По-скъп газ от този през април не можем да поемем, обявиха индустриални потребители

По-скъп газ от този през април не можем да поемем, обявиха индустриални потребители

Ивайло Найденов, изп.-директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори поиска в отворено писмо до редица институции разяснения за ситуацията с доставката на природен газ и очакваната цена. В писмото се посочва, че няма ясна оценка за цената за май, който вече е започнал, а в същото време повечето предприятия не могат да понесат поскъпване от 35%, каквото е било споменато по време на общественото обсъждане в енергийния регулатор.

При такова повишение някои ще спрат производствата - тези, които могат, а други ще намалят потреблението, обясни пред "Дневник" Ивайло Найденов, изп. директор на организацията. Допълни, че сред членовете има и такива, които са едновременно зависими от тока и от природния газ, което допълнително утежнява ситуацията им.

За четвъртък, 5 май, е насрочена среща на премиера и други министри с представители на работодателите по темата. В неделя вечер енергийният министър Александър Николов обяви, че България в момента внася с 10% по-скъп газ от този през април.

Правителството успя за момента да гарантира сигурността на доставките, за което изказваме нашите адмирации. Това, което правителството не успя, обаче, е да посочи ясно кои са източниците на тези алтернативни доставки; кои са маршрутите, по които те се осъществяват; какви количества са осигурени от всеки алтернативен източник и маршрут; както и най-важното - с каква продължителност ще бъдат тези доставки и на каква цена, се посочва в писмото на федерацията.

Допълват се и противоречивите оценки за цената на газа за този месец. Допълва се, че ако наистина суровината поскъпне с 35% до 193 лв./MWh, това са и цените на спотовия пазар в момента, което обезсмисля едногодишните договори на индустрията с "Булгаргаз", които са в сила до края на 2022 г.

"Те са сключени с очакването за определена предвидимост на цената съгласно дългосрочните договори за доставка на газ от Руската федерация и Азербайджан. Припомняме, че те са сключени в условията на клауза "вземи или плати" по предварително заявени количества. Тази клауза работи изцяло в полза на доставчика", допълва федерацията.

Също така намираме за недопустимо определянето на доставната цена на "Булгаргаз" за месец май със закъснение от 10 дни спрямо началото на месеца! Това е продължаване на порочни практики от миналото, които са били в ущърб на потребителите и срещу които федерацията винаги е протестирала, се допълва в писмото. Причината за това е, че се очаква на 4 май "Булгаргаз" да внесе финалното си предложение, а на 10 май КЕВР да вземе решение. Това не е първият случай, в който ценово решение се взима след началото на съответния месец
"Българската индустрия не може да понесе цени на природния газ по-високи от тези за април. Поради това настояваме за предприемане на мерки, които да елиминират допълнителен ръст на цената или да доведат до нейното намаляване. Такава мярка би могла да бъде временен таван на цената, а разходите над този праг да бъдат покрити чрез компенсаторен механизъм", посочват от федерацията.

Още преди настоящата кризисна ситуация предупреждавахме за проблемите на пазарите на електроенергия и природен газ у нас. Предлагахме решения, които не видяха реализация. В резултат българската базова, експортно ориентирана индустрия беше оставена на произвола на съдбата. На българската индустрия не ѝ остава нищо друго освен протести, посочват от организацията. С такова послание сутринта излезе и председателят на Българската стопанска камара Добри Митев.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • настояваме за предприемане на мерки...

    02 Май 2022 18:20ч.

    Мярката е една и много ясна. Подписване на нов дългосрочен договор с Газпром ! А който властник пречи за това - тояга ! Ама по една и от работниците , една и от работодателите !!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    02 Май 2022 18:28ч.

    Утре всички на протеста, за да изметем тези безродници от четворната колония !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още утре да разкараме американските подлоги!

    03 Май 2022 0:30ч.

    После "народен съд с пр и съди "разстрел за предателите" и всичко ще си дойде на мястото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Май 2022 18:43ч.

    И този през Април е скъп... не ни минавайте с този номер!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пияния майстор

    02 Май 2022 18:46ч.

    "По скъп газ не можем да поемем" - казал песимистът. "Може, може" - казал Кокорчо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    02 Май 2022 18:46ч.

    Тоя път, разликата в цената да се компенсира безвъзмездно от ЕК, та да си плати за гяволъка, а не държавата да плаща за малоумните брюкселски инициативи .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    02 Май 2022 19:05ч.

    Ще поемете, и още по-скъп ще поемете.... нали гласувахте за "Продължаваме измамата"... ще плащате, и депозитите ви ще изчезнат, и валутния борд ще ви съборят..... да сте мислили преди изборите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    02 Май 2022 20:31ч.

    Българинът не мисли. Дори няма на какво да се облегне за да “измисли” за кого да гласува. Гласува с надежда. Изборите са нещо като лотария и винаги е надеждата да “улучи”. Появява се нова партия и печели изборите. При следващите избори отново нова партия ги печели. Накратко: идиотизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдателю

    02 Май 2022 20:42ч.

    може би бил прав до 30% от българите ако изборите бяха нормални избори. От години наред управниците се "насаждат' отвън. Още от цар Фердинанд.. А сега машинното гласуване е дъното на идеята за избори.... ЗА КОГО още не е ясно, че програмата на машината може да изчисли каквито иска числа ...обаче идва второ дъно: гласуване по Интернет... за какви "избори" става дума?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жералдин Каракочева

    02 Май 2022 21:08ч.

    Можете, можете! Цивилизационния избор няма цена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Цивилизационния избор"

    03 Май 2022 0:35ч.

    дето е наложен от САЩ и на народа не му пука за това, скоро ще бъде кардинал а лно ревизиран.... с всички последствия за продажниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    02 Май 2022 21:36ч.

    ам като няма хляб, ще ядем евроатлантически ценности, анализи, куролации, и тн тн....дебамамави харвардска...стягайте клоните около дондуков...много ще висят по тях...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    02 Май 2022 22:45ч.

    Днес хляб "Добруджа" 650гр. в Лидл струваше 1,95лв. Да ни е честито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следват

    03 Май 2022 0:26ч.

    общонационални стачки и протести, малко насилие, продажното правителство се сваля, при добро развитие продажниците са линчувани... и всичко си идва на мястото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи