Politico: Зеленски уволнява началника на службата си за сигурност

Politico: Зеленски уволнява началника на службата си за сигурност

Президентът на Украйна Володимир Зеленски възнамерява да уволни ръководителя на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Иван Баканов заради неговия непрофесионализъм и факта, че някои високопоставени служители от неговата служба са напуснали постовете си след началото на войната. Това съобщи в четвъртък вестник "Политико", позовавайки се на свои източници.

Според тях държавният глава възнамерява да замени своя приятел от детинство и бивш началник на кабинета Баканов с човек, който по-добре познава работата на службата. Дипломат от западна страна, който съветва Киев относно реформите, необходими за модернизиране на СБУ, също проучва въпроса. Много анализатори смятат, че Баканов, който пое агенцията през 2019 г., не е успял да подобри работата ѝ. В момента, както информира Politico, голяма част от ежедневните операции на СБУ се извършват от кабинета на президента и от хора, които "все още са в добри отношения" със Зеленски и ръководителя на кабинета му Ермак.

Баканов е критикуван в правителството и в парламента, че не е реагирал правилно на руската специална операция и не е дал правилни заповеди на подчинените си. "Изключително сме недоволни от работата му и сме се съсредоточили върху това да се отървем от него", казва пред Politico служител, близък до Зеленски. - "Не сме доволни от мениджърските му умения, защото сега са необходими умения за управление на кризи, които според нас той не притежава.

Вестникът подчертава, че става дума не само за Баканов, но и за решението на бившия ръководител на дирекцията на СБУ в Херсонска област Сергей Криворучко да нареди на служителите си да напуснат Херсон преди нападението на руските военни, в противоречие с инструкциите на Зеленски. "Много от ръководителите на регионалните отдели на СБУ се държаха много странно. Някои избягаха. Един човек в Чернигов например подпали цяла сграда на СБУ без причина, просто защото не е имал време да изнесе всички документи", казва източникът пред вестника. По-рано президентът лиши от генералски звания бившия ръководител на дирекцията за вътрешна сигурност на СБУ Андрей Наумов, който напусна страната няколко часа преди началото на специалната операция.

Както отбелязва "Политико", СБУ има повече от 30 000 служители, което е седем пъти повече от британската контраразузнавателна служба MI5 и малко по-малко от ФБР на САЩ (35 000 служители). От години украинската служба е обвинявана в злоупотреба с власт и корупция, а многобройните опити за реформирането ѝ са неуспешни.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

Коментари

 • "Дипломат от западна страна, който съветва Киев относно реформите, необходими за модернизиране на СБУ, също проучва въпроса"

  24 Юни 2022 13:35ч.

  А-хаа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "операции на СБУ се извършват от кабинета на президента и от хора, които "все още са в добри отношения" със Зеленски"

  24 Юни 2022 13:37ч.

  Накрая в добри отношения със Зеленски ще останат само дипломатите от западните страни, които го командорят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много важно

  24 Юни 2022 13:59ч.

  Нашите политици продадоха страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Юни 2022 14:38ч.

  Този не е от личната охрана на Зеленски. Личната му охрана е от чужденци. Няма доверие на “свои”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи