Погребаха в Ерусалим убитата журналистка от "Ал Джазира"

Погребаха в Ерусалим убитата журналистка от "Ал Джазира"

Ширин Абу Акле беше погребана в православно гробище извън Стария град, съобщава БТА.

Хиляди опечалени, някои от които развяващи палестински знамена, присъстваха на погребението в Ерусалим на опитната журналистка от "Ал Джазира" Ширин Абу Акле, която според твърдения на свидетели е била застреляна от израелски сили по-рано тази седмица, докато отрязвала военна операция в окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес.

Преди църковната служба в памет на Абу Акле десетки опечалени се опитаха да се придвижат пеша с ковчега с тленните ѝ останки от болница към църква в намиращия се наблизо Стар град. Израелска полиция се намеси и започна да удря хората с палки, поради което носачите на ковчега за кратко го изпуснаха на земята. Това беше рядка масова проява на палестински национализъм в Източен Ерусалим - частта от свещения град, която беше превзета от Израел през 1967 и за която палестинците претендират, че е тяхната столица, отбелязва АП. 

"Ние умираме, за да живее Палестина", скандираше множеството. По-късно участниците пяха националния химн на Палестина и скандираха "Палестина, Палестина".

Междувременно израелските въоръжени сили заявиха, че първоначалното им разследване на смъртта на Ширин Абу Акле е заключило, че в град Дженин на Западния бряг се е водела ожесточена престрелка на около 200 метра от мястото, на което е била убита журналистката. Но разследването не е успяло да установи дали Абу Акле е била застреляна от израелски сили или от палестински бойци.  Репортери, които са били с Абу Акле, твърдят, че в непосредствена близост е нямало сблъсъци или бойци, по времето, когато тя е била убита в сряда сутринта.

След разгорещената сцена пред болницата полицията позволи на семейството на убитата да откара ковчега до препълнена с опечалени църква в Стария град, след което отцепи района на болницата и изстреля сълзотворен газ срещу десетки протестиращи. Полицията заяви, че тълпата пред болницата е скандирала националистки лозунги и е хвърляла камъни по полицията. "Полицаите бяха принудени да действат", се казва в изявление на полицията.

Няколко часа по-късно Абу Акле беше погребана в православно гробище извън Стария град.

Източник: БТА

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи