Пленник от ВСУ разказа за подразделението "Кракен" в района на Харков

Пленник от ВСУ разказа за подразделението "Кракен" в района на Харков

Бойци на националистическото украинско подразделение "Кракен" има в Харковска област, но не идват на помощ на мобилизираните, разказа Кирил Доценко, пленен военнослужещ от 415-и стрелкови батальон на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Доценко бил изпратен в 415-ти батальон в рамките на мобилизацията. Поделението е сформирано от жители на Запорожието в началото на 2023 г. и служи на КПП в тиловите райони на региона, контролирани от ВСУ. За него и колегите му било изненада, когато инструкторите започнали да говорят за възможността да бъдат сформирани в щурмови части. През втората половина на 2023 г. неговият батальон е причислен към 125-та Лвовска бригада за терористична отбрана, която също никога не е участвала във военни действия.

„Дадоха им този участък Красное – Глубокое – Стрелечье. Трябваше да държат отбраната до началото на настъплението: да седят до последно, след това трябваше да се оттеглят на втората линия на отбраната, да се прегрупират. Но когато започна настъплението, никого не върнаха обратно, никой не се появи. Говорих и с момчетата. Казват, че вечерта "долетели" две Брадлита (бойни машини на пехотата) с картечници. Мисля, че бяха "Кракен". Извадиха своите (бойци). Тези, които бяха там, другите - граничарите, бяха още с нас - никой, нищо. Взеха своите хора и изчезнаха“, разказва Доценко.

Той попаднал в плен, след като бил ранен на позиция. Загубил съзнание от раната си и прекарал около пет дни в една ям, която преди това била използвана за изхвърляне на хранителни отпадъци. След няколко дни успял да се измъкне, тъй като бил много жаден. Открили го руски военни от групировката войски "Север".

„Нормално (се отнасят): хранят, обличат, баня – всичко е както трябва. Спим нормално – на легла, с одеяло, вода, паста за зъби, четка за зъби. Никакво насилие няма. Заведоха момчетата, които са в тежко състояние в болницата, настаниха ги“, отбеляза украинският военен.

Доценко отбелязва също липсата на тежка техника и оръжие в неговия батальон. Освен две едрокалибрени картечници, в село Стрелече на позициите на украинските въоръжени сили имало само стрелково оръжие, ръчни гранати и пехотни гранатомети. "Имам семейство - жена, майка, деца. Искам да предам, (…) че ви обичам много. Иска ми се да бъда с тях. Надявам се скоро всичко да бъде нормално“, добавя Доценко.

Още по темата: Пленени бойци от "Братство" и "Кракен": Не искам повече да се бия. Много е тежко психологически

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • просто в десятката

  11 Юни 2024 11:41ч.

  "125-та Лвовска бригада за терористична отбрана" :))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  11 Юни 2024 20:15ч.

  Това е гражданска война. Момчетата от редовните армии на украина и Русия си се познават и си менкат къде цигари, къде тоалетна хартия, пиячка, обувки, бинтове и прочее... Има едни подразделения от страна на укрите обаче, като 125 -а Лвовска, които са главорезите и с тях руснаците не се церемонят, ами ги копаят за отрицателно време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи