Пламен Димитров: Инфлацията през последните 2 години е малко над 28%

Пламен Димитров: Инфлацията през последните 2 години е малко над 28%

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Инфлацията през последните 25 месеца е станала малко над 28%, а доходите средно са пораснали с около 26%. Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на “Офанзива”. 

С най-повишени цени са 20-те стоки, които българите купуват най-често, сред тях - хляб, мляко и месо. Те са поскъпнали с между 40% и 50%. “Затова доходите трябва да растат изпреварващо и по-нагоре”, категоричен е Димитров. 

Според изчисленията на КНСБ, от 1 януари 2024 година минималната работна заплата трябва да бъде около 950лв - 960 лв. Дотогава трябва да има ново увеличение от 1- ви юли. И още - че сметките показват, че нетният доход на едно тричленно семейство трябва да бъде малко над 2450 лв., “за да могат тримата души да се издържат по българските стандарти”. “Не да живеят добре, а прилично”, уточни Димитров. 

По думите му единственият начин да се овладее инфлацията е да се генерира нов растеж. 

Той коментира и новата платформа, в която потребителите могат да следят цените на продуктите в търговската мрежа. “Със сигурност би имало полза. Но това няма да свали цените. Може само да регулира поведението на потребителите. Това, което ще свърши работа е КЗК”, смята председателят на КНСБ. 

Той направи сравнение с цените в Швейцария. “Пия кафето си с мляко, затова си купих. Млякото там е около евро и половина, или 3 лева”, сподели Димитров и заподозря “картелни споразумения” у нас. “Те пробват нови равнища и ако има потррелени - вървят напред”, каза икономистът.

 

Източник: NOVA TV 

 

 

 

Коментари

  • Гениално

    25 Март 2023 18:38ч.

    И заради такива трътеи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    25 Март 2023 19:19ч.

    Нищо подобно! Инфлацията отдавна надвишава 60-70%.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    25 Март 2023 19:26ч.

    ПовЕрвахме

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    25 Март 2023 19:48ч.

    Този екземпляр е много вреден слуга на буржозната власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • девойки

    26 Март 2023 5:21ч.

    Нали като печаташ пари и ги раздаваш на Сулю и Пуля инфлацията фръква в космоса бре , серсемино ! За да има ниска инфлация , трябва да има висока производителност , висока добавена стойност , голям износ. Иначе като печаташ пари на компютъра и ги раздаваш на всеки/всяка твар , парите се обезценяват. Хиперинфлация , забравихте ли я ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    26 Март 2023 5:28ч.

    Чудно ми е колко нови синдикални организаци са организирани на български работници експлоатирани от работодателите си, или колко протеста срещу лоши условия на труд и мизерното заплащане са организирани в страната например през последната една година. Ще ви дам пример, след престъпното отдаване на концесия за тридесет години на летище София (на всичкото отгоре концесионера няма да плаща концесионна такса първите 10 години) на поредния "Марк Жирардери" зад чийто гръб се крият уж неизвестни лица, всички деиности на летището са отдадени от концесионера на подизпълнители а служители преназначени в тези подизпълнители с мизерни заплати от порядъка на 1000 лева месечно, не съм чул синдикатите да са се заинтересували от съдбата на работещите там, иначе ако има софра или някое интервю са първи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи