Politico: Усилията на САЩ да изолират Русия са обречени на провал

Politico: Усилията на САЩ да изолират Русия са обречени на провал

Голяма част от международната общност отказва да последва САЩ и техните съюзници в превръщането на Русия в парий заради военната ѝ операция в Украйна. Дори Саудитска Арабия, която отдавна поддържа тесни военни връзки със САЩ, отхвърли искането на Вашингтон да увеличи добива на петрол, за да намали растящите цени“ на енергията. Това заявяват Даниел Депетрис и Раджан Менон от базирания във Вашингтон мозъчен тръст Defense Prioritiesв общ коментар, публикуван от Politico в сряда. 

Според двамата автори на статията „в по-голямата част от останалия свят моралният плам, който се прояви в реакцията на западните страни“ към провеждането на специалната операция на Руската федерация, забележимо липсва. Вместо това страни като Бразилия, Индия, Индонезия, Мексико, Турция, Южна Африка в повечето случаи остават уклончиви, действайки предимно за защита на своите икономически и стратегически интереси", се казва в статията. Авторите подчертават, че "някои, като Индия, се въздържаха от всички резолюции на ООН, целящи да накажат Русия. Други гласуваха за някои от тях. Но всички те отказаха публично да осъдят Русия, а някои, особено Индия, в резултат на това сами понесоха удар от Съединените щати“, смятат Депетрис и Менон.

Те припомнят, че „дори Саудитска Арабия, която отдавна поддържа тесни военни връзки със САЩ, отхвърли искането на Вашингтон да увеличи добива на петрол, за да намали растящите цени“ на енергията.

Според Депетрис и Менон тези страни са обединени от желанието да гледат на специалната операция в Украйна „като на регионален конфликт, а не като сериозна заплаха за глобалната стабилност, закони и норми, които са в основата на световния ред, както Западът прави." Те подчертават, че много страни "поставят националните си интереси над призивите на САЩ за изолация и санкции срещу Русия". 

Така Израел и Турция „не осъдиха публично Русия и се опитват да запазят“ ползите от сътрудничеството с нея, както и възможността да действат като посредници между Москва и Киев. Според авторите на статията много „държави смятат, че международните усилия трябва да бъдат насочени към съдействие за уреждането в Украйна чрез преговори“, а не към използването на специалната операция като „извинение за изолиране на Русия, камо ли за нейното отслабване“. Така политически лидери са убедени, че „обвиненията няма да променят поведението на Русия, а ще засилят поляризацията“, като по този начин ще намалят шансовете за политическо решение, а „стратегията за изолиране на Русия ще се окаже контрапродуктивна“.

„Разминаването във възгледите гарантира, че усилията на САЩ да превърнат Русия в парий ще се провалят – не защото много страни подкрепят нахлуването на Русия в Украйна, а защото искат да защитят специалните предимства, които ползват чрез отношенията си с Москва. Те също така смятат, че публичното осъждане на Русия няма да сложи край на войната в Украйна. Нежеланието на тези страни да изберат страна, да осъждат Русия, да подкрепят Украйна и да налагат санкции се разглежда на Запад като неморалност и стратегическа наивност. За да изразят недоволството си, Съединените щати понякога прибягват до не толкова фини заплахи", се казва още в коментара.

„За САЩ би било по-добре, ако започнат да живеят в реалния свят - колкото и да е неприятно - а не в свят на илюзии, в който страните гарантирано следват примера на американските политици. В противен случай Съединените щати сами ще се обрекат на разочарование, отчаяние и потенциален провал“, заключават авторите на статията.

Източник: ТАСС

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • САЩ

    26 Май 2022 8:55ч.

    Са се засили с 200 не към "потенциален", а към неминуем провал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ и "морал" ?

    26 Май 2022 10:13ч.

    Нонсенс !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    26 Май 2022 11:12ч.

    Русия сама се превръща в в парий. Тези дни са се отказали без никой да ги кара и от степените бакалавър и магистър, приети в Европа и щели да правят свои. Въпрос на време е да бутнат сградите в С. Петербург, строени от италиански архитекти в китайски къщурки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия парий няма да бъде никога

    26 Май 2022 12:29ч.

    Да не забравяме, че сградите в Санкт Петербург, са по-стари от държавата САЩ обаче. Китайските дворци също са :) Да не говорим и пишем глупости е най-добре, дори за пари! Нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много страни "поставят националните си интереси над призивите на САЩ за изолация и санкции срещу Русия"

    26 Май 2022 12:11ч.

    Не слушкат, не ги е срам! Б@си колко много плач, в колко много редове, че все повече държави не слушкат големия сахиб...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи