Почина професорът по културна антропология Ивайло Дичев

Почина професорът по културна антропология Ивайло Дичев

Културният антрополог Ивайло Дичев е починал днес на 68-годишна възраст, съобщиха негови близки.

До последно Дичев беше преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", преподаваше във Франция и САЩ. Колумнист за различни издания.

Ивайло Дичев е роден в София на 28 март 1955 година. Той е син на писателя Стефан Дичев и на художничката Лиляна Дичева. През 1973 г. завършва гимназия в София, а след това и английска филология в Софийския университет. Работи като редактор във в. "Орбита" и в издателство "Български писател" (1985-1987), сътрудник в Информационния център към СБП.

От 1990 Ивайло Дичев е асистент в катедрата "Логика, етика, естетика" в Софийския университет. През 1991 специализира в Сорбоната в Париж. Защитава докторат на тема "Проблемът за автора и целостта на творбата" в Софийския университет и докторат във факултета по История и семиология на текста и образа в университета Париж-VII "Дени Дидро" (1996).

Професор по културна антропология в Софийския университет (2001); директор на магистърска програма "Културна антропология" (от 2002); създател и редактор на онлайн списанието за културни изследвания "Семинар БГ" (www.seminarbg.eu); асоцииран преподавател в университета Париж-X.

Научните му изследвания и публикации са в областта на естетиката, социалните науки, политическата култура, градската антропология, балканските идентичности и новите медии.

Носител е на наградите за есеистика "Паница", "Черноризец Храбър" и "Димитър Пешев".

Бог да го прости!