела на възможностите им. Обратното - срещу тях руснаците ще ползват МФИ излитащи от близко разположени летища. И най-вече такава хипотеза води към директна война НАТО - Русия, а НАТО-вци се кълнат че не искат такава. Остава хипотезата с украински пилоти. И това ще бъдат пилоти - камикадзета ! Вариантите с "Торнадо" и "Грипен" предполагат сходни проблеми и въпроси. "Грипен" е по-малко претенциозен като наземна подръжка, може да излита и от къси писти, дори от шосета. Но съответно бойните му възможности срещу тежки МФИ като СУ 30 , СУ 35 и особено СУ 57 са по-слаби. Той не е равностоен противник на руските МФИ. Така че стигаме до горните мнения. Това или е пълен блъф, или ако все пак единични бройки Ф 16 се дадат в ръцете на укрите, задната цел е да се компрометира старата и добра машина, да се спасява търговски провалът Ф 35 !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • легенда-лиана

    29 Яну 2023 18:56ч.

    Друг въпрос е кой ще им подсигурява бойната работа. Евентуално подсигуряване с ауакс би могло да се дължи само на руско великодушие - руснаците да не свалят самолетите за ДРЛОУ на НАТО, но тогава ще е съвсем очевидно, че нАТО участва във войната. А всяко радиолокационно наземно насочване в самата Украйна ще бъде тутакси откривано и унищожавано с високоточно оръжие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военен спец

    29 Яну 2023 20:03ч.

    При цялата тежка критика към руската страна, относно начина на водене на военните действия, досега виждаме и разумни и предвидливи ходове. Така например прави впечатление изключително сдържаното използване на авиация от руските ВКС над бойното поле. Щурмовата авиация /основно СУ 25/ се ползва строго по линията на съприкосновение, ракетните удари се нанасят от максималната отдалаченост но подкачените ракети , или с НУРС , пак от максимална отдалеченост /около 5 км/ прилагат се задължително противоракетни маньоври, топлинни "ловушки" , и щурмоваците са завръщат. Така се свеждат до минимум собствените загуби, макар "качеството" на щурмовата работа да не е най-високо. Подобна е тактиката и към хеликоптерите. МФИ на руските ВКС си позволяват известно навлизане над "вражеска територия" , но не повече от 100-150 км, очевидно отново по съображения за сигурност. Набезите са единични и не носят системен характер. Каквото и да твърди руския Генщаб, украинската ПВО не е подавена и продължава да представлява смъртоносна опасност за руските самолети. И накрая бомбардировъчната авиация. До момента мечтаните от проруски настроените наблюдатели "килимни бомбардировки" над украинските части, са илюзия. Нито тежките руски "стратези" /ТУ 95 М и ТУ 160/ доближават Донбас, нито дори Ту 22 М 3. Последният се запомни само с бомбардировката на обкръжените нацисти в Мариуполския "Азовстал"... Стратегическата авиация на Русия, оказа се , няма достатъчно тежки гравитачни бомби от клас ФАБ 1500 , 3000, 5000... поради отдавна спряно производство ! А планиращи бомби с GPS насочване Русия едва сега започва да произвежда ! В резултат и Ту 95 , и Ту 160 се задоволяват да стрелят с ракети с далечен обсег, летейки над Южна Русия и Каспийско море. В безопасност ! Всички тези факти показват че руското командване си е направило добре сметката - колко уязвима е руската авиация над Украйна. Щади и пази самолетите, особено най-модерните и най-ценните си. Су 30 , Су 35, Су 57, комбинираният по функции Су 34 ... Русия очевидно ги пази за "черните дни" , ако дойдат такива в небето над Украйна и нейното небе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    29 Яну 2023 21:03ч.

    1/3 от свалените украински самолети са поразени от преносими руски системи.С други думи и при пълна липса на ПВО ниско летящите самолети са достижима цел.Спокойно можем да приемем че плътноста на преносими системи при украинците е по-висока.При по-голяма активност от руска страна свалените самолети и вертушки ще е чувствителна и без ПВО.САЩ бомбиха Сърбия близо 100дни.И поразиха ....10танка!?Въпроси много,очевидни отговори малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военен спец

    29 Яну 2023 21:17ч.

    Нямам предвид ПЗРК. Без съмнение ВСУ разполага с повече от руснаците, и плътността е по-голяма. Но те работят само на височини до 5-6 хиляди метра. Най-модерните версии на "Стингър" - до 7000 метра. Да се лети на по-малки височини е самоубийство, и руснаците не го практикуват. Имах предвид че и солидните системи на украинската ПВО / С 300, Бук.../ не са извадени напълно от строя. А те тепърва чакат "Пейтриът" , който не е нещо повече от изброените , но не е и заподценяване. Русия не успя да си "разчисти" терена за дълбоки прониквания над украинска територия и сега е принудена да си пази авиацията от активно използване. Що се отнася до въздушно поразяване на бронирани цели, то винаги е било проблем за авиацията, и щурмовата , още повече от МФИ. Такова може да се осъществи масово само при пълно въздушно господство и ликвидирана вражеска ПВО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Байдън

    29 Яну 2023 20:25ч.

    Идните дни ще ни кажат, че България ще закупи хеликоптери и още техника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "България ще плати още няколко милиарда за рисунки"

    29 Яну 2023 21:01ч.

    Така е по-правдоподобно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаро

    29 Яну 2023 23:02ч.

    Някой пак пише наизуст. Руснаците са майстори при използването на по-прости начини за постигане на нужните цели. Само пин..сите могат да произведат военен болт за $10 хилядарки. Руснаците използват обикновени бомби от огромните си запаси, но с нови прицели, които постигат много висока точност на бомбардирането. А в 404 съзнателно не се прилагат килимни бомбардировки. Русия има всичко необходимо да приключи войната в рамките на до два месеца. Пречат "политиците", казано най-общо. СВО можеше да приключи до април 2022 г. Ето какво казва Скор Риттер: https://www.youtube.com/watch?v=lrc61ao9CZU

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в 404 съзнателно не се прилагат килимни бомбардировки.

    30 Яну 2023 2:05ч.

    За съжаление никакви бомбардировки не се прилагат над укропите , нито килимни, нито некилимни... А трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи