Плевнелиев: Петков ни хвърли в хаос, проблемът с РСМ не трябва да се решава от някакви съветници

Плевнелиев: Петков ни хвърли в хаос, проблемът с РСМ не трябва да се решава от някакви съветници

Правителството на премиера Кирил Петков направи хаос във външната политика, особено по казуса с РС Македония, икономиката и управлението. Това заяви Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.).

„Начело на държавата са някакви случайни хора, които са водени от омразата. Те влязоха в институциите и започнаха да изчегъртват всичко – от успехите във външната политика до икономиката. Навсякъде виждаме рушене, никаква градивност“, заяви Плевнелиев и добави:

„Ако такава тема като РСМ води до рушене, тези хора нямат правото да се наричат А-отбора на България“.

Той определи „Продължаваме проекта“ като популистки проект, а управляващата коалиция като най-слабата от началото на прехода.

„Резултатите са отчайващи и не трябва да си затваряме очите за това, което се случва. Създадена е една коалиция, която е най-слабата, най-непрозрачната от началото на прехода“, каза Плевнелиев пред БНТ.

Той посочи 3 „постижения“ на сегашното управление:

1. Най-слабата и най-неработеща коалиция в историята на България, която се клати всеки ден;

2. Имаме незаконен арест на премиер, който беше арестуван по време на вечеря пред децата си;

3. Последни по План за възстановяване, последни по ваксинация, последни по усвояване на еврофондове;

„Всичко това ме кара да бъда голям песимист. Не знам докога ще изкарат така“, каза той.

Росен Плевнелиев коментира и двете външни политики на България, за които вчера говори външният министър Теодора Генчовска.

„Не прави чест на управляващите при положение, че има консенсус в обществото и решение на парламента, да действат задкулисно по РСМ. Свидетелство за тази задкулисност е, че Генчовска не знае какво прави премиерът и неговите съветници. Не им прави чест“, категоричен е президентът Плевнелиев.

Той подчерта, че политиката по РСМ трябва да бъде поставена на масата, а не да бъде решавана от някакви съветници.

„ЕС е съюз на ценности. И ако тези ценности са върховенство на закона и човешките права, България трябва да получи гаранции, че Договорът за приятелство и добросъседство и правата на гражданите трябва да бъдат спазвани“, заяви президентът Плевнелиев.

По отношение на работата на Смесената комисия по историческите въпроси, за която Петков твърдеше, че била направила сериозен прогрес, Плевнелиев каза: „Ще бъде прогрес само, когато видим някаква промяна в техните учебници. Това въобще не се е случило“.

Той също така не изключи премиерът Петков да е поемал някакви обещания за бързото започване на преговори на РСМ с ЕС без да е изпълнила условията на България. В тази връзка Плевнелиев даде пример с публикация в авторитетното издание „Файненшъл таймс“, където от думите на Петков може да се направят такива изводи.

Плевнелиев опроверга и хвалбите на премиера, че е имал среща с Джо Байдън преди няколко седмици. За такава среща може да се говори, ако е имало знамена и поне 30 минути разговор, а такъв е нямало. Имало е само едно ръкостискане в коридора. 

 

Източници: БНТ, БГНЕС

 

 

Коментари

  • Христо от Гласове.ком

    16 Апр 2022 15:49ч.

    Ако бях гей щеше да ме е срам от Плевнелиев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Whjbpw

    24 Юни 2022 15:04ч.

    order accutane 10mg sale - <a href="https://risotretinoin.com/">isotretinoin 20mg cheap</a> order generic tetracycline 250mg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pumkvx

    02 Авг 2022 11:38ч.

    tadalafil 5mg usa <a href="https://sumatriptanl.com/">sumatriptan 25mg over the counter</a> dutasteride canada

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ахмак Тенеке Кадън от Кърджали

    16 Апр 2022 15:51ч.

    С номинацията на М.Попова за вицепрезидент, ГЕРБ се опитаха да вкарат някакъв мъжкарски елемент в президентската двойка. Опитът се оказа неуспешен. Няма сила, която да опази тоя левак ПОСТАВЕНИЯ Плевнелиев от собствената му инфантилност и автентична тъпота...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи