Пленени руски офицери: Пращат ни на сигурна смърт - ПВО на Украйна работи перфектно

Пленени руски офицери: Пращат ни на сигурна смърт - ПВО на Украйна работи перфектно

Призоваваме нашите военни да хвърлят оръжието. На Путин ще му кажа, че като се върнем, ще застанем срещу него, твърди един от разузнавачите. Ако не бях свален, рано или късно аз лично щях да откажа да изпълнявам престъпни заповеди, допълва друг военен. В тази ситуация ние сме фашисти, така излиза. Гинат мирни хора - деца и възрастни. Разрушават се болници, училища, детски градини. Защо? Това пита Максим Черник - един от пленените от украинската армия 7 руски разузнавачи, които дадоха пресконференция за местни и чужди медии.

 

В началото на войната в Украйна много от заловените руски войници правиха изявления индивидуално, записани от украинските власти, които след това бяха публикувани в официалните страници на Министерството на отбраната, службата за сигурност, разузнаването и други подразделения.

 

В последните дни се стигна и до друг подход за обнародване на думите на пленените руснаци - чрез организиране на пресконференции. Руснаците са изправени пред въпросите на журналисти, а основното в техните отговори са признанието и съжалението за престъпленията, както и извинения към украинския народ.

 

Извиняваме се на гражданите на Украйна. Умира мирно население. Простете за нашето нахлуване. Армията е за защита на своята държава, а не за нападение над друга. Разбирам какво ужасно дело сме направили. Какви фашисти - воюваме срещу мирна нация. Призоваваме руските военнослужещи да хвърлят оръжието.

 

А на върховния главнокомандващ Владимир Владимирович Путин ще му кажа, че като се върнем, ще застанем срещу него. Такива като нас тук са много, рано или късно ще се върнат вкъщи, допълни друг руски разузнавач.

 

 

Петима военни пък са категорични, че искат да останат в Украйна, “защото в Русия действа путински режим”. Те са се свързали със свои роднини, от които разбрали, че ако се върнат в родината, властите там ще ги разстрелят.

 

Трима пилоти - подп. Максим Криштоп, зам.-командир на авиационен полк, капитан Алексей Козлов, навигатор на авиационната ескадрила, и майор Алексей Головенски, командир на авиационната ескадрила, разказаха за бомбардирането на обекти в Украйна.

 

Максим Криштоп призна, че е получил пряка заповед да удари жилищни сгради в Харков. Първия си боен полет е извършил на 24 февруари южно от селището Балаклия, където е хвърлил фугасни авиационни бомби с общо тегло 3 тона. Вторият му боен полет е бил на 3 март със заряд 3 тона фугасни бомби, а целта - колона от украински бронирани машини в района на Изюм.

 

Третият боен полет беше на 6 март. На борда имаше 4 тона бомби. След като получих заповедта и координатите, в процеса на изпълнение на бойната мисия разбрах, че целта не са вражески военни съоръжения, а жилищни обекти. Но аз изпълних престъпната заповед, признава пилотът, който след бомбардировките е бил свален от украинските системи за противовъздушна отбрана и пленен.

 

Криштоп казва, че е наясно и признава “чудовищността на извършените престъпления”, и моли за прошка украинския народ. Призовава своите братя военнослужещи от Руската федерация “незабавно да спрат да изпълняват престъпни заповеди, да водят военни операции и да бомбардират мирни градове”.

 

Разяснява, че за въздушните атаки над граждански цели в Харков са използвани фугасни авиобомби FAB-250 и 500 кг с радиус на унищожаване 60 метра. Според него руските пилоти не са използвали лазерна система за насочване, тъй като не е имало такава заповед, а е имало заповеди да летят само със свободно падащи бомби.  

 

Един от нападнатите цивилни обекти в Украйна СНИМКА: РОЙТЕРС


Винаги има възможност да не се спазва заповедта, но аз проявих слабост и страхливост и я изпълних. Ако не бяхме свалени, щяхме да продължим да изпълняваме задачи, все пак сме военни. Но мисля, че рано или късно щеше да се стигне дотам, че аз лично бих отказал да изпълнявам престъпни заповеди.

 

Когато започнахме, беше срещу военна техника. Но когато дойдат заповеди за извършване на бомбардировки върху цивилни домове, това вече не е в никакви рамки. И рано или късно мисля, че не само аз, но и моите другари биха спрели да изпълняват тези заповеди. И много се надявам нашето ръководство на всички нива да се опомни и да спре да унищожава мирни градове, допълва подполковникът. Той е категоричен, че решението на руския президент да нахлуе в Украйна е погрешно.

 

Във всеки момент това може да бъде спряно, войските да бъдат изтеглени и да започнат дълги и трудни преговори, но това е по-добре, отколкото да се избиваме взаимно, да унищожаваме цивилни, да разрушаваме мирни домове, болници и родилни домове.

Мисля, че не всички руски военни са наясно, че стрелят и бомбардират цивилни цели, добави пилотът, летял на Су-34. Обръщаме се към военнослужещите на Русия - вече са свалени десетки руски самолети и хеликоптери. Прекратете всякакъв вид бойни действия както по земя, така и по въздух.

 

Хиляди хора са жертви на престъпни заповеди. Престанете, няма причини да воюваме с народа на Украйна!, казаха тримата руски пилоти.  

 

Многобройна демонстрация в Берлин в подкрепа на украинския народ  СНИМКА: РОЙТЕРС


Според майор Алексей Головенски, който е свален и заловен в Николаевска област, руските командири са казали на своите пилоти, че силите на ПВО в Украйна са слаби, че “всичко е старо и нищо не работи”. Това не се оказало вярно. Головенски призна, че извършил 7 боеви полета с цел разузнаване, идентифициране на радиооборудване на радиоизлъчващи системи за противовъздушна отбрана на Украйна за тяхното унищожаване.


На 5 март, след като получих заповед, излетях от летище Саки. Бях изпратен в Николаевска област, за да открия системи за противовъздушна отбрана на противника. Половин час извършвах разузнаване, след което бях свален от две ракети. Бях изпратен на сигурна смърт. ПВО на територията на Украйна работи перфектно, допълни пилотът.


В същото време Службата за сигурност на Украйна публикува разтърсващо видео с изявлението на майка му Елена Головенская, която живее в Кременчуг, област Полтава.


“Синът ми Алексей Сергеевич Головенски служи в полка на Военноморската авиация на Русия, който се намира на територията на Крим, град Саки. На 5 март 2022 г., следвайки престъпните заповеди на руското командване, на самолет Су-30СМ отлетя до Николаевска област, където беше свален и заловен”, разказва майката.

 

Това научила от медиите, гледайки репортаж за свалени пилоти край Николаев. “Бях обзета от мъка и срам за сина ми. Многократно чухме ужасния вой на сирените за въздушно нападение в Кременчуг. Трудно ми е да разбера как е възможно да се изпълни престъпната заповед на командирите за бомбардировките над Украйна.

 

Естествено, аз се тревожа за сина си. Беше заловен - слава богу, че оцеля. Извинявам се на украинския народ за сина ми”, завършва изповедта си майката.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • николов-

    14 Март 2022 14:10ч.

    тая война трябва да спира . и то скоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    14 Март 2022 14:15ч.

    Нищо добро не ги чака тия момчета ако се върнат в Русия. В Сибир за 10 години сигурно ще е най-малкото. Кво да се прави -- традиция. Милиони са го изпитали през оная война. Концлагер при германците и после в Гулаг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полтава

    14 Март 2022 14:16ч.

    Къде е Полтава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГЕОГРАФ

    14 Март 2022 14:21ч.

    Полтава е в централна УКРАЙНА. Там живее майката на руския пилот?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полтава

    14 Март 2022 14:27ч.

    Е, тя целта е ясна - бедните руски генерали пращат офицери от украински произход да бомбардират невинните градове, където са майките им...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полтава

    14 Март 2022 14:27ч.

    Поправка - бесните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    14 Март 2022 14:23ч.

    Всички знаем, как в Украйна се правят фалшиви новини. Значи направили пресконференция, заснели я и я пуснали? Ами същите онзи ден утищожиха Париж, помните ли? А и като видях, че материала е от "24 часа", всичко е ясно... Защо не дадете новини от "24Россия", а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    14 Март 2022 14:43ч.

    А то горният какво очакваш да кажат, като са в плен!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сергей Мавроди

    14 Март 2022 16:11ч.

    за "ретранслатора": Балъците/баламите; наивниците/ не са мамути, те никога няма да измрат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лили

    14 Март 2022 14:30ч.

    Със сигурност точно така говорят руските военни - пратихама ме на сигурна смърт, врагът е страшен, искам да разбия на Путин носа, предавам се, мамо - помощ... Не знам дали усещате, че даже фейковете им са с нивото на всико останало - като за бавно развиващи се. Това естествено ще мине чудесно във всички страни на "западния, развит свят..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Косе Босе

    15 Март 2022 8:31ч.

    Да. Абсолютно. Това е поредният фейк. По Първи дават едно предаване. Казва се Антифейк. Направо се бълва кинопродукция от украинската пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Старата изтъркана грами

    14 Март 2022 14:35ч.

    Фейкнюз пак пуснат на 78 оборота. 7-8 и ще си паднала...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Flieger

    14 Март 2022 14:37ч.

    Су-34 е двуместен руски фронтови бомбардоровач

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    14 Март 2022 14:50ч.

    Не могат да мислят, такива работи руските войници. Те си мислят, че са отишли в Украйна за да я освободят от нацистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ми фейк

    14 Март 2022 14:53ч.

    руские в плен не даются :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ихтамнет

    14 Март 2022 14:59ч.

    "На лъжата краката са руски"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реалността

    14 Март 2022 15:03ч.

    Пасквил . Гласове, защо публикувате тъпотии? "В същото време Службата за сигурност на Украйна публикува разтърсващо видео с изявлението на майка му Елена Головенская, която живее в Кременчуг, област Полтава". Тая служба за сигурност с Холивуд има ли общо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    14 Март 2022 15:19ч.

    Днес без коментар: https://www.youtube.com/watch?v=R7WBVrPeP-U

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    14 Март 2022 15:25ч.

    И на целият този цирк трябва да се вярва?! При доказани лъжци, манипулатори, бандеровци - слуги на САЩисаните?! Изявления за разрушени масово жил. сгради? - Ако го правиха, до сега нямаше един който да може да мърда от шайката там - а не да правят фейкови видия - да е един, с мед да го намажеш: - А тукашните и те барабар с тях - ей ги на - здъхани тролове тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виж в момента брифинг на пленени руски новобранци

    14 Март 2022 15:49ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=qoNkgNLEyWo

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    14 Март 2022 15:55ч.

    С лицата си, имената си, от коя военна част, номер, име на командир, заповеди..., всичко може да се провери!!! Няма лъжа, няма измама, че Путинофилия е страната на Злото, водена от незаконнороденото копеле в изродска мисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всичко може да се провери!!!

    14 Март 2022 17:51ч.

    Верно? Вие проверихте ли вече?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брифинг на други пленени руски войници в момента

    14 Март 2022 15:46ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=qoNkgNLEyWo

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    14 Март 2022 16:01ч.

    С лицата си, имената си, от коя военна част, номер, име на командир, заповеди, изпълнение, вид боеприпаси..., ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ПРОВЕРИ!!! Няма лъжа, няма измама, че Путинофилия е страната на Злото, водена от незаконнороденото копеле с изродска мисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • що транслирате малоумната пропаганда на руските македонци?

    14 Март 2022 15:51ч.

    Тия са по-тъпи дори от англоезичнците (което не е лесно)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    14 Март 2022 16:04ч.

    Както две години зачеркнаха Нюрнбергската конвенция за медицински експерименти с хора, така сега разкъсват, Женевската конвенция за отношение с военнопленници и участници във война.... В света няма никакви правила вече, освен закона на лъжата и пропагандата! И най добрата пропаганда обаче не може да ме научи да правя разлика между граждани на бившият СССР, всичките са прекалено миксирани...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    14 Март 2022 16:08ч.

    Има една мрачна шутка на Георги Жуков, който когато го питали, защо така лесно жертва стотици хиляди войници, той отговарял. "Бабите ще ги оплачат, момичета ще народят"... Мрачен е съветският север, както и нацисткият север, и съвета ми е към нас южняците, да не се врем между шамарите на жестоки и зли хора!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никога не го е казвал

    14 Март 2022 18:09ч.

    прегледай достоверни исторически източници. За съжаление, самите руснаци понякога измислят легенди за ръководителите си когато са недоволни от човешките загуби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    14 Март 2022 16:12ч.

    тези трјабва да се радват, заштото са останали живи...а до преди 2 дни имаше 4 случаја, когато руски пилоти катапултират от свален самолет и парашута им не се отварја...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забавената инвазия на Путин досега доведе до загубата на 12 командири, включително трима генерали

    14 Март 2022 16:36ч.

    Офицер от руското разузнаване на ГРУ Алексей Глущак загинa край Мариупол – последният от 12 висши фигури, включително трима генерали. На Путлер не му пука за живота нито за свои, нито за чужди. https://www.dailymail.co.uk/news/article-10610071/Ukraine-war-Russia-admits-loss-GRU-intelligence-officer.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руска му работа на "Великата" Червена армия: "Никто не знаеть сработат ли ети катапулти или не сработат"

    14 Март 2022 19:06ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=cfW2AcF1a7s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    14 Март 2022 16:18ч.

    като чуја за Полтава, и не си представјам битката с шведите през 18 век, а българската държава преЗ 7 век(Малаја Перешчина до Полтава е мјастото, където е открит гроба на Кубрат). Да благодарим със закъснение и посмъртно на Аспарух, че ни е извел от този рајон така близък до брацката савецка РФ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    14 Март 2022 16:46ч.

    а на които им харесва да имат близък контакт с брацката савецка РФ-чемодан, вокзал, Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    14 Март 2022 16:36ч.

    те са пленници ще говорят пред медиите каквото им кажат иначе куршум това са фалшиви постановки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, ало

    14 Март 2022 16:53ч.

    Бабо Маро, това ли искаш да ти се случи?! Срамно е, когато мечтите ти се сбъдват за другите! --> https://www.dailymail.co.uk/news/article-10610217/Bombs-rain-Kyiv-apartment-block-killing-two-Putins-forces-edge-closer-capital.html#v-6851733974044855738

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кофти матрял

    14 Март 2022 16:44ч.

    Има един не много хубав филм какво правят "Айдар" с пленените. Ако това е алтернативата, ще казвам каквото кажат ако ще и 20 години в Сибир после да съм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    14 Март 2022 16:53ч.

    Не е важно кой какво,кога и пред кого е казал.На война единствено важен е крайният резултат,всичко останало отива в кошчето за боклук и никой повече не се интересува.Как беше:Победителят получава всичко,нали!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тери Пратчет

    14 Март 2022 16:54ч.

    Всяка една война в човешката история винаги завършва с абсолютно един и същи резултат: гарвани - 1000 точки, хора - 0 точки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-ма кефи силата на гирманскуто уръжийе пратино от трудулйубиви гирматси и немци да утмъштава за изнасилинити ИДИН МИЛЙОН гирмански жини от Чирвивата армийа

    14 Март 2022 17:16ч.

    АНОНИМА - ЕДНА ЖИНА В БИРЛИН

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо вичо

    14 Март 2022 17:24ч.

    Фейкнюз! Истината е, че това не е война , а спецоперация, даже не е спецоперация, ами екскурзия, даже не екскурзия, ами разходка... Е, случва се да пострадаш и докато си ходиш по улицата - няма да спре някой на пешеходна пътека, ще се спънеш и паднеш, саксия ще падне отгоре...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В плен не само дивотии ще приказаваш

    14 Март 2022 17:57ч.

    а може и власовец да станеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хванах се, признавам си...

    14 Март 2022 18:09ч.

    Режисурата и сценарият са слаби, но актерская игра- неплохо...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още пленени жалкари руски убийци, този път пилоти

    14 Март 2022 19:01ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=cfW2AcF1a7s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков

    14 Март 2022 23:46ч.

    Не те е срам

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи