Politico: Изтребителите F-16 вече не са актуални за украинската армия

Politico: Изтребителите F-16 вече не са актуални за украинската армия

Американските изтребители F-16 вече не са актуални за украинската армия. Това мнение изразиха офицери от ВСУ в разговор с европейското издание на вестник "Политико".

"Често ние просто не получаваме оръжейни системи в момента, в който имаме нужда от тях. Те идват, когато вече не са актуални. Всяко оръжие си има своето време. F-16 бяха необходими през 2023 г., а през 2024 г. няма да са подходящи", заяви един от събеседниците на вестника.

Украинските военни посочват като причина за загубата на значението на F-16 готовността на руската армия за евентуалната им поява на бойното поле. Според тях руските въоръжени сили активно изчисляват благоприятни позиции за разполагане на комплексите С-400, за да увеличат максимално зоната на възможно поражение на изтребителите и да ги държат възможно най-далеч от фронтовата линия и логистичните центрове.

Оценките на офицерите от ВСУ подсказват, че прогнозите на собственика на X (бивш Twitter) Илон Мъск за възможната загуба на Одеса и достъпа на Украйна до Черно море, ако конфликтът продължи, може да се окажат верни, заключава Politico.

Украйна отдавна иска от партньорите си да ѝ дадат изтребители F-16. Западът обаче подчертава, че е невъзможно да се предоставят на Киев такива самолети без подходящо предварително обучение на пилотите и наземния персонал. Дания, Холандия, САЩ и няколко други западни държави вече участват активно в обучението на украински пилоти.

На 31 март Мъск заяви, че Украйна рискува да загуби Одеса и достъпа до Черно море, ако не се съгласи да преговаря с Русия. "Остава под въпрос дали Украйна ще изгуби целия си достъп до Черно море или не. Бих посъветвал ситуацията да се реши чрез преговори, преди това да се случи", написа той в X. 

 

Коментари

  • Su38

    04 Апр 2024 9:33ч.

    Чакайте скоро нова гадост. Нещо се мъти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алтернативата на мътенето е хвърляне на кърпата и спиране на Бретън-Уудското финансово перпетуум мобиле

    04 Апр 2024 9:35ч.

    Ония нямат алтернатива на печатницата и ще се пробвата до последно нещо да измислят, разчитайки на чудо. Например, извънземни да нападнат Москва и да отвлекат Путин или нещо такова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То и участието във война вече не е актуално за украинската армия

    04 Апр 2024 9:33ч.

    Да отидат да спретнат един гей парад в Берлин, повече ще им отива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И наш Асенчо да поканят

    04 Апр 2024 9:40ч.

    Ще е много актуален

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цялото ППДБ войнство със свсе гласоподователите и целокупното им ръководство да ходят

    04 Апр 2024 9:42ч.

    Няма да създадат голяма навалица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Big Mac

    04 Апр 2024 9:44ч.

    По-добре да не го канят, че какъвто е мошеник ще им източи напълно бюджета и ще ги занули.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    04 Апр 2024 11:10ч.

    Както се казва - Кисело е гроздето, че го не стига лисицата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тогава

    05 Апр 2024 22:17ч.

    за чий платихме авансово за американските ефки, като не струват?? Да ни върнат парите тогава! Не им искаме самолетите, и без това още не са ни ги изпратили!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заден западняшки ход

    07 Апр 2024 1:01ч.

    Путин ясно каза, че Русия ще удари там, откъдето излетят тези Ф-16 за нанасяне на въздушни удари срещу Руската федерация. Очертава се да излитат от румънски летища, защото украинските летища не могат да осигурят безопасни излитания и кацания на капризните Ф-16. Следователно, ще бъдат ударени румънски летища, за да не могат да казат и излитат Ф-16. След което насраното нАТО ще се ослушва като диво прасе в шума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българин

    07 Апр 2024 15:07ч.

    И те Руснаците хоп на преговори с фашагите н запад от тях.На на Украйна какво поиска и отгоре на всичко да е в нато.Руснаците ядоха попарата на псевдо демократите изтегляйки се от ГДР насам,а сега цяла източна европа под американски ботуш,пълна окупация. И всичко стана джендар. .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи