Пленен украински боец: Командването ни излъга, изпрати на предни позиции хора, негодни за служба

Пленен украински боец: Командването ни излъга, изпрати на предни позиции хора, негодни за служба

Плененият военнослужещ от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Александър Ведерников разказа, че заедно с други мобилизирани, негодни за военна служба на предната линия, той е бил измамен от командването в Очеретино, съобщава ТАСС.

По думите на Ведерников, той е мобилизиран като „ограничено годен“, служил е в Ровненска област и не е преминал специално обучение. „Мнозинството от нас са негодни за военна служба. И ни казаха, че ще бъдем там (в района на Очеретино) или в Запорожка или Херсонска област, за да охраняваме щаба, (...) за дежурство на контролно-пропускателните пунктове. Едно от желанията ми беше да взема граната, да вляза и да я хвърля в кабинета им на тези командири”, разказа плененият войник.

Ведерников отбеляза, че украинските командири уверили него и колегите му, че пред тях ще има още няколко линии на отбрана. Той научил, че са на предна линия в Очеретино, едва след като бил заловен от руските войници. 

„Казаха ни, че пред нас стоят момчетата, че ние стоим зад тях. Там бойни действия няма. И разбрах, че това е Очеретино, вече в плен. Ако знаехме къде ни водят, 99 или 100 процента дори нямаше да отидат там“, добави боецът от украинските въоръжени сили, цитиран от tvzvezda.ru

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • длагнест

    30 Апр 2024 10:01ч.

    Цялата съпротива, която едва се крепи на митове и гола пропаганда, става все по-безсмислена. Да влизат редовни части на НАТО, че да им погледаме резила, преди да се сгромоляса цялата им олигархично-бесовска конструкция на тия западащи сатанисти. Единственото, което донякъде ще ги запази от бърза деградация, е ядреното оръжие, с което могат да изнудват. Нищо друго не може да оправдае и спаси лошотията и некадърността им пред лицето на лавината, жаждаща праведност и любов към истината, която се надига от Изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да влизат редовни части на НАТО

    30 Апр 2024 10:50ч.

    Шегаджия😃 В НАТО ядат доматите с колците ? Те изклатиха местните - руснаци да убиват руснаци ! Укрите са дебили. Можеха да имат най-богатата и просперираща страна в Европа ! Вместо това им пуснаха мухата да се избиват с руснаците, защото били нещо “по-различно”. Брилянтен ход на САЩ. Оня арогантния сенатор си го каза 1/1 - “най-добрата инвестиция”

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Предател. Заради такива като тебе Украйна е на тоя хал.

    30 Апр 2024 10:16ч.

    Вместо да стреляш москали, да губиш ръце крака и крайници в битка с москалите, да загиваш разкъсван от москалски мечки и дронове, ти се излежаваш и тлъстееш в москалски плен. Срам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • консумативност

    30 Апр 2024 12:43ч.

    Поредна статия по тази тематика, която повдига поредните и станали вече традиционни въпроси. Видимо се сдрещаме с човек на около 50 г., с нездрав вид, вероятно семпъл индивид и реална ограничена военна годност (доколкото имаше много скандали с фалшиви НВС и ОГВС) и затягане на реда за освидетелстване. Да опитаме да влезем в главата на съответния укр. командир, който е пратил човека там. (Да се говори, че в условия на реална война, някой ти бил "обещал" нещо, пък те измамил, си е обикновена дивотия и ограниченост! Нереалистично е да е вярвал на подобни обещания, по-скоро се опитва да се хареса.") Защо е пратен там? За да решава сложни, рисковани, отговорни бойни задачи?! Пълни глупости! Вариантите не са много. Пратен е за да бъде умишлено похарчен, доколкото е преценено, че от такива друга "полза" няма! Проста логика - атакуващият противник знае, че има някой в окопа и подхожда много по-внимателно и бавно, което е от полза на защитата. Междувременно по-назад се готвиш за реален отпор с реални войници. Втората хипотеза е по-семпла - нямаш друго и пращаш наред, без взиране в детайлите. И двете хипотези издават отчаяние и погребана хуманност! Ама пък - на толкова жестока война, къде ти хуманност!? Липсва важна подробност. Защо не е отстъпил? Ползват ли укр-ците оградителни роти? Знаете предполагам, че в тази част на света традиционно за човешкия живот не се държи много сметка и не се е познава милост! 80 години без война накара много европейци да започнат да вярват в несъществуващи явления, да оглупеят безнадеждно! За да придобиете елементарна представа, вижте втората серия на "Изпепелени от слънцето" - Цитаделата. Доста реалистично е представено. Известно е, че обикновени германски войници по време на ВСВ често са полудявали при вида на пъплещи срещу тях безкрайни редици от червеноармейци, въпреки покосяването им от германския картеч. Полудявали са заради отнемане на безчет човешки животи. Нормалното човешко същество винаги има граница на човешко пречупване! Сега има промени - прави ми невероятно позитивно впечатление, че Армията на РФ щади бойците и това е пръв приоритет. Не съм сигурен, как е при ВСУ, но не мога да изключа отвратителната хипотеза, че огромното количество свои жертви е в някаква степен "умишлена политика"! Елитите много често гледат на сериозни контингенти от "обикновени" хора, като биологичен консуматив за изразходване. Страната 404, абсолютно безогледно и без да подбира средства, опитва да натъкми нещата така, че проблемът, който те сами и с огромен мерак и жар си докараха на главите, да стане и наш проблем. Европейците да им заиграят по свирката?! Не става!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тва само първата трета

    30 Апр 2024 13:22ч.

    Баси кви глупости!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха-ха

    30 Апр 2024 16:13ч.

    Първо, факта, че е плешив не значи, че има нездрав вид. Това си е много як работяга без наднормено тегло, който физически превъзхожда над 75% от българските мъже, сравнено с армията на САЩ не мога да оределя точно, но и там има доста много дебелаци. Второ, митовете за изперкалите германски картечари съм го чувал отдавна, за съжаления от човек, който дори достигна до преподавател във ВА - това си е нивото на военната наука в България. Все пак Тагарев е професор :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    30 Апр 2024 13:20ч.

    Айде и тоя с лъжите, типичен урк. Те всичките са лъгани от началниците, като Василиса прекрасна и Кашчей безсмъртни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    30 Апр 2024 13:22ч.

    Джен Псаки: „Ако Беларус нахлуе в Украйна, 6-ти флот на САЩ незабавно ще бъде прехвърлен към бреговете на Беларус...“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    30 Апр 2024 16:17ч.

    Само дето Беларус няма брегове :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    30 Апр 2024 16:55ч.

    А, това може да се поправи - като я свърже Путин сухопътно тази Беларус с Калининградска област....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи