Плакати „Оставка!“ посрещнаха Калина Константинова в НС

Плакати „Оставка!“ посрещнаха Калина Константинова в НС

Снимки: БулФото

Цялата парламентарна груба на ГЕРБ посрещна вицепремиерката Калина Константинова с плакати "Оставка!" при влизането ѝ в пленарна зала.

Тя е там, за да обясни създалия се безпрецедентен хаос с украинските бежанци, празните автобуси и влакове. От ГЕРБ са категорични, че Константинова трябва да подаде оставка за проваления план за закрила на бежанците.

Докато гледаше плакатите с надпис „Оставка!“ Константинова отчете, че властите са създали импровизиран детски кът и сложили книжки в празните автобуси и влакове за историята и традициите на България, преведени на руски език.  

 

Телевизионните камери показаха как Ицо Хазарта (депутат от ПП) си прави селфи, показвайки среден пръст.

"Справихме се с предизвикателство, което България никога не е посрещала!", обяви тя.

„Бежанците за които отговаряше ГЕРБ живяха месеци наред в далеч по-лоши условия и затова отказвам точно от вас да получавам уроци по хуманност“, обяви изнервена Константинова, като визираше мигрантите от Сирия и Афганистан. 

Над 4000 украинци вече работят у нас, над 300 украински деца посещават училище, а други над 1500 са подали заявления за новата учебна година, отчете Калина Константинова.

3000 украински бежанци вече са настанени в държавни бази. Други 12 000 са в хотели по новата програма на държавата, а под 500 души чакат настаняване в буферните центрове в Елхово и Сарафово, където няма да прекарат повече от 48 часа, каза вицепремиерът.

„Останах изненадана, че отново намесихте ГЕРБ в несправянето си с бежанската вълна. Може би е защото точно вие бяхте съветник на Румяна Бъчварова по темата, когато тя беше министър и отговаряше за бежанската вълна тогава. Единствено доброволците и общините заслужават адмирации за свършеното. Нито вие или правителството може да се похвали с напредък или по-добро отношение към бежанците от Украйна. Само веднъж посетихте Варна, предимно ползвайки това мероприятие в началото на кризата. Обявихте, че в Елхово и Сарафово са настанени близо 600 души, от близо 50-те хиляди бежанци, колко очаквате да бъдат преместени и има ли решение тези хора да бъдат настанени в държавни бази? Това е важно, защото по този начин вие ще лишите всички държавни служители от планираните им почивки, хора които си плащат данъците и вашата заплата?“, запита Десислава Атанасова. 

Депутатът от ИТН Иво Атанасов припомни, че винаги е имал съмнения за внедрени кадри на ГЕРБ в „Продължаваме промяната“, което се е потвърдило и днес. Той запита още дали има правно основание да се предоставят държавните бази, а Константинова обяви, че това е с решение на Министерски съвет и административният път е извървян.

Константинова обяви също така, че държавните служители ще намерят място в сърцето си да помогнат на бежанците и да намерят алтернативни варианти за почивка.

 

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

 • "сложили книжки в празните автобуси и влакове за историята и традициите на България, преведени на руски език" ___ :-D

  02 Юни 2022 14:02ч.

  Туй не беше ли езика на окупанта?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • практикуващ психиатър

  02 Юни 2022 14:39ч.

  Със такова тъпо държание тези от опозицията сами си плюят върху авторитета , който евентуално са имали някога. Тъпата агресивност показва безвъзвратна липса на интелект. С такива не се преговаря или договаря нищо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква опозиция в колонията

  02 Юни 2022 15:55ч.

  Едно Възраждане и то каква опозиция е... не съм разбрал засега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи