Поклонниците на "Света Джасинда" не могат да признаят истината за оттеглянето ѝ

Поклонниците на "Света Джасинда" не могат да признаят истината за оттеглянето ѝ

Колко удобно, че новозеландската премиерка, която се превърна в икона за световното прогресивно движение, не се оттегля от властта, защото е загубила на избори, а просто защото е емоционално изтощена. С това действие започва "Възнесението на Света Джасинда", която показва на човечеството как трябва да се оттегли един световен лидер, пише журналистът Фрейзър Нелсън във в. "Дейли телеграф" с известна доза ирония. 

Политическите хвалебствия не спряха цял ден. Ще рече човек, че (новозеландската премиерка) Джасинда Ардърн е просто твърде добра, че да е част от мръсния свят на политиката, пише за в. "Дейли телеграф" журналистът Фрейзър Нелсън.

"Истинска глобална лидерка", заяви (водачът на британските лейбъристи) сър Киър Стармър.

Заслугите ѝ са "неизмерими", каза (канадският премиер) Джъстин Трюдо.  

Колко удобно, че новозеландската премиерка, която се превърна в икона за световното прогресивно движение, не се оттегля от властта, защото е загубила на избори, а просто защото е емоционално изтощена. С това действие започва "Възнесението на Света Джасинда", която показва на човечеството как трябва да се оттегли един световен лидер, пише Нелсън с известна доза ирония.      

Това е едната гледна точка. Ако погледнем нещата от друг ъгъл обаче, бихме могли да кажем, че популярността ѝ намаляваше и че тя най-вероятно си е дала сметка, че вероятно ще загуби на изборите тази есен. Вместо да даде възможност на избирателите да се произнесат за политиката ѝ за нулев ковид, тя реши да се оттегли. С това си действие в година на избори тя обрича своята Лейбъристка партия на сигурна загуба, тъй като новият лидер на политическата сила няма да разполага с достатъчно време, за да утвърди позициите си.

Ардърн, подобно на Барак Обама, е пример като по учебник за лидер, който е обожествяван в чужбина, но дълбоко разделя хората в собствената си страна, изтъква Нелсън.

Политиката ѝ за нулев ковид изглежда сработи за известен период от време. Освен това тя обедини Нова Зеландия след терористичната атака в Крайстчърч. Тя беше страхотен дипломат. 

Обаче за новозеландците, които трябваше да живеят с нейните политики (и данъци), нещата стояха по друг начин. Тя не успя да осигури ваксини срещу ковид достатъчно бързо, което доведе до това, че съотечествениците ѝ бяха принудени да останат карантинирани дълго време, след като европейците вече ходеха на почивки със самолет. Вариантът "Делта" на коронавируса в крайна сметка пристигна в Нова Зеландия, което накара мнозина да твърдят, че политиката за нулев ковид е била ненужна. След това тя обяви драконовското по своя характер задължение за ваксинация, което накара стотици учители, служители в затворите и други да напуснат работа заради отказа си да се ваксинират.     

Затварянето на границите прекъсна имигрантския поток, на който Нова Зеландия разчиташе дълго време, и доведе до хроничен недостиг на работна ръка. Освен това заради ковидните политики на Ардърн около един милион новозеландци се оказаха без възможност да се върнат у дома - повечето от тях така и не ѝ простиха за това.    

Може да го наречем проклятието на ковид: лидерите, които наложиха карантини, или загубиха властта, или изглеждат обречени да я загубят. Политиката за нулев ковид се провали, но това, за което не простиха на Джасинда, е авторитаризмът ѝ - особено що се отнася до задължителната ваксинация, отбелязва авторът на статията. Нова Зеландия иска сега да обърне страницата, както направи Австралия миналата година. Това е и обяснението за "Страстите на Света Джасинда". Джасинда Ардърн бе изправена пред дилемата или да води една тежка предизборна кампания и в крайна сметка да бъде наказана от избирателите, или да се оттегли сама и цял свят да ѝ ръкопляска. За една световна икона изборът е ясен, обобщава Нелсън.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Нулева амнистия

    20 Яну 2023 12:27ч.

    НУЛЕВА АМНИСТИЯ за фашизоидните изроди! "Опа, прецакар държавата и 2 години ви направих живота непоносим, аре чао!" Нулева. Тия хора трябва да страдат за опресията върху гражданите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами

    20 Яну 2023 12:55ч.

    Клонинга на жъстинда остаря страшно много за 3 години, този дефект още не са се научили как да го премахнат, ще го сменят или нов още няма готов. Той и на жъстин кастро също остаря покъртително за отрицателно време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И при нас пробват с едни

    20 Яну 2023 13:06ч.

    кироококорени "Свети Джасинди".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    20 Яну 2023 13:31ч.

    Психопатите на англоезичниците навсякъде са като клонирани от стар износен чехъл

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РЕШЕНИЕТО НЕ Е НЕЙНО!

    20 Яну 2023 14:01ч.

    Това не го е измилслила тя самата. Няма място за съмнение. Те минават в отбрана, но това съвсем не трябва да успокоява нормалните хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С.А.М.

    20 Яну 2023 14:23ч.

    И какво точно е постигнала тази жена? Масов домашен арест за цялото население. Иначе, проверих данните за дълга на Нова Зеландия, които изобщо не са добри за 5 милиона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако това е "жена"

    20 Яну 2023 14:53ч.

    Аз съм трамвай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    20 Яну 2023 15:44ч.

    малиии, тая много грозна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пишман псевдоинтелектуалец

    20 Яну 2023 17:37ч.

    Тоя вампир съсипа живота на киви-тата с ковид-терора си. Няма ли да я съдят? Или протежетата на СИФ са недосегаеми?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи