"Политико": Брюксел замразява 13,3 млрд. евро за Унгария

"Политико": Брюксел замразява 13,3 млрд. евро за Унгария

Виктор Орбан пусна своя снимка в профила си във Фейсбук с шал с очертанията на "Велика Унгария", което предизвика протестите на Украйна и Румъния. Следвайте "Гласове" в Телеграм

Загърни се с още един шал, Виктор - ти си на студено, писа днес саркастично брюкселското издание "Политико". След месеци на разправии председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен взе в сряда историческо решение да се противопостави на унгарското правителство на Виктор Орбан заради хроничната корупция и неспазването на принципите на правовата държава, като замрази трансфери на стойност до 13,3 млрд. евро, пише изданието.

Фон дер Лайен и нейният екип решиха, че правителството на Орбан не е изпълнило набор от самоналожени обещания за справяне с корупцията в срок до 19 ноември. Поради това Брюксел ще задържи плащанията по фонда за възстановяване от пандемията (в размер на около 5,8 млрд. евро), докато Будапеща не изпълни тези ангажименти. Страната ще трябва да предприеме и допълнителни стъпки за възстановяване на върховенството на закона, за да деблокира средствата за възстановяване.

Успоредно с това, като исторически ход, Комисията реши, че ще препоръча замразяване на 7,5 млрд. евро от редовния бюджет на ЕС - сума, която според Брюксел е непосредствено застрашена от злоупотреба поради посочените опасения за корупция.

Ходът на Брюксел бе изненада за мнозина, тъй като доскоро изглеждаше, че Еврокомисията е готова да сключи сделка с Будапеща, за да отблокира средствата. Германското списание "Шпигел" първо съобщи, че ЕК не вярва на усилията на Будапеща.

Топката е в полето на страните от ЕС: След ясно изразената отрицателна оценка на Брюксел финансовите министри на ЕС сега трябва да решат дали да замразят тези 7,5 млрд. евро, които се равняват на 65% от т.нар. кохезионни фондове, предназначени за Унгария през бюджетния период на ЕС 2021-2027 г.

Правната аргументация на Брюксел е следната: Ендемичните корупционни рискове, провалените процедури за възлагане на обществени поръчки и други системни недостатъци означават, че съществува голям риск парите на данъкоплатците от ЕС да бъдат изразходвани неправилно в Унгария. Будапеща не може да гарантира, че средствата на ЕС ще достигнат до получателите, за които са предназначени, и следователно ЕК не може да ги изплати.

Разбира се, това разсъждение поставя въпроса: Защо Брюксел не замрази всички трансфери за Унгария, особено щедрите земеделски фондове, при положение че многократно е докладвано за корупция при земеделските плащания на ЕС?

Но има и по-добри новини за Будапеща. Макар да задържа парите за възстановяване и да препоръчва замразяване на част от редовните средства, Еврокомисията ще препоръча на страните от ЕС да одобрят Плана за възстановяване и устойчивост на Унгария - договора, в който Будапеща подробно описва как ще използва парите за възстановяване (ако изобщо ги получи).

С одобряването на плана преди края на годината ЕС гарантира, че средствата ще бъдат на разположение и през следващата година - ако Будапеща изпълни редица условия, с които се е ангажирала, включително реформите в областта на борбата с корупцията и върховенството на закона. Това означава, че Брюксел запазва моркова и го прехвърля за следващата година.

Решението на Фон дер Лайен е типично за брюкселската еврокрация. То беше мъчително бавно и протяжно и в няколко момента Комисията изглеждаше на път да се откаже в полза на бърза сделка с Орбан, който се опитва да изнудва ЕС, като блокира несвързани с него гласувания в Съвета по всички въпроси - от минимален данък за мултинационалните компании до санкции срещу Русия. Зад кулисите, както твърдят служители, правителството на Орбан също оказва натиск върху компании от германски производители на автомобили до френски супермаркети в опит да принуди Брюксел да отстъпи.

Орбан има репутацията на ловък политически играч. Но с решението си от тази седмица Еврокомисията доказа, че е по-умният играч. В продължение на месеци на преговори Брюксел накара Орбан да се ангажира с дълъг списък от реформи, които той подписа, предполагайки, че са просто голямо пиар шоу. Но Еврокомисията прие писмените ангажименти на Будапеща за чиста монета и счете, че Унгария не е изпълнила собствените си обещания. Така че, както самият Орбан се съгласи, сега няма пари в брой. Това е една закъсняла, но доста забележителна победа за еврорократите, отбеляза "Политико".

 

Източник: "Сега"

 

Коментари

  • "...Урсула фон дер Лайен взе в сряда историческо решение да се противопостави на унгарското правителство на Виктор Орбан заради хроничната корупция..."

    24 Ное 2022 12:23ч.

    Любимата поговорка на англо-саксите и васалите им е - Крадецът вика: Дръжте крадеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    24 Ное 2022 13:34ч.

    В столицата на Намибия Виндхуке демонтираха статута на немския колониален офицер Курту фон Франсуа, който е и основател на столицата на Намибия през 1890 г. По-късно фон Франсуа се "прослави" с кървавото подавянч на въстание на местното население против белите угнетатели. Съвременната Намибия до тях продължава да изисква в Германия компенсации за геноцида на намибийците по време на кайзера Вилхелм. Германия е готова да плати 1,1 милиард . евро в продължение на 30 години, което не устройва Намибия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    24 Ное 2022 12:29ч.

    Много знаково събитие! Някой дръпна предпазителя на експлозивното устройство и оттук нататък нищо добро не чака този съюз. Всякакъв род подобни "прогнози" не струват нищо без посочване на срок, но за днес толкова можем да кажем. 1. Има две обособени части. План! Знаете мнението ми по отношение на Плана. Там ЕС играе една глупава игра, като извива ръцете на членките да харчат свои собствени пари, но по начин определен от съюза. Не само определен от съюза, но и вкаран в техните корупционни (макар официално да им викат по друг начин) вериги. Отдавна пледирам и ние да не вземаме тези пари, особено ако си гарантираме правато гарантирано да не ги връщаме когато дойде падеж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали ще има ЕС или не...

    24 Ное 2022 12:46ч.

    ...това не е важно. Важното е ние да приемем ЕВРО - то. Бъдете здрави! Бай Хънпъртсоням.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    24 Ное 2022 12:37ч.

    Мисля, че Унгария няма да се натъжи много, дори няма да и направи голямо впечатление, защото там много добре са разбрали (за разлика от нас), че този общ дълг закрепостява страните, унищожава суверенитета им, парите ще бъдат глупаво и неефективно похарчени , като ще се стимулира корупция. Съвсем различно стои въпросът по т. 2. Тук вече ми се привижда скорошен взрив. Защото се посяга на оперативни средства! А оперативното предоставяне нан средства е ТЯСНО ОБВЪРЗАНО с оперативното събиране на средства чрез годишните вноски в общия бюджет. Следователно, напълно реалистично, естествено и разбираемо ще е, че сега спират парите на Унгария, но утре ще я поканят тя да внесе големите милиарди в общия бюджет, на което Унгария ще бъде принудане да каже "НЕ"! Нямаме илюзии, ще се влезе дълга и неприятна юридическа процедура, но тя е въпрос на някакво бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    24 Ное 2022 12:39ч.

    Имало едно време Европейски Съюз . . . скоро вече няма да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • амин

    24 Ное 2022 12:50ч.

    от твоите уста в Божиите уши

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • война във войната

    24 Ное 2022 12:39ч.

    Когато на брюксем му дойдат много войните, ще гледаме горките европейци как ще се жалват като циганите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    24 Ное 2022 12:40ч.

    Крайно време беше малкия Путин, който иска да цоца от 2 вимета да бъде поставен на място.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хах, Кимчик, явно ти куца виждането в перспектива

    24 Ное 2022 12:43ч.

    Това поставяне на място, всъщност вещае окончателния разпад на ЕС.. И аз се чувствам радостен като теб, от подобни самоубийствени действия на шматката фон дер Люген..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • самоналожени обещания

    24 Ное 2022 12:40ч.

    Някой може ли да обясни на разбираем език, що ще рече тоз вербален конструкт..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    24 Ное 2022 12:40ч.

    Всяка организация с общи пари е обречена на неуспех! Елементарно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • както е казал народа

    24 Ное 2022 12:49ч.

    Орташката работа, и кучетата не я ядат..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мжкжкхихо

    24 Ное 2022 12:41ч.

    Снимка за 13 млрд?!?!? Хахаха и Виктор е идиот! За ЕС да не говорим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    24 Ное 2022 12:42ч.

    В никакъв случай да не се забравя, че всички тези събития се случват на фона на едни драматични геостратегически размествания, където вече започва да си проличава, как големите играчи виждат бъдещето на отделните европейски страни, които сега формално се намират в съюза. В Будапеща нямат никакви илюзии, там отдавна са разбрали, че в лагера на американците за тях няма място, в смисъл на достойно място. Биха могли да играят някаква унизителна, третостепенна роля, но въобще не ми се вярва, че това би ги устроило!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    24 Ное 2022 12:47ч.

    Точното разпределение на ролите в този лагер тепърва ще се определя, но е ясно, че на втория ред, зад бившия световен хегемон, ще стоят Вбр. и Полша. Исторически и културно Унгария би подхождала повече в някакъв блок, който има връзка с Австр.Унг. наследство, но то не може да е самостоятелно и противостоящо на германската линия. Тук картината е леко замъглена, доколкото в настоящата атака с/у Унг видимо има германска връзка. Трябва да внимаваме в детайлите и ще се ориентираме по-добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    24 Ное 2022 12:52ч.

    Дойде време за най-тъжната част. Традиционно това е запазена територия за нашата национална съдба. Сигурно вече направи впечатление, че гарантирано получаваме отказ за Шенген. Това не е технически въпрос! Донякъде е политически, но основно е културен и геостратегически. НИЕ НЕ СЕ ВПИСВАМЕ! Не ставаме, а ресурсът който можем да предложим е повече от скромен - едната територия и ДРУГО НИЩО! Ето една чудесна илюстрация, как ВСИЧКО е съврзано с ВСИЧКО. Не забравяйте, ама никога не забравяйте как криминалните и бившите политически елементи започнаха да крадат преди 30, чу и повече години!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    24 Ное 2022 12:58ч.

    И после, когато дойдоха здравите, демократични и културни сили на Командира, вместо да се сложи ред изакон - ГРАБЕЖЪТ СТАНА ТОТАЛЕН И ПОВСЕМЕСТЕН! За да се оправят тези "изкривявания", бившите царедворци извършиха още куп идиотщини. Ако не знаете и не вярвате - ЗАМЪЛЧЕТЕ! После ! После е ясно - дойде гротеската с порциите и венец на всичко беше най-долното, тъпо и пладнешко крадене на всеки възможен лев обществен ресурс, който беше свършен от гепсовете, украсен с чекмеджета, прекрасни госпожи и къщички в Барселона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    24 Ное 2022 13:02ч.

    Започвате ли да се ориентирате, накъде вървят нещата?! Нещата отиват в посока Анадола! И най-вероятно това ще бъде благосклонно асистирано и акуширано от Кремъл. Пък нашите настоящи съюзници, носители на най-върховни ценности, към онзи бъдещ момент вече ще са забравили за нашето съществуване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    24 Ное 2022 13:02ч.

    Най-голямата корупционерка в ЕК, която даде милиардите на европейците за ваксините Пфайзер, като нагуши мъжа си, тръгнала да оправя корупцията в Унгария. Търсят си само измислени поводи, заради непослушанието на Орбан. Еврогеяците много мразят когато някой им казва истината в очите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фон-дер-ката може да говори за корупция

    24 Ное 2022 13:25ч.

    Единствено в дует с Бурла. Или в трио и с мъжа си. И не да говори, а да отговаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    24 Ное 2022 13:29ч.

    С това "решение", особено, относно "замразяването" на 7,5 млрд от редовния бюджет, баба Урсулица дръпна спусъка и даде отчетлив сигнал за началото на юридическия разпад на т.нар. европейски съюз. С това си деяние тази куха женица доказа в чий интерес работи. Това е началото на необратим според мен разпад. Същността на тази тежка, бюрократична машина, предполага едно такова развитие на нещата, но очевидно някой иска да ускори процеса на неизбежния разпад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    24 Ное 2022 14:00ч.

    Трябва по скоро да сеизлиза от тази фашистка организация !България търпи щети от както влезе в този съюз .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Фон дер Лайен и нейният екип решиха, че правителството на Орбан не е изпълнило набор от самоналожени обещания за справяне с корупцията в срок до 19 ноември"

    24 Ное 2022 14:28ч.

    Мирише на баш диктатура. Шапката решила да не пусне отгоре и ония отдолу кучета ги яли. Както се казва, индикации не само за бюрократична диктатура, ами и за партийно-чиновническо благоволение тип "реален соц". Който е живял по онова време знае за какво говоря, с тая разлика, че днес оная социална политика в интерес на трудещите се няма как да я има - всичко отива в джобовете на богатите от задкулисната мафия, благодарение на услугите на техните клиенти от ЕК, които разполагат с парите и политкоректно решават дали и на кого да ги отпуснат. Естествено, добро и облажване ги очаква само "техните хора", назначенците. Познато до болка... и на туй му се вика демокрация... разбира се, без да е такова, но какво значение има с какъв пропаганден плащ ще прикриваме добрия стар евроколониализъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    24 Ное 2022 14:39ч.

    Борел и фон дер Ляйн са вредни за ЕС. Трябва да бъдат обявени за терористи спрямо жители на европейските страни. Те само разпалват омраза, водят деструктивна политика, призовавайки към война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брюксел вдигнал тоягата, запазва моркова

    24 Ное 2022 15:12ч.

    Всеки уважаващ себе си човек или държава трябва да прекрати незабавно такива демократични отношения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления!

    24 Ное 2022 15:48ч.

    Изпреварихте ме (за моркова и тоягата).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    24 Ное 2022 15:52ч.

    На Брюксел му се струва за по-разумно да дава пари на Зеленски, защото явно той повече се доближава до европейските схващания за демократ и съюзник.Представям си и с какви мотиви ще шитнат и полагащите се на България пари по посока на Киев, но целите на евроатлантиците оправдават всякакви подлости!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    24 Ное 2022 18:46ч.

    Фон ... и други, малко известни чиновници решили да накажат Унгария под фалшив предтекст-просто унгарците не "слушат" нарежданията на шайката на ЕК . Позволяват си по определени въпроси да имат различно мнение, а това е недопустимо за брюкс. бюрократи. Подобни проблеми имат и поляците...,но нашите представители са известни като"йесмени"-така,че ще гласуват "за" спиране на парите на унгарците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи