По сигнал на Христо Грозев е арестът на тримата българи, обвинени в шпионаж за Русия

По сигнал на Христо Грозев е арестът на тримата българи, обвинени в шпионаж за Русия

По сигнал, подаден от Христо Грозев, са били арестувани тримата българи в Лондон, съобщи бТВ. Те са разследвани от британските власти за шпионаж в полза на Русия, оповести по-рано днес Би Би Си.  

От официално съобщение на българската прокуратура стана ясно, че и държавното обвинение, заедно с ДАНС, работи по случая още от март тази година, но подробности не могат да бъдат изнесени заради класифицираната информация. 

Сигналът за това, че го шпионират, е подаден от Грозев в началото на 2023 година. Подадената информация обхваща поне 14 години, защото и тримата се подвизават на Острова още от 2009 г. насам.

Смята се, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават дейността на разследващия журналист, както и кога напуска страната - кога каца и кога излита.

През пролетта на тази година Русия обяви Христо Грозев от "Белингкат" за федерално издирване и за чуждестранен агент.

Преди дни "Файненшъл таймс" публикува статия за него, в която написа, че Грозев винаги гледа през рамо, а котка му помага да усети евентуален агент. Българинът бе част от екипа, получил тази година награда "Оскар" за документалния филм "Навални" - за опита за убийство на руския опозиционер.

Според събраните данни, публикувани в Би Би Си, и тримата задържани наши сънародници работят за руските секретни части.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова са били арестувани още на 8 февруари и оттогава са в затвора. Те са били наблюдавани няколко месеца преди задържането. Тримата живеели от години в Обединеното кралство, като има данни, че са сменили няколко работни места, както и адреси на местоживеене. Имали и фалшиви документи за самоличност.

За Орлин Русев има информация, че е правел бизнес сделки в Русия. Той се премества във Великобритания през 2009 г. и три години работи в сферата на финансовите услуги.

Според предоставените от него данни в LinkedIn на по-късен етап е притежавал бизнес, занимаващ се с разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев също заявява, че някога е бил съветник в Българското министерство на енергетиката.

Другите двама подсъдими - Бисер и Катрин, били двойка, твърдят техни съседи в Хароу, цитирани от Би Би Си. Джамбазов е бил шофьор в болници, а Иванова описва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двамата създали и специална българска социална за подпомагане на българи, пребиваващи във Великобритания, с безплатни курсове по английски език. Последната публикация е от 2020 година, информира БНТ.

Те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина. Посланикът ни Марин Райков обаче уточни, че са били излъчени от българската общност, а не от властите.

Тримата българи трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари, като все още няма доказателства, които да ги оневиняват.

Единият от задържаните е работил известно време като съветник в българското Министерство на енергетиката, а от БЕХ са потвърдили пред медията, че става въпрос за експертна длъжност, заемана от него в период от няколко месеца между 2008-2009 година. От прокуратурата имат данни за извършвана експертна дейност от страна на Орлин Русев в Министерството на енергетиката до 2009 г., когато той е заминал за Лондон.

По-рано днес стана ясно, че българското посолство не е било уведомено за задържането на българите. От Външно министерство уточниха, че местните правоохранителни органи уведомяват дипломатическото ни представителство за задържане на български гражданин само при изрично желание на задържаното лице.

В този смисъл, при изразено нежелание от съответния български гражданин, нашите дипломатически представителства не получават информация за задържането му, обясняват от външното ни министерство.

Софийска градска прокуратура обаче е работила по случая още от пролетта на тази година. СГП ръководи разследване за престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение тази вечер.

Досъдебното производство е образувано още през март 2023 година.

 

Коментари

  • Гост

    16 Авг 2023 2:51ч.

    Защо ли не съм очуден от тази новина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не така - Очуден

    16 Авг 2023 9:50ч.

    А така - Учуден

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    16 Авг 2023 2:55ч.

    Те, шпионите, поръчват на ромите, които берат ягоди във Великобритания да следят Христо Грозев, когато си дойдат в България и да му съобщават. Такава простотия не съм виждал и в най-новите американски филми, представени за Оскари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Същото и на нас ни мина през ума

    16 Авг 2023 3:09ч.

    тези ли хора ще шпионират топразведката на Белинкат и Великобритания Христо Грозев? Няма случайни наименование на хора и обекти. Грозев си е грозен предател, а предателите са най-мразените човеци на Планетата, понеже предизвикват катастрофални съдбовни последици за ближните си! Вечен позор за грозния небългарин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не може да не са виновни,

    16 Авг 2023 3:00ч.

    Както писал преди дни "Файненшъловиат таймс", на Грозев котка му помагала да усети евентуален агент, тъй че не са нужни доказателства, които да оневиняват посочените от грозевия домашен любимец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    16 Авг 2023 11:24ч.

    "По сигнал на Христо Грозев е арестът..." -- едва ли можем да си представим в каква постоянна параноя живее това. в някакъв смисъл, стига му и тая награда. да ми прости Ботев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пръдня в бутилка

    16 Авг 2023 3:03ч.

    ДАНС работи с Христо Грозев, но посланика ни в Лондон не знае нищо. Хем работят от март, хем като се раздуха ги пускат на часа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Незапознат

    16 Авг 2023 3:15ч.

    Тоз пък , путьо - дет Путин сън не го хваща заради него , е ебати измисления герой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johanes

    16 Авг 2023 3:16ч.

    Грозев ще подозира всеки за агент, да не дава Господ да го срещне някой сънародник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    16 Авг 2023 3:17ч.

    По сигнал на Христо Грозев , в нормални времена, биха се задействали само санитарите, да го отведат . Дори и в тия се съмнявам на Негово Величество Службите толкова да са го закъсали. По-вероятно е мегаломана да си приписва чужд актив

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    16 Авг 2023 3:18ч.

    Тези "шпиони" някак не ми се виждат достойни за нивото на Хр. Грозев. По би подхождал някой като Щирлиц например, а то..., нещо като готвачките и градинарите от руското посолство в София, които изгониха за подобна дейност. Много е паднало нивото или съветското кино силно ни е заблудило.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, Грозев!

    16 Авг 2023 3:24ч.

    За съжаление сте все по-малко, защото липсва доблест в българие у нас, т.е. еснафите, които станаха русороби, за съжаление на русоробите у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моля, не отговаряйте на този горе!

    16 Авг 2023 9:53ч.

    Всеки отговор от ваша страна, независимо какъв, носи стотинки на това мекере! Не спорете с него, имайте самоуважение! Игнорирайте командирования тук прокопиев тролаж!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жалко, жалко жалко

    16 Авг 2023 3:51ч.

    ей тва е България. Гнусна твар доносничи. Ами кво да научат от родата си. И после децата на изродите биле друга мая. Абе Борис 1-ви що е трепал със слугите!!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    16 Авг 2023 4:23ч.

    Малариен плазмодий...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки дебил

    16 Авг 2023 4:42ч.

    а тези тримата са си осигурили фалшиви документи хей така за разнообразие, скучно им е било:-) Колко много българи от форума са стояли след полунощ (ако са в БГ, но не са)за да изкажат възмущението си от нашия сънародник Грозев, който се утвърди като трън в задниците на путинисти и рашисти. По-точно колко много сънародници от Запада стоят там и се мъчат със законите и инфлацията и тежкия живот, а сърцето им в Рашистка Фашагия. Не се мъчете, бре ора, отидете там, където сърцето ви тегли:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моля, не му 8тговаряйте на този!

    16 Авг 2023 10:02ч.

    Само му наливате вода във воденицата! Да спорите с такова е нехигиенично и смърдящо, всеки отговор му носи стотинки, единственият лек против налазване от тролаж е пълно игнориране! Не му обръщайте внимание, той само така изсъхва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    16 Авг 2023 4:42ч.

    христо грозев трябва да получи награда за цялостно творчество за мерзостите, който извърши и е извършвал

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    16 Авг 2023 16:38ч.

    По-скоро е изпаднал в немилост пред господарите си. Така е решил не само да заработи, но и да си направи пиар. Забравихме го този човек! А аз си мислех, че спасяваме редник Кирчо!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Johanes

    16 Авг 2023 4:45ч.

    Грозев дал скромно капаро и искал да открадне самолет...не кола, цял самолет! Крадец. Престъпник. ДАНС се грижат за сигурноста на престъпници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гниди,

    16 Авг 2023 5:40ч.

    Банални евроатлантически гниди. След като прочетеш какви "ценности" отстояват и по какъв начин, ти иде веднага да тичаш под душа с домашен сапун и груба изтривалка. Току-виж изтриеш от себе си срама за подобни белингкотараци като този, които ти се водят сънародницш и по медиите във връзка с тях се спряга България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    16 Авг 2023 6:53ч.

    имал бизнес сделки в Русия, ами и грозев е имал бизнес в Русия, и той ли е руски агент

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    16 Авг 2023 7:07ч.

    Бъра-бъра, два чадъра....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    16 Авг 2023 7:53ч.

    Не знам каква е истината, но двамата българи спечелиха моето уважение. Организирали са безплатно курсове за българи, ангажирали са се с изборите - очевидно пак безплатно. Много малко останаха хората като тях, готови да работят "на ползу роду"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    16 Авг 2023 9:43ч.

    Вероятно са били срещу евро-атлантическата сглобка....и са ги топнали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки дебил

    16 Авг 2023 19:38ч.

    "на ползу роду" са проивеждали фалшиви документи, и са се нуждаели от широк кръг хора, за да върви "бизнеса"...ако в БГ хванат такива екземпляри, какво ли би си помислил за тях? И не питам какво би станало с такива производители на фалшиви документи, ако ги хванат в Рашистка Фашагия, сигурно ще ги почерпят с водка и сельодка:-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    16 Авг 2023 10:07ч.

    Дано дочакаме"Реквием за един мръсник"?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неизтребима мижитурка

    16 Авг 2023 10:17ч.

    Мижитурка. Цялата кариера му е безчестие, сервилност, изопачаване, манипулиране. Явно, не се е загубили неизтребимия ген на Киряк Стефчов и поп Кръстьо. Да принизиш, доносничиш, наклепаш, навредиш на сънародника пред чужденеца. Така получаваш лъжливо чувстсво че си някой. Но само те презират.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един

    16 Авг 2023 10:18ч.

    виц, касаещ един известен рок музикант, но и валиден за лицето на снимката. "Знаехме, че господинът на снимката е скрит г@й, но сега разбрахме, че е п@@@@@с"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • г@й може да се чете

    16 Авг 2023 10:36ч.

    и като гой. Пак става.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • все още няма доказателства, които да ги оневиняват.

    16 Авг 2023 10:48ч.

    А какви са доказателствата за “шпионаж” , в което ги обвиняват ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    16 Авг 2023 11:15ч.

    Щях да се изненадам, ако доносникът не е българин. Прочули сме се по всички линии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАЙ ВАЖНОТО Е

    16 Авг 2023 11:20ч.

    че тези българи са 6месеца в арест БЕЗ ОБВИНЕНИЕ. Следили ги месеци наред -и в англия и в България и НИЩО, само паспорти. Марин Райков се лигави , но очевидно ингелизите не го бръснат за слива.А фалшивото правителство си трае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    16 Авг 2023 11:22ч.

    "като все още няма доказателства, които да ги оневиняват" -- аз ли не съм в час нещо, авторите ли... дали не трябва тия, които са ги задържали, да представят доказателства за обратното?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виновен до доказване на противното

    16 Авг 2023 12:40ч.

    Презумпцията за невиновност и правото на защита ... липсва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мамут

    16 Авг 2023 14:26ч.

    ме те англичаните са известни с "хайли-лайкли" нали така беше и с новичока

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всеки е невинен до доказване на противното...

    16 Авг 2023 11:31ч.

    Обаче, това е в правовите държави. От 2020 правото официално е премахнато и сега е Криво /Ново Нормално/. При Новото Нормално - всеки е виновен до доказване, че не е виновен ! Освен това да не се забравя - в Ада, където е казана с българите, дявол-надзирател нямало. Те сами се надзирават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    16 Авг 2023 11:36ч.

    Свобода да българските Навалнита! Действията на властите във Великобритания приличат на тези в Русия - първо им лепват криминално обвинение (за фалшиви документи), задържат ги и ги държат в ареста, докато с месеци и години ги разследват за "шпионаж". Очаквам всички НПО-та и борци за свободата на Навални да скочат публично в тяхна защита!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки дебил

    16 Авг 2023 20:55ч.

    тази глупост, че били държани в ареста от февруари, се тиражира от троловете понеже газетарите не са си направили труда да проверят, че нашите български "герои" отдавна са освободени. А сравнението с политическите арести и присъди в Рашистка Фашагия изкърти миФките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно

    16 Авг 2023 11:42ч.

    Не съм правист, но "все още няма доказателства, които да ги оневиняват." ми звучи мнооого далеч от "правото"! По спомен, по време на "лошия комунизъм" се доказваше вина, а сега - невинност??? Да му мисли светата дева....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоз мушморок

    16 Авг 2023 11:43ч.

    къде се вре между шамарите? Много будни мекеренца се навъдиха и намериха подходяща почва. Сега си обяснявам някои процеси/катаклизми. В един момент на хората им писва и става белята. Бидейки нямайки норми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питанка

    16 Авг 2023 11:44ч.

    "...като все още няма доказателства, които да ги оневиняват...." - В днешно време не се ли изисква поне гръбначен мозък за да си "журналист"????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изисква се

    16 Авг 2023 12:14ч.

    липса на гръбнак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • обвинението в "шпионаж"

    16 Авг 2023 11:58ч.

    Е много йезуитско , и с него могат да ги държат в ареста колкото си искат. Всеки който пита " а в какво се изразява шпионажа" ? Отговорът ще бъде - "А , не ! Не можем да разгласим, защото е класифицирана информация!" . Вместо това ще ни заливат с кокошкарщини за "фалшиви документи" /това е административно нарушение, а не "шпионаж"/ , явно на Острова на Гейовете другаде ги стяга чепика, но още не се вижда къде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 007,

    16 Авг 2023 12:01ч.

    интересно а за бъдеще поучително-кога и как Судоплатов ще ликвидира Грозев?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предателите са си предатели!

    16 Авг 2023 12:09ч.

    Какво да пишем?Поредният българоубиец и предател.Смъртна присъда за такива.Жалко че съм на хиляди километри от тоя изрод.Ако бях близо щях да му стъжна ежедневието.Няма са го убивам-не съм съд.....но всеки ден или през ден я гумите на колата му пробити, я колата залята с блажна боя, или неговата врата на жилището, или листовки из квартала с негова снимка че е педофил. ...Идеи много...Тоя е чужд агент и дано пукне в мъки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдател

    16 Авг 2023 12:23ч.

    Това, което е направил Грозев е пример за всички българи. Намерете шпионите и ги предайте!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евалла”наблюдател”,

    16 Авг 2023 12:27ч.

    нещо радостно и родно стисна гърлото ми като прочетох твоето пожелание!Виждам и двамцата с Грозев пред дулата на наказателният взвод!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    16 Авг 2023 12:28ч.

    О.Т.Р.Е.П.К.А

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доносници с червени потници

    16 Авг 2023 12:36ч.

    се правят на разследващи журналисти

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Кога каца и кога слиза"

    16 Авг 2023 12:38ч.

    Грозев се е взел на сериозно. А може да е параноик. Щом Тагарев се изплаши от санитаря в Пазарджик и арестуваха човека!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ташкомъдев от Кърджали

    16 Авг 2023 12:42ч.

    За едно ядене,пиене и бой и ..бане педерасите са готови на всичко но предателството е най гнусното нещо. Христовица Грознова ще гризне дръвчето....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глей как се получава

    16 Авг 2023 12:44ч.

    Медиите могат да те въздигнат, и да те натътрузят. Почне ли да се шуми много за теб, не е на добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    16 Авг 2023 12:46ч.

    Нямало доказателства, които да ги ОНЕВИНЯВАТ ??? Абе, откога в правото презумпцията за невинство не важи? Явно вече нормалните хора са ВИНОВНИ по презумпция ???? А за гнидата грозев няма какво да се говори повече. Надявам се тримата българи, половин година държани в ареста, без да бъдат уведомени нито посолството, нито близките им, да съдят и осъдят това мръсно нищожество. Гнусен доносник... в едни по-нормални времена, тоя кириак стефчов щеше да плати с мръсния си живот !!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Injun Joe

    16 Авг 2023 13:22ч.

    От Библията знаем каква е била кончината на Юда. Трепетликата за юдата грозНев е вече с достатъчно здрави клони, за да издържи тежестта на един гнусен предател!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СДС

    16 Авг 2023 13:35ч.

    Доносникът винаги е и предател.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕдНа

    16 Авг 2023 16:11ч.

    Катран,пера,площад...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • KitCat

    16 Авг 2023 17:14ч.

    "като все още няма доказателства, които да ги оневиняват" Не беше ли "Невинен до доказване на противното" или светът се побърка съвсем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефка

    16 Авг 2023 18:53ч.

    Помияр .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • STARец

    16 Авг 2023 19:42ч.

    Пази се от сянката си . Внимавай за чадъра на МИ 6 дриско

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи