Почина бившият папа Бенедикт ХVI

Почина бившият папа Бенедикт ХVI

На 95-годишна възраст почина днес бившият папа Бенедикт ХVI, предадоха Ройтерс и ДПА. Бенедикт беше папа по-малко от осем години. През 2013 г. той стана първият папа, който абдикира след Григорий Дванадесети през 1415 г., отбелязва Би Би Си.

"С прискърбие ви съобщаваме, че бившият папа Бенедикт ХVI почина днес в 09:34 ч.", заяви говорител на Ватикана.

В сряда папа Франциск призова вярващите да се молят за бившия папа Бенедикт, тъй като той е много болен.

Бенедикт, чието рождено име е Йозеф Ратцингер, беше на 78 години, когато стана папа през 2005 г.

Тялото на покойния папа ще бъде изложено в понеделник в базиликата "Свети Петър", където вярващите ще могат да се сбогуват с него, заяви Светият престол, цитиран от Ройтерс. 

Франс пресприпомня някои ключови дати от живота на папа Бенедикт ХVI:

16 април 1927 г. - Йозеф Ратцингер, както е рожденото име на папа Бенедикт, се появява на бял свят в Марктл ам Ин, малък град в Бавария, Южна Германия.

1951 г. - Ръкоположен е за свещеник, след което започва дългата си кариера на преподавател по богословие и автор на многобройни публикации.

От март до юни 1977 г. - назначен е за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, ръкоположен е за епископ и става кардинал.

1981 г. - Определен е за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, която има задача да бди над догмата на Католическата църква.

19 април 2005 г. - Избран е за папа след кончината на папа Йоан Павел Втори. Избира името Бенедикт Шестнадесети.

11 февруари 2013 г. - Обявява, че абдикира. Абдикацията влиза в сила от 28 февруари.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • на фона на събитията вече се изяснява защо е абдикирал бившия папа

    31 Дек 2022 13:08ч.

    но не си струва това да се казва на наивници

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не икуменист !

    31 Дек 2022 13:09ч.

    Ревностен католик и консерватор. Бенедикт се обяви против "модернизмите" в Католицизма, противник на гейщината, перверзиите и педофилията. Въпреки, че самите сатанисти във Ватикана, по тактиката на "Крадецът вика - дръжте крадеца ! " - многократно обвиняваха Папа Бенедикт че "прикривал педофилите" в църквата, дефакто беше точно обратното ! Той отлъчи от служба стотици висши католически свещенници, само заради подозренията за сексуално насилие ! Папа Бенедикт отхвърляше натиска на сатанистите да свали от постовете им ултра-консервативни клирици. Бенедикт не се страхуваше да нарича нещата с истинските им имена. Той си позволи да каже, че "Най-голямата заплаха за Католическата църква се намира в самата Католическа църква !" . Много ясно визирайки тъмните сатанистки сили... Всичко това му "изяде главата" и видяхме как бе свален от поста (почти без прецедент ! ), за да сложат модерния Франческо с кръстовете с цветове на дъгата... Въпреки че бе католик, ние като православни да кажем " Бог да приеме милостиво Душата ти Бенедикт, братко по Христа "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Amazonit

    31 Дек 2022 16:01ч.

    Ние като православни не можем да кажем "братко по Христа" на никой католик, дори да е такъв прекрасен човек, какъвто описвате въпросния папа. Нима затова са умряли светите 26 мъченици Зографски, изгорени живи в кулата на манастира, само защото отказват да се подчинят на унията с католиците, подписана от византийския император в 1274 г. Нима са им били братя кръстоносците, които така немилостиво унищожават всяка духовна съпротива? И колко още от светите Отци на православието са изобличавали латинската ерес. Основната разлика между православни и католици е в изповядването от последните на ереста филиокве. Освен това при католиците: – кръщението е с поръсване, а не с потапяне – използва се безквасен хляб за Светата Литургия – има учение за т.нар. чистилище – нов догмат за Непорочното зачатие на Света Богородица (от 20 век) – догматът за първенството на папата и неговата непогрешимост. Православната Църква е свята, съборна и апостолска. Западната църква, която нарича себе си католическа отпада от нея през 1054 г., което води до загуба на благодатта и до духовния упадък на западната цивилизация. По плодовете се познава всичко ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    31 Дек 2022 16:23ч.

    Всичко това е така, самите католици отвориха вратата през която влезе беззаконието, но това беззаконие отиде много далеч и започна война с католицизма още по времето на френската революция. Сега католицизма е гонен и на запад, както се видя с детронацията на Бенедикт. Той беше човек с принципи и голям християнски писател. В лично качество аз като православн не виждам проблем да се помоля за душата му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Православна

    31 Дек 2022 16:38ч.

    Не съм католичка, но онова, което си написал, е самата истина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    31 Дек 2022 13:20ч.

    Бивш папа няма, той е доживот, това, че глобалистите измислиха пенсия за папи и имаха двама папи е нов връх.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог да упокои душата му!

    31 Дек 2022 13:24ч.

    Остана достоен. Не предаде Римокатолическата църква на неолибералните сатанисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Православна

    31 Дек 2022 16:39ч.

    Не искаше да я предаде. Но бе сам. А колко глупости се изписаха за тоя човек. Какъв ли не го изкараха. И дебилите вярват, щото мноо пикантно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав

    31 Дек 2022 14:01ч.

    Нищо не е случайно, вкл. и това, че той отива от този свят в последния ден на годината. А какво значи това? Това значи, че той е последния истински папа. Господ да се смили над него и нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сашо

    31 Дек 2022 15:09ч.

    Прав си, така е! Бог да прости папа Бенедикт ХVІ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    31 Дек 2022 19:43ч.

    Меко казана потайна личност. Ключова на фигура на спорния и декадентски Втори Ватикански събор който "модернизира" / разбирай- "съсипа"/ католическата църква, отвори вратата за масоните и свързаната с това естествено... педофилия. Основен виновник за превръщането на германците от нация колос в нация зомбита.. Превръща се в опонент на кардинал Йозеф Фрингс ,който е негов ментор...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    31 Дек 2022 19:46ч.

    В последните си години като действащ папа се усеща и се опитва да поправи нещата.. но късно. Бива своевременно любезно от поканен да освободи престола. И той благоразумно го прави..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аквадом

    31 Дек 2022 21:47ч.

    Продължавайте да триете. Всичко написано е отдавна описано. Истината не може да бъде крита дълго време, даже когато Гласове симпатизират на едно католическо нищожество, каквото е всеки римски самозван папа. Само си предствете тази самозвана институция Ватикана, как почти две хилядолетия върши измами от и в името на Христа. Най-голямата измама в историята на човечеството върви към свото нулиране. Григорианският купол рухна преди година време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи