Почти всички български евродепутати гласуваха срещу председателството на Унгария в ЕС

Почти всички български евродепутати гласуваха срещу председателството на Унгария в ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Европейският парламент заседава в Брюксел, а не в Страсбург, защото сесията е двудневна.

Евродепутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха днес с малки изключения в подкрепа на резолюция, която призовава за евентуално отнемане на председателството на Унгария на Съвета на ЕС през втората половина на 2024 г. Унгария може да не успее да изпълни надеждно задачите, свързани с ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз поради "умишлените и систематични усилия" на правителството да подкопае основните ценности на блока, заяви Европейският парламент в документа, подкрепен с 442 гласа срещу 144 и 33 въздържали се. Против гласуваха двама български евродепутати - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, които членуват в групата на консерваторите. Въздържаха се Асим Адемов (ГЕРБ) и Александър Йорданов (СДС).

На Унгария се пада да поеме шестмесечното председателство през втората половина на 2024 г. Това не носи изпълнителни правомощия, но позволява на избраната страна да определя дневния ред, да провежда срещи, да ръководи преговорите, да предлага компромисни текстове и да организира гласувания по законодателни досиета.

В необвързваща резолюция, одобрена днес, членовете на ЕП изразиха съмнение, че Будапеща, която отдавна е подложена на контрол заради отстъпление от демокрацията и нарушения на принципите на правовата държава, може да поеме толкова високи отговорности.

За първи път Унгария председателстваше Съвета на ЕС през първата половина на 2011 г.

Европейският парламент "поставя под въпрос как Унгария ще може да изпълни тази задача през 2024 г. с оглед на неспазването от нейна страна на правото на ЕС и ценностите, залегнали в член 2 (от договорите за ЕС), както и на принципа на правното сътрудничество", се казва в резолюцията.

Законодателите искат от Съвета на ЕС, другия съзаконодател на блока, да намери "възможно най-скоро подходящо решение", което не уточняват.

"Парламентът би могъл да предприеме подходящи мерки, ако такова решение не бъде намерено", се казва още в резолюцията, без да се предоставят повече подробности.

Резолюцията бе внесена съвместно от Европейската народна партия (ЕНП), Групата на социалистите и демократите (С&Д), "Обнови Европа" (либералите), Зелените и Левите. Няколко изменения, внесени от крайно десни партии, бяха категорично отхвърлени.

В текста се изразяват множество опасения относно състоянието на демокрацията в Унгария, включително липсата на прозрачност, лошото управление на средствата от ЕС, манипулираните обществени поръчки, измамите, корупцията, конфликтите на интереси и продължаващото използване на извънредни укази след пандемията от ковид-19. Той алармира и за "сериозни заплахи" срещу академичната свобода и правата на ЛГБТИК+ във връзка с ново изменение на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нередности, което според членовете на ЕП ще "узакони откритата дискриминация".

В резолюцията не се призовава за категорична отмяна на планираното председателство на Унгария на Съвета на ЕС. Подобен ход няма прецедент в европейската история и правните експерти повдигнаха въпроса дали Европейският парламент може да се намесва в прерогатив, който е изключително в ръцете на държавите-членки.

Законодателите биха могли да заемат позиция на отказ от сътрудничество, за да забавят работата на унгарското председателство, въпреки че това може да има обратен ефект и да навреди на репутацията на Съюза.

По време на заседанието на Съвета във вторник министрите не обсъдиха възможността за пренареждане на календара на председателството, който се определя години предварително, за да може държавите да се подготвят за трудната и скъпа организация. Юдит Варга, министърка на правосъдието на Унгария, отхвърли призивите за отлагане и заяви, че нейното правителство няма да се поддаде на натиск.

„Членовете на ЕП постоянно атакуват свободните избори в Унгария и не приемат резултата, който унгарците в името на демокрацията избират като правителство", заяви Варга във вторник. "Второ, те не зачитат върховенството на закона, защото тук Европейският парламент няма никаква роля".

Миналата година Европарламентът прие необвързваща резолюция, в която обяви, че Унгария вече не е напълно функционираща демокрация и вместо това трябва да се счита за "хибриден режим на изборна автокрация".

Понастоящем Европейската комисия спира близо 28 млрд. евро от фондовете на ЕС за Унгария поради нерешени проблеми, свързани с върховенството на закона, подобни на тези, повдигнати от членовете на ЕП днес, напомни БГНЕС.


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • Su38

  01 Юни 2023 16:57ч.

  Идиоти! Слава Богу, че идат новите евроизбори! Този път - нито един глас за тези идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  01 Юни 2023 17:34ч.

  И на новите евроизбори тези иди*ти пак ще бъдат избрани. Справка- проф. Иво Христов (може да приложим думите му и за цяла Европа).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ибреее

  01 Юни 2023 16:58ч.

  Евродепутатите са досущ като началството им. Пълни идиоти интересуващи се само от пари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свободен

  01 Юни 2023 21:49ч.

  КАКТО СЕ КАЗВА В БИБЛИЯТА -АНАТЕМА НА ВСИЧКИ СЛУГИ И РОБИ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Депутати", избрани от 10-15%

  01 Юни 2023 22:13ч.

  гласуващи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Принцип №1

  01 Юни 2023 17:01ч.

  Демокрация е, когато си съгласен с мен. Собственото мнение е недопустима наглост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроджендърчета мамини

  01 Юни 2023 17:03ч.

  Така и не можах да разбера на еврофашизма за какво му е Райхстаг? Барем да вземат да го запалят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неолибералният фашизиран джендъризъм е зараза,

  01 Юни 2023 17:14ч.

  която евробюрократите и повечето евродепутати разнасят из европейските страни - психооръжие за деструкция на ценности, личности, идентичности. Онова, от което има вопиеща нужда сега, е консервативна позиция и изразители на тази позиция - само така Европа може да оцелее - въпреки усилията на ЕС да я разруши. Но не се учудвам, че повечето ни евродепутати са послушни клакьори на неолибералния фашизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обикновен

  01 Юни 2023 17:45ч.

  фашизъм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  01 Юни 2023 17:46ч.

  на вниманието на синергичния „триморец“ – р. радев- mustapha! унгарският външен министър Петер Сиярто: „Унгарската външна политика ще остане суверенна и ще се развива само на базата на националните интереси.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вече ме е срам че съм българин

  01 Юни 2023 17:57ч.

  Мразя вече тая кочина. Гнус ме е от всичко българско. И най вече от простия народ. Тъп, тъп, тъп, безличен, апатичен. Тълпа прости овце. Това сме ние

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей, не случихте на народ и вие горките

  01 Юни 2023 18:16ч.

  Народът си знае работата. За разлика от недоволстващия от него пишман "елит".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОКи

  01 Юни 2023 20:56ч.

  Да не забравите да ни пишете от Сибир, Москва или Дагестан, след като се установите да живеете там и да ни се похвалите какъв красив живот е "Русский мир":)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой за какво, тоя пак за Руский мир бълнува.

  01 Юни 2023 22:08ч.

  Лекувай се, бе човек, изкукал си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вярно е, такъв стана през този преход към дъното

  01 Юни 2023 22:22ч.

  не беше такъв преди, но сега това е положението, такива им трябват на сегашните ни началници и у нас, и по света, щото лесно се управляват. Империите винаги попадат в този капан, стават жертва на собствения си успех. Чак тогава разбират, че не е трябвало Картаген да бъде разрушен именно за да ги поддържа във форма, както са пледирали в римския сенат противниците на разрушаването му. Само че капанът вече е щракнал, римските граждани вече са само плебейска маса от тунеядци, а варварите вече са навсякъде, имат си свои ценности, имат здрави семейства и бъдещето е тяхно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  01 Юни 2023 18:31ч.

  Е сега ми се ще да видя някой сърцераздирателен текст на тема двойни стандарти и пр от Иво Христов .... айде бе, алианса ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаирсъзин

  01 Юни 2023 18:34ч.

  Имам предвид евродепутата Иво Христов. Иначе решителен и с позиция, когато му изнася ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гражданин

  01 Юни 2023 19:00ч.

  От подлоги, друго не може да се очаква!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  01 Юни 2023 19:05ч.

  ЕС е абсолютна мафиотска бухалка. От БГ евродепутатите няма никакъв смисъл, в голямата си част са абсолютни подлоги. Фашизъм, а не демокрация. Не знам как ще се справим с това, яко сме нагазили в тази джендърска клоака. Ужасен съм ….

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  01 Юни 2023 19:29ч.

  Отнемане на претседателството!? Леле, КООООЛКО "демократично", умно и красиво!!! Аз пък харесвам Унгария!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е в демокрацията

  01 Юни 2023 21:01ч.

  Има общоприети ценности, закони, правила. Който ги нарушва, принудително му се отнемат права, докато се осъзнае и не промени поведението си спрямо тези общоприети ценности и правила.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  01 Юни 2023 21:28ч.

  "Има общоприети ценности, закони, правила." -- не се усещаш какви ги плещиш. освен ако не иронизираш, но не ми се чини. очевадно е, че не са "общоприети", принудата да бъдат приети не ги прави такива. това не го е имало и по времето на соца. тогава нещата поне не бяха така перверзни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разликата между соца и демокрацията

  02 Юни 2023 10:15ч.

  При соца престъпилите Закона се крият зад колективната без(отговорност) и се набеждават и наказват критиците на властимащите, при демокрацията има индивидуална отговорност при доказване на нарушения на правилата и виновност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  02 Юни 2023 10:32ч.

  По тази логика: който се постави в услуга на чужда държава, трябва да влезе в затвора; който изнася секретна информация и я раздава на журналисти, трябва да влезе в затвора; който призовава към проливане на кръв, трябва да влезе в затвора; и т. н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  01 Юни 2023 19:34ч.

  Мисля,че единственото,което спира Унгария да стане член на БРИКС и останалите евроазиатски организации е липсата на обща граница с Русия.Но и това ще се поправи.И Унгария буквално ще излети икономически,те и сега имат сериозни връзки с Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хехе

  01 Юни 2023 21:02ч.

  И затова ли са с най-висока инфлация в ЕС?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-точно Унгария е с 24.5% инфлация при средно 8.1% за ЕС и 7% за Еврозоната

  02 Юни 2023 10:35ч.

  https://ec.europa.eu/eurostat/cache/recovery-dashboard/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  02 Юни 2023 10:35ч.

  Как ще обясните факта, че ние, България, след като не желаем да ставаме членове на БРИЙКС, имаме инфлация по-висока от средностатистическата за ЕС?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България има 10.3% инфлация

  02 Юни 2023 11:00ч.

  Основната причина е липса на ефективни реформи в съдебната система, водещи до върховенство на Закона. Това позволява и лошо полит. управление и корупционни скандали във всяка сфера на държавното управление, както и срастването на властта и покровителстването на ОПГ-тата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 10 причини защо БРИКС може да се провали

  02 Юни 2023 11:06ч.

  Понастоящем 59% от световните банкови резерви се държат в щатски долари, над 60% от световния дълг се емитира в щатски долари, а близо 90% от световните валутни транзакции включват щатски долари. Освен това 74% от търговията в Азиатско-тихоокеанския регион и 96% в Северна и Южна Америка се осъществява в щатски долари. Световната икономика разчита в голяма степен на долара, което го прави по-привлекателен вариант от нова и неизпитана валута.===> https://cryptodnes.bg/10-prichini-zashto-brics-moje-da-se-provali/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Плаващи валути срещу стоки

  02 Юни 2023 11:09ч.

  Едно от често срещаните оплаквания за долара е, че той вече не е обезпечен със злато. Според повечето това е лошо. Този аргумент обаче има и друга страна – обвързването на една валута със стока като златото има своите недостатъци. Стоките са волатилни и склонни към ценови колебания, които могат да се отразят неблагоприятно върху стойността на валутата и да доведат до инфлация. Това включва и златото. И макар да не е силно волатилно, колебанията в цените му все пак ги има, което не е добре за дадена валута. Федералният резерв (ФЕД) управлява щатския долар, който определя лихвените проценти, за да контролира инфлацията, и управлява валутата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дейността на Федералния резерв

  02 Юни 2023 11:10ч.

  Въпреки че ФЕД не винаги работи безупречно, това не е задължително основание за промяна в системата, а по-скоро за промяна на хората, които я управляват. ФЕД има опит в управлението на различни икономически кризи и в исторически план се е справял по-добре от предишните алтернативи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силата на икономиката на САЩ

  02 Юни 2023 11:13ч.

  По данни на МВФ икономиката на САЩ е най-голямата в световен мащаб, като само Китай се доближава бегло до нея по отношение на БВП ( https://coinspress.com/wp-content/uploads/2023/05/Screenshot-2023-05-25-003745.webp ). Често се правят сравнения между БВП на САЩ и общия БВП на страните от БРИКС, но е от съществено значение да се постави под съмнение надеждността на статистическите данни за Китай, особено като се има предвид силната му зависимост от пазара на недвижими имоти, който в момента преживява спад. Доларът е подкрепен от реална икономическа активност и ако възникнат проблеми, САЩ имат възможност да увеличат данъчното облагане или да намалят държавните разходи, за да поддържат стабилност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поуки от неуспеха на еврото

  02 Юни 2023 11:15ч.

  Опитът на еврото служи като предупредителен пример за валутата на БРИКС. Еврото се опита да се противопостави на щатския долар, но в крайна сметка се провали. Въпреки че общият БВП на Европа е по-голям от този на САЩ, еврото представлява само 20% от световните резервни валути, които централните банки държат ( https://coinspress.com/wp-content/uploads/2023/05/Screenshot-2023-05-25-003920.webp ). Трудностите при координирането на финансовите политики между множество държави с различни приоритети и борбата на банкерите правят предизвикателство за еврото да се конкурира ефективно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Враждебност сред държавите от БРИКС

  02 Юни 2023 11:17ч.

  Самите нации от БРИКС са изправени пред вътрешни конфликти и напрежение. Например Индия и Китай имат постоянни гранични спорове, а страни като Саудитска Арабия и Иран, които изразиха интерес да се присъединят към БРИКС, имат история на враждебност. Подобни конфликти могат да дестабилизират една валута и да създадат среда на несигурност и недоверие сред страните членки, което прави трудно за новата валута на БРИКС да получи широко признание и стабилност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САЩ имат много злато

  02 Юни 2023 11:19ч.

  Въпреки че щатският долар не е подкрепен със злато в традиционния смисъл на думата, наличието на значителен златен резерв осигурява доверие и стабилност на финансовата система на САЩ. Съединените щати притежават най-големите златни резерви в света – над 8,000 метрични тона, с което далеч надминават други държави ( https://coinspress.com/wp-content/uploads/2023/05/Screenshot-2023-05-25-003623.webp ). Притежаването на значително количество злато дава на САЩ предимство във времена на икономическа несигурност. В случай на финансови затруднения или загуба на доверие в щатския долар, при нужда САЩ могат да се върнат към златния стандарт, при който стойността на валутата е пряко обвързана със златото. Този исторически прецедент позволява на инвеститорите да се чувстват сигурни и осигурява алтернативен механизъм за стабилизиране на икономиката, ако е необходимо. Златото отдавна се разглежда като сигурен актив поради своята оскъдност и всеобщо признание. Наличието на значителен златен резерв показва, че САЩ разполагат с материални активи, на които може да се разчита за поддържане на стойността на валутата им. Това доверие във финансовата система на САЩ е от решаващо значение за международните инвеститори и укрепва позицията на щатския долар като предпочитана резервна валута в световен мащаб. За сравнение, Китай, който често се смята за основен конкурент на САЩ, се нарежда на шесто място с 1,988 метрични тона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Репутацията на Китай в управлението на валутата

  02 Юни 2023 11:20ч.

  Китай има репутацията на страна, която манипулира собствената си валута, за да получи конкурентно предимство в международната търговия. Основната им стратегия е да направят така, че китайските стоки да изглеждат по-евтини за чужденците, като умишлено обезценяват валутата си. Тъй като Китай е основен играч в групата БРИКС, съществува основателна загриженост дали няма да се опита да манипулира и новата валута на БРИКС, което допълнително ще подкопае доверието в нея и нейната стабилност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комунизъм срещу капитализъм

  02 Юни 2023 11:22ч.

  Едно от основните предизвикателства пред страните от БРИКС е комунистическата система на Китай. Известно е, че комунизмът не стимулира предприемачеството (освен на приближени и лоялни на властимащите партийци) и ограничава икономическия растеж. Капитализмът, от друга страна, е известен с това, че генерира богатство чрез предприемачество. Ограниченията, наложени от комунистическата система, биха могли да попречат на икономическия растеж и развитие, необходими за поддържането на успешна нова валута.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Потенциал за решаване на проблемите в САЩ

  02 Юни 2023 11:25ч.

  Въпреки че САЩ далеч не са съвършени, тяхната система има потенциал за подобрение и решаване на проблеми. С правилни решения и ръководство е възможно да се отстранят всички недостатъци и да се запази позицията на щатския долар като най-широко използваната валута. Забележително е, че лицата с висока нетна стойност продължават да преместват богатството си в САЩ, което е свидетелство за доверието в икономическата стабилност на страната ( https://coinspress.com/wp-content/uploads/2023/05/millionaire-migration-2022_main-1.webp ). От друга страна, страните от БРИКС се борят да привлекат милионери (с нетно състояние над $1 милион).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заключение

  02 Юни 2023 11:26ч.

  В заключение може да се каже, че въпреки нарастващия интерес към новата валута на БРИКС всички тези ключови точки сочат вероятния ѝ неуспех. Продължаващата доминация на щатския долар, стабилността и привлекателността на американската икономика, предизвикателствата при координирането на политиките между множество държави, вътрешните конфликти между държавите от БРИКС, опасенията относно управлението на валутата в Китай и ограниченията, наложени от комунистическите системи, представляват значителни пречки за успеха на нова валута на БРИКС. Въпреки че сегашната система на САЩ не е съвършена, тя може да бъде подобрена, а правилните решения и ръководството могат да запазят позицията на щатския долар като най-широко използваната валута в света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  01 Юни 2023 19:39ч.

  Както и да гласуват, Унгария върви успешно напред, а благодарение на повечето еврохрантутници България се срива. Почти всички трябва да върнат на българската държава еврозаплатите си, защото налице няма никаква свършена работа за България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По зле и сме от опитни мишки

  01 Юни 2023 20:00ч.

  Мишките не знаят какво го очаква, а ние знаем, и чакаме!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • НАБЛИЖАВА МОМЕНТЪТ НА ПЪРВИЯ ЕВРОЕКЗИТ СЛЕД ОК

  01 Юни 2023 20:25ч.

  Очаквам с нетърпение старта на ефекта на доминото. Това е нетърпимо. Не разбирам защо "свободомислещите българи" са гласували против правото на Унгария да поеме ротационното управление. Ако това право й бъде отнето, ние ще сме следващите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чоко

  01 Юни 2023 20:34ч.

  Мдааа... Унгария не е правова държава, защото спазва законите си... Идиоти, сър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България е подложена на американски натиск, а не на руско влияние

  02 Юни 2023 5:42ч.

  Това трябва да кажат българските евродепутати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Управлението на Орбан приема мерки и закони в прикриване и защита на корумпираните от Фидес, цензурира медиите и нарушава правата на бежанците

  02 Юни 2023 10:56ч.

  Последния пакет санкции в ЕС включи най-голямата унгарска банка ОТП, която е собственик и на ДСК, в списъка като спонсор на войната, подкрепящ тероризма. Унгарската ОТП е една от водещите банки на руския пазар за финансови услуги след началото на войната. Освен това санкциите блокираха дейността на Росатом, който сега строи в Унгария нова атомна централа срещу 10 милиарда евро взет заем от Путин. Това вкарва унгарската икономика изцяло в ръцете на Путинова Русия и я прави неин зависим придатък. ЕС замрази всички еврофондове на Унгария поради факта, че Унгария няма независима съдебна система- решение на Европейския съд. Орбан сложи съдебната система в изпълнителната власт под своята политическа мишница и я направи нему послушна, да не го съди за краденето на еврофондовете от партийните членове на неговата партия Фидес( също като у нас с управлението на Борисов) и мащабната корупция по върховете, разразила се с отнемане независимия характер на съдебната власт. Сега Орбан се мъчи с фалшива съдебна реформа( същото е и у нас с лъжливата съдебна реформа на Бойкикев) да заблуди ЕС да освободи блокираните еврофондове, но няма да му мине номера. Управляващите ЕС развити страни с добре работещи правови държави имат вековен опит в поддържане на независима съдебна система- основа на тяхната правова държава. Орбан узакони и следенето и цензурирането на критичните към властта медии и в същото време поощри проправителствени такива. Орбан/Фидес узакони и незабавни депортирания на бежанци, което нарушава международните разпоредби за спазване на правата им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sinner

  02 Юни 2023 12:30ч.

  В Унгария бежанци са само тези от Украйна. Другите са мигранти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  02 Юни 2023 14:58ч.

  ЕС бързо се превръща в една абсолютно диктаторска структура, подвластна на САЩ, без никакво остатъци на демокрация, управлявана от узурпирали цялата власт, послушни васали и изпълнители на Вашингтонските заповеди. САЩ готвят Европа за поредната световна война и за поредната изкупителна жертва, като смятат отново други да воюват вместо тях, докато те си седят на далечния континент. Но този път няма да е като преди. Този път няма да им се размине, просто защото за ядрените ракети и на Русия и на Китай, а и Южна Корея, те са на "една ръка разстояние". Унгария се очертава, като една от първите страни, която се пробужда, а Орбан е явно единственият от евро-лидерите, който разбира, какво следва ако не се отърсим спешно от американското господство и колониализъм. Дано по-бързо и други се събудят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи