Пламен Мирянов: От избора на нов патриарх зависи накъде ще тръгне българската църква

Пламен Мирянов: От избора на нов патриарх зависи накъде ще тръгне българската църква

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Нека новият патриарх да има дар словото да насърчава хората и да ги обръща към Господа. Това заяви арх. Пламен Мирянов, иподякон и носител на приза "Будител" и "Достоен българин", в ефира на "Дарик радио".

"От избора на нов патриарх зависи накъде ще тръгне християнската църква у нас", смята младият свещенослужител, който бе положен в църковен сан през януари 2022 г. на тържествена литургия в храма “Света Неделя” навръх имения ден на патриарх Неофит.

Според иподякон Пламен Мирянов новият патриарх "трябва да бъде достоен, смирен, с дар слово, защото именно това липсваше през последните години – искахме да чуем гласа на Патриарха, да чуем неговото обръщение, което не да бъде четено от други духовници, а той самият да застане и да призове народа или към покаяние, или към съвземане, или към повече християнска любов и прошка".

"По мое мнение трябва да бъде митрополит с красив глас, с ясна дикция, с принципи и да умее да проповядва, да има дар словото да насърчава хората и да ги обръща към Господа", категоричен е Мирянов и добавя:

"Патриархът трябва да е пример за всички, да е деен, да е архиерей, да е благовестител. Това за мен е най-доброто, което можем да очакваме от нашите свещенослужители".

За личността на покойния Патриарх Неофит Мирянов казва: "Вярвам, че с помощта на невероятното наследство, което ние имаме от църково-славянското песнопение на Патриарх Неофит, можем винаги да си спомняме за него, в неговият глас можем да открием толкова много нюанси от неговата душевност, дълбоко чувство на смирение. Благородство строеше от тембъра на нашия Патриарх Неофит!", заяви в заключение арх. Мирянов.

Източник: epicenter.bg