PISA: Българските ученици са на последно място по математика в ЕС, а по четене - на предпоследно

PISA: Българските ученици са на последно място по математика в ЕС, а по четене - на предпоследно

България е на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно. Това сочат новите резултати от международния тест PISA, който проверява умения на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика.

Най-добри в света по математика и четене отново са учениците от Сингапур, но пандемията сваля нивото на образованието навсякъде по света, сочат резултатите на PISA.

Българските ученици имат драстично по-ниски резултати по математика и четене в сравнение с последните години. През 2022 година те се връщат до най-слабото си представяне от 2006 година. Това показва, че нивото на българското образование е същото като отпреди 16 години.

България обаче следва световните тенденции, където нивото на образованост като цяло спада.

По математика България има 417 точки, което е с 19 точки по-малко от 2018 г. По четене точките са 404, със спад от 16 точки. По природни науки нивото на учениците е стабилно, с три точки по-малко от 2018 г.

В глобален план влошаването на резултатите е също толкова значимо като това в България.

„Стръмният спад в постиженията, който се наблюдава между 2018 и 2022, е безпрецедентен. В сравнение с 2018 г. точките са паднали средно с 15 по математика и 10 по четене за държавите членки на ОИСР", съобщава международната организация в доклада си.

Това се случва за първи път в историята на PISA – обикновено разликата между годините е около четири точки по математика и пет по четене.

Отличници по математика, както през изминалите години и този път са Сингапур, Китай, Япония, Корея, Естония.

При четенето - първенец отново е Сингапур, следван от Ирландия и Япония.

България остава под средното ниво на държавите - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това ни нарежда на последно място в Европейския Съюз по математика и на предпоследно по четене и природни науки (преди Кипър).

На Балканите Косово, Албания и Северна Македония са с по-ниски резултати от нас.

Интересно е, че Перу, Колумбия и Катар показват напредък в образованието.

Като основна причина за общите резултати се посочва пандемията от Covid-19. Според доклада на PISA обаче затварянето на училища и преминаването към онлайн образование е само един от факторите за ниските резултати. Както ясно се вижда на графиката, спадът в България е още от 2015 г. насам.

В световен мащаб се наблюдава подобна тенденция още от 2012 г., което предполага, че има други структурни причини за влошаването, допълват от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Липсата на дисциплина и внимание става все по-голям проблем. Деветокласниците в България споделят, че им е трудно да учат и внимават в час по математика. 48% от запитаните не слушат какво казва учителят (за ОИСР този дял е 30% средно). Близо всеки втори ученик в България се разсейва от дигиталното си устройство.

„Смятам, че твърде много млади хора в България са станали почти зависими от телефоните си и се чувстват неспокойни, ако телефоните им не са близо до тях. Това влошава резултатите им на теста PISA, но и можем да видим как това е свързано и с по-малко удовлетворение от живота, от социалните им контакти и повече безпокойство", каза специално за БНТ Андреас Шлайхер, директор на дирекция „Образование и умения" в ОИСР.

Според него, училищата у нас трябва да приветстват технологиите в класните стаи за работа и следене на прогреса на всеки ученик, но и да лимитират употребата на телефони за забавление от учениците.

Като позитиви Шлайхер откроява интереса и грижата на българските учители към учениците и активното участие на родителите в учебния процес. За разлика от другите държави, родителите в България са останали заинтересовани от образованието на децата си включително по време на пандемията.

„Учителите биха могли да подобрят педагогическите си умения, инструкциите и дисциплината", добавя Шлайхер.

Изследването PISA на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) оценява уменията на 15-годишните ученици да осмислят и прилагат наученото по математика, четене и природни науки в ежедневието.

През 2022 проучването е проведено сред 690 хиляди ученици от 81 държави.

В България са участвали 6107 деца от 202 училища. Тестът през 2022 е с основен фокус върху математиката. Задачите включват реални ситуации като пресмятане на валути, избиране на слушалки спрямо отзиви в интернет, движение в града, спестяване на пари.

 

Коментари

 • Четящ

  05 Дек 2023 13:07ч.

  Браво. В демокрацията всеки има право да е тъп, колкото може и иска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Phoe

  05 Дек 2023 14:15ч.

  Всеки има право да е тъп, стига да не пречи на другите. Да, ама не! Колкото си по-тъп, толкова по-високо мнение имаш за себе си. Затова тъпите искат да управляват и да се налагат над другите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Guest

  05 Дек 2023 14:38ч.

  Обслужващият персонал не е нужно да е умен, даже му пречи да изпълнява основната си роля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами като погледнете КАК държи молива детето от снимката

  05 Дек 2023 15:27ч.

  какво да коментираме повече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  05 Дек 2023 21:12ч.

  Това е резултатът от 33 години "демократизация" на образованието и прилагането на англосаксонското "водещо" образование! Между впрочем, както и с всяка друга област на нашето битие, прилагането на чужди модели и е пагубно за България! Кажете ми поне една област или дейност, която да не е съсипана от "цвета" на нацията! Новоеничарите започнаха със селското стопанство в резултат на което вече е рядкост да срещнеш български плодове и зеленчуци по магазините (дори тези, които с рекламна цел ги обявяват за български, всъщност са чужди!) Плодовете и заленчуците са от Турция, Гърция, Македония, Полша, Франция, Египет и от къде ли още не, но не и български! Единствено у нас развитие претърпя зърнопроизводството, защото то е силно механизирано. Същото е положението с промишлеността! Единици са българските предприятия! Всичко останало е все чуждо и непрекъснато ни се втъпява, че било важно да имало чужди инвестиции! Само, че тези чужденци, които правят тези инвестиции го правят за да печелят огромни суми, а не заради "черните ни очи"! преди 34 години България бе на 27 място по индекс на човешко развитие с огромно селско стопанство и промишленост, която произвеждаше почти всичко! Енергетиката ни бе водеща в Европа, а на Балакните бяхме недостижим лидер и продавахме ток на всички свои съседи! За сведение на младите хора, с помоща на "лошите" руснаци още в далечната 1974 година в България бе пусната в експлоатация Първата атомна централа на Балканите- Първи и Втори реактор, малко по-късно бяха изградени още 4 броя атомни реактори! Така България имаше една огромна атомна централа от 6 атомни реактора по това време, когато другите ни съседи дори не можеха дори да мечтаят за това! Разбира се новите ни "брадъри" с помоща на българските еничари се постараха мниого и след1990 г. успяха да затворят 4 от 6-те блока! За ваше сведение Рурция едва тази година пусна в експлоатация първата си атона централа и то изградена от Русия! Препоръчвам ви да прочетете този кратък материал в който само с по няколко думи са описани нашите успехи в промишлеността и селското стопанство http://arz.bg/Doc/NTR_IVPEH.pdf

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Truman

  05 Дек 2023 13:08ч.

  Да де..нали към това се стремим вече над 30 години...разрушихме "старото"...и дойде "новото"...под формата на оглупяване..опростачване...безхаберие..дебилизъм...олигофрения....и няма връщане...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мдааа

  05 Дек 2023 14:24ч.

  А, на кое място са бг учителки? Тя крушката си има опашка!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баце Мъдо, на крив хей му пречи ... правилно, вълната!

  05 Дек 2023 17:00ч.

  Ама си и "ентелегентно" парче, еша си нямаш! Щом основната клетка на Обществото? я няма, нищо добро не очаквай! Което е и видно по сии резултати! А акаденкoffоглу нещо да изока? Идиоти, Сър, ма ...! Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кардинал, д-р, инж. Х. Азис

  05 Дек 2023 19:52ч.

  Гледат порно уроци на телефона.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чае шукарие

  05 Дек 2023 13:12ч.

  това е защото са циганета главно, младите българи не са в българия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  05 Дек 2023 13:46ч.

  Е, къде са младите българи? В Сингапур, Китай, Корея, Япония или Естония, където са най-добрите? Кога преди 10,11.89, например гърците са били по-силни от нас в математиката? Айде румънците, че и сърбите, традиционно са силни, но не повече от нас. Не са ти виновни циганите, българино!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хата джас

  05 Дек 2023 13:48ч.

  То да са само етническите, с мед да ги намажеш. Който лежи на тая кълка, няма никаква представа от нивото в училищата. Какво искате от деца, които от двегодишни играят игри на телефона, получават първия си смартфон на 5, а в трети клас вече гледат порно на телефона си с безкрайни мегабайти. За домашните масово се преписва от интернет, пита се изк. интелект и под. Никакво мислене не протича под косите, а ценностната система на начинаещите к.рвета стига до напомпаните джуки и парцалките, на начинаещите мутри (ако не са джендъри) - до мускулите и анаболните препарати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  05 Дек 2023 14:12ч.

  Виновни са!! Не си поддържат нивото по математика от преди години..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от Чае шукарие

  05 Дек 2023 14:39ч.

  Никой не може да ме убеди, че обикновените немци или англичани с нещо са по-умни или образовани от обикновените българи. Виж, доста съм сигурен че обикновенният циганин е значително по-тъп природно от всички тях. Това не е расизъм, не го казвам с омраза, но етническите разлики в интелекта са научен факт, макар и по някаква причина неудобен в наши дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Циганинът не е тъп

  05 Дек 2023 15:31ч.

  той е свободолюбив и не обича еднообразието...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • от Чае шукарие 05 Дек 2023 14:39ч.

  05 Дек 2023 15:31ч.

  Не си прав, че обикновеният циганин е по-тъп природно. Трябва да ти кажа, че съм имал ученици циганета, които със сигурност са по-интелигентни от теб. Това за етническите разлики в интелекта като научен факт е пълна глупост, измислена от белите нацита. Ти вероятно си от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чае шукарие

  05 Дек 2023 16:03ч.

  Е хайде пък сега не съм бил прав. Манго посмали малко!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  05 Дек 2023 16:26ч.

  "Никой не може да ме убеди, че обикновените немци или англичани с нещо са по-умни или образовани от обикновените българи. " Е, никой! Ми тестовете не те ли убеждават? После кво значи по-образован? Хванахме се на хорото на европейски, болонски, лисабонски стандарти и се докарахме до кривата круша. Щото сме там. Бисмарк, дето все го цитираме, е казал - "Войните не се печелят от генералите, а от учителите." Разбирай - от образованието. АКо сме толко умни, що се докарахме до тук? Щото то не стана изведнъж и лесно. Стана постепенно, с много усилия на НПО-та, с много грантове и стипендии. Що го допуснахме? И ще се берат отровните плодове на тези усилия много години напред. Ако изобщо успеем да се надигнем, което със силиконови джуки, цици и не знам още къде се помпат, не става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  05 Дек 2023 16:34ч.

  Не мога да се съглася, че циганите са по-тъпи. Обществото, в което живеят, ги кара да бъдат такива, каквито са. И нямам предвид българското общество, а тяхното затворено циганско общество. Ако вземеш циганско бебе и го отгледаш като българче, вероятността да стане престъпник е много по-малка от тази на българче отгледано от цигани. Такова им е семейното възпитание. Живеят както са научени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  05 Дек 2023 16:39ч.

  Преди 15-тина години дискутирахме с хунвейбина, (който го помни - пишеше с много синтактични грешки, но изобщо не беше глупав) бъдещето на атомната енергетика. Не знам, защо той сметна, че съм ѝ противник. Изясних му, че съм много "за", но много ме е страх от тези, които ще отидат да работят там. Защото онова строго, систематично и задълбочено образование в природните науки и в инженерството, вече го няма и няма да се върне. А атомната енергетика не е да пукаш пуканки и да се пишеш бизнесмен. И не само там. Няколко години по-късно, египтологът-боксьор Игнатов взриви фундамента - закона за научните степени и звания и го замени със ЗРАСРБ. Не ми се правят евтини игрички на думи, но ЗРАСРБ е ОСРАС. Тук сигурно има хора, които са наясно с фонтаниращата глупост, която в момента залива преподавателския корпус в университетите. На мен не ми се пише вече. Музата ми каталяса от безпомощност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чае шукарие

  05 Дек 2023 18:29ч.

  Много глупчовци тук не вярват в генетиката защото сигурно така се чувстват че са много благородни и възвишени. Ако мислите че ви е по-голям от на негъра, значи и циганинът е по-умен. Разбирайте го както искате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чае шукарие 05 Дек 2023 18:29ч.

  05 Дек 2023 19:23ч.

  хахахаха, ти си бил много смешен...дай да си ги мерим със слона например и после да говорим, че слонът е по-умен о човека...от теб може и да е...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не!!!!!

  05 Дек 2023 13:18ч.

  Преди 30 г. бяхме близо 9 млн, от които 8,5 млн - етнически българи, а всички циганчета задължително имаха поне основно и занаят. Сега сме 6,5 млн.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не!!!!!

  05 Дек 2023 13:19ч.

  от тях 5,5 млн етнически българи, а системата е - парите следват ученика и няма нито двойкаджии, нито грамотни ученице.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъп ли си?

  05 Дек 2023 14:50ч.

  Става дума за граждани на България. Но понеже си тъп и се самозаблуждаваш, се опитваш да делиш населението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  05 Дек 2023 13:22ч.

  Вече сме в периода на победилата демокрация...какво чудно има. "Практическите" умения се изчерпват със събиране и изваждане...то на сервитьорите не им трябват частни диференциални уравнения от втори ред..примерно. Хм..а и за какво им е да четат нали ила ютуб..там се гледа, не се чете... Слава на дИмУкрацията..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  05 Дек 2023 13:27ч.

  Няколко пъти ми се случва в последните 10 години случайно да дочувам хора, които четат информация от вестник, не вярвам на ушите си, грабвам вестника - пише обратното, четящите не го разбират. По-млади от мен не повече от 10-15 години... А главните и всякакви редактори, художници, автори, коректори на писмени издания трябва да минават през невероятно тежки конкурси. Правописните грешки в надписите на телевизиите са безобразни, да не говорим за водещите....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  05 Дек 2023 14:08ч.

  Оня ден по Канала Бойко К, питаше ученици за "оригами"... Ученичето не отговори и Бойко К., му обясни , че японче преживяло АТЕНТАТИТЕ в Хиришима, от скука изрязвало жерави от хартия... Национална Телевизия,брат ми, не е кабеларката на Елхово.. ели Симитли Банкя, примерно..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  05 Дек 2023 15:34ч.

  гледах клипчета от един колеж в щатите. Питаше ги зевзека колко е четвърт век и нито един от колежаните не можа да отговори....:))) Питаше едни други колко е 15 по 4....отговорите тръгнаха от 23, през 28, 32 ...но не стигнаха до 60....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вместо да У-Ч-А-Т,

  05 Дек 2023 13:28ч.

  българските деца в 4 клас упражняват формАта на теста за външно оценяване, в 7 клас формата на съответните тестове, в 10 клас - формата на следващите за ДЗИ, в 12 клас - формата за вторите ДЗИ. Сега в 9 клас, вместо да учат наистина, тоест да усвояват стабилни знания и да придобиват умения, ще упражняват формАта на теста на PISA... Научаването на формАт на тест и успешното представяне не е равно на усвоени стабилни знания и умения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • англо-шит

  05 Дек 2023 13:41ч.

  Да, фетишът към тестовете е англо саксонска шитня, целта е да се атомизират познанията. На плебса не му трябва да има дълбочинно познание или да размишлява, важното е да наизусти прости алгоритми, както ще бъде на 'работа' по-късно, където ще реди таблици на ексел за £40 000 на година докато умре

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  05 Дек 2023 13:31ч.

  Шок и ужас! Всичко върви по предварителен план. Колкото по-тъп народ, толкова по-управляема маса. На когото не му харесва, се маха и не пречи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • asd

  05 Дек 2023 13:47ч.

  Важното е че имаме рицари у България, затова са дали некой друг да решава...щот са достойни хора, осветяват пътя на простаците....и мачкат народа си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  05 Дек 2023 13:49ч.

  ""Задачите включват реални ситуации като пресмятане на валути"" Алеле, преди двайсе години циганчетата на Паркинга на Белоногата , сметаха суми наедно, в турски лири ,англиски лири, франкове и марки.. Конплексни услуги.. Пирзола, мастика и фахише , носеха и една бира бахшиш.. Какво падение в смятането на младите ни надеждиии!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан-1

  05 Дек 2023 13:53ч.

  Тези резултати са очаквани. В редица държави, последната е Русия, забраниха използването на телефони в училищата дори за учебни цели. У нас в последните 10г. чувам само приказки,че учениците трябвало да се "разтоварят". Е, разтоварването дава тези резултати.Нашето образование подготвя слабообразовани хора. То не подготвя личности и творци, а потребители

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  05 Дек 2023 14:03ч.

  Това е положението, при условие, че образованието е "приоритет" на последните правителства, веднага след опазването на евроатлантическата ни ориентация, подпомагането на Украйна , приемането на еврото , влизането в Шенген, промените в Конституцията на РБ, реформите в съдебната система ...Представяме ли си ако пък не беше приоритет на правителствата напоследък?Сигурно щяхме да сме последни и да ни се смеят и кокошките!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проблемът с реформираното, демократично, интерактивно, креативно (дотук с клишетата) "образование" е,

  05 Дек 2023 14:06ч.

  Че студентите първокурсници не са в състояние да формулират мисълта си в едно свързано, граматически правилно, логически непротиворечиво и стилистично издържано ИЗРЕЧЕНИЕ!!! Цялостен текст - устен или писмен, е недостижима мечта. И основната причина за това са тестовите проверки, в които на цялостния свързан текст се дават... до 30 точки. Макар че хората общуват с устни и писмени изказвания, а не с 1а, 3б и отбелязване на други а-та и бъ-та в отговор на затворени въпроси, нито с гадаене изреждането на какви точно думи като отговор е имал в главата си авторът на теста (по-умните и с богат речник, добре усвоили четене с разбиране, бяха сложили повече от дадените от съставителя думи и не ги санкционираха само защото вдигна шум една проверяваща - случка от матурата по български език и литература... ).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всеки заслужава политиците си

  05 Дек 2023 14:06ч.

  Разбираемо е, просто тези нещо не са на фокус - питайте Асена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  05 Дек 2023 14:06ч.

  Не ви трябва там-в колонията , знаещи хора.Да могат да четат и пишат и да смятат (с калкулатор ) им стига.Това за нация техническа просто го забравете.Трябват ви зомбита за Черните петъци и разпродажбите.В деинструалидирана територия на кого са нужни повече от това?Да има някой и друг техникум за Ел техници и толкова.В другите професии да става като преди 9.9.44- аргати и чираци.След 8 години чиракуване-гилдията им дава разрешително за работа -сам или при някого но с по високо заплащане (ратаите почти не им се е плащало-нали на занаят се учат).Това е положението.До 10 години колонията ще е 3 000 000-помнете ми думата.Процесът е необратим. А под даден минимум вече става изчезване.Това си заслужихме с факта че бяхме наивни, че ни излъгаха, и най-главното-че не избихме в зародиш измамниците.Историята щеше да ни прости.Вече е късно.Че и армия няма за преврат като в Гърция или Турция или Чили...Но има банани и родови понита.Нека пее расите да ви правят и раждат деца.Мръсна гадна колония с мръсен гаден "елит".Слава на НРБългария( до 1989) и Слава на Русия в борцата с фашистите и техният президент който направи невъзможното след галактическата разруха при Елин на тази невероятна страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  05 Дек 2023 16:53ч.

  И там, при теб във Франция, нещата не са по-добре. Един от най-големите съвременни механици е акад. В. И. Арнолд, по-точно, той е математик, но както и да е. Та, той редовно, всяка година чете лекции в най-престижни френски университети. И разказва, че дал едно контролно, ще си позволя да ви дам условието: Балон тръгва от точка А, с постоянна скорост 60 км/ч и се движи 2 часа с постоянен курс на изток. Стига до точка Б и завива на север, движи се 4 часа с постоянна скорост 40 км.ч. Да се определи преместването на балона. (Тук номерът е, че преместване се бърка с изминат път, но и това не е толкова интересно). От 14 души, никой не е решил задачата, а една мадмоазел е дала отговор 280 000 км!!!. Арнолд кротко и казал, че на Земята няма две точки на такова разстояние една от друга. Мадмозелата му се сопнала: "Така ли?! Не знаех!". Та, отъпяването и оглупяването на популациите е глобално явление. Дали е вредно - не знам. Може пък да е по-добре за всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  05 Дек 2023 16:56ч.

  Пропуснах - Верният отговор е 200 км.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Toва ако е задача

  05 Дек 2023 17:31ч.

  за "престижен университет", то аз съм трамвай. Това е за деца, 7-8 клас, току-що взели що е то корен квадратен...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Образованието, както всяка човешка дейност, трябва да носи смисъл.

  05 Дек 2023 14:09ч.

  И смисълът на образованието не е в решаването на тестовете на писита, мисита и други дрисита.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  05 Дек 2023 14:12ч.

  Грешката е в начина на представяне на резултатите.Ако се обърне на 180 градуса класацията,то ще сме на първо място!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  05 Дек 2023 14:23ч.

  сутринтъ въ телевизоръ Образованиъ минстър (министъръ на образованието/просветата) каза:"....бях въ естония,въ хелзинки..." (точкъ)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  05 Дек 2023 14:26ч.

  Сутринта една зам. министърка на образованието заяви: Ще въведем входни тестове в началото на всяка година за 8 и 9 клас https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/16409846

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жорката

  05 Дек 2023 14:28ч.

  Същата зам. министърка бе предложение на ИТН за министър на образованието през 2021 г. Вижте биографичната ѝ справка: https://boulevardbulgaria.bg/articles/koya-e-nataliya-miteva-amerikanskata-vazpitanichka-predlozhena-ot-itn-za-ministar-na-obrazovanieto-i-inovatsiite

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не вярвам на тези статистики.

  05 Дек 2023 14:28ч.

  Аз виждам в моя град умни деца - личи им по погледите. Такива каквито на запад не съм виждал. А математика не се учи, защото това е последното, което ти е нужно, за да оцелееш в страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Как без математика в информационните технологии

  05 Дек 2023 22:11ч.

  Всичко е математика, няма по-важна наука за оцеляването на човека от математиката - тя дава всичко да си правиш сметката за живот, да си изчислиш плочките и паркета за къщата и прочие, всичко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Шамаров

  05 Дек 2023 14:29ч.

  Хиперактивност - от тъпите анимации по БТВ, Простотия - от невероятно тъпото шоу на Рачков по НОВА, Идиотщина - от Фермата и Бързи смели сръчни за големи , Сеирджийство - невероятно развито от Халваджиян, + Фейсбук, и т.н. и т.н

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благ

  05 Дек 2023 14:31ч.

  Тенденциите са кристално ясни: хората стават по-тъпи, по-бедни, по-неадекватни, по-инфантилни и по-дебели. От там нататък няма какво да говорим за "прогрес" и "развитие".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • социалният рейтинг, гарниран с достъп до всякаква компрометираща информация за всеки, си работи тайно от сума ти време

  05 Дек 2023 14:33ч.

  Учениците станали зависими от телефоните си... Ами как няма да са зависими, като определени приложения на телефоните им снасят секретна интимна информация за определени особи в реално време, с която даже тайните служби не разполагат... Вие знаете ли чрез спътниковата Старлинк, че всеки може да бъде следен в реално време от който и да е недорасъл тийнейджър и чрез телефона си последният разполага с компрометираща информация, от която по всяко време и на всяко място може да се възползва в интерес на определени фактори, които плащат и в ущърб на следеното и злепоставяно лице? На практика моралът сред децата ни си е отишъл, преподавателите още докато си включат лаптопа пред студентите, и още на първата лекция, и всичката файлова наличност им се изсмуква от специалните електронни устройства, с които разполагат студентите им. Недай си боже да държиш в компа или телефона си файлове с тестове или курсови изпитни задачи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • крушката си има опашка

  05 Дек 2023 14:39ч.

  Това е факт заради министрите на образованието от последните 25 години, които са слагани точно с тази цел. Да помислим какви чудовищни поразии натвори соросоидния джендър Денков, който няма собствени деца и за това го прави толкова жесток и безмилостен. След ротацията пак драпа за министър та да си довърши пъкления план с НПО-тата с джендъросването на малолетните. Същите българофоби се инсталират и в МВнР и за това те работят срещу българите и България

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • a Мария (Неделчева) Габриел

  05 Дек 2023 15:49ч.

  ако сбъдне идеята си и успее да ни направи България да станела ХЪБ на ИИ (опитно поле за програмите на CIA) - ще цъфнем и ще вържем.... Как ни ги натресоха тези двамата (не)коалиционни министър председатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Голям праз

  05 Дек 2023 14:40ч.

  Важното е, че от трети/четвърти клас децата знаят за авторското право, може да кажат (щото в учбениците го пише) че сме "европейски граждани" и ЕС и вся и всьо, "комунистическият период" е една черна дупка, в която народът бил потиснат, от шести клас са наясно що е то хомосексуализъм и къде му е почвата, един от учебниците по история (този, който имах спорния късмет да разгледам) е писан от неграмотни имбецили с грантове от английското посолство и т.н. На всички е ясно, че Болонската система, комбинирана с нашествие от НПО-та, е равнозначно на смърт на образованието. Също така имах "късмета" да съм в университета точно по времето на въвеждането на въпросната Болонска система, след която на изпита (под формата на тест, разбира се) реално нямаш досег с преподавателя, а само с 5 минути контакт преподавателя разбира (ако вече не го знае) що за човек си, какво знаеш и за какво се бориш. Това вече приключи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  05 Дек 2023 14:40ч.

  няма да им стигнат колесниците на тези джендърни памперси на памперас…геноцид- най-висока смъртност, най-прости подрастващи…и докога така? огънаът е във всяка къща….,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  05 Дек 2023 14:46ч.

  Важното е, че "реформите" вървят до пълна съсипия ...Необразован и болен народ лесно се манипулира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Задачите включват реални ситуации като пресмятане на валути, избиране на слушалки спрямо отзиви в интернет, движение в града, спестяване на пари."

  05 Дек 2023 14:46ч.

  Ха, това в кои учебници се учи?! В кои държави? Каква практическа насоченост бе, това е пълно дебилизиране на човечеството! Какво превалутиране, какво спестяване - тези ще ни подлудят. Математиката е това, което се учеше преди 1990 г. - това е повдигане на общата култура на личността, а за математиката специално тя е навсякъде. Егаси критериите за "практически умения и реални ситуации" ... КЪДЕ СТЕ АКАДЕМИК СЕНДОВ, ДА ОБЯСНИТЕ НА ВСЕ ПО-ЗАОБЛЕНИТЕ РАЗУМИ КАКВО ЗНАЧИ МАТЕМАТИКА В ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пандемията била виновна

  05 Дек 2023 14:48ч.

  България удари дъното във всички области. За всичко са виновни политиците. В бюджета на България, за образование, култура и здравеопазване са отделят по-малко пари отколкото за полицаите. По-важно е да пазят богаташите и политиците, отколкото да се грижат за народа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дядо Мъдьо

  05 Дек 2023 20:05ч.

  Тогава защо увеличават постоянно заплатите на даскалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо от банкя

  05 Дек 2023 14:49ч.

  естествено щом тиквата Боко може и беше да бъде министър председател ,за какво да учат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  05 Дек 2023 14:52ч.

  Да са ни честити постигнатите резултати за 34 г. анархия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изследването PISA на ОИСР обхваща 81 държави

  05 Дек 2023 14:54ч.

  Какво е ОИСР да видим - Това е международна икономическа организация на развитите страни (38 държави членки), базираща се на идеите за демократичните принципи на управление, чиято организационна цел е стимулирането на икономическия прогрес и световната търговия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОИСР е клуб на богатите, дето клатят бедните, както се самопредставят

  05 Дек 2023 14:57ч.

  Още от Уикипедия: ... ОИСР е и форум за страните, приемащи принципите на представителната демокрация и пазарната икономика. Той позволява СРАВНЕНИЕ (основано на изследвания и наблюдение) между страните: техния политически и икономически опит, търсенето на отговори на проблеми, идентифицирането на добрите практики, както и координирането на политиките на държавите членки на организацията. " Сега НАТИСКА И БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА ОИСР ай сиктир и на съюзите и на всичко дето разруши цветущата България и най-умния народ на Планетата - българския, съвсем целенасочено и недобронамерено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия се отказа от Болонската система

  05 Дек 2023 15:00ч.

  Измислена е за образование на простолюдието. За да може децата на пристите люде да си останат прости. За децата на богаташите има частни училища. По соц времето имаше висше образование - минимум 5 години. Всичко по-малко от 5, бе полувисше или техникуми. Сега след 3 години вече са висшисти. Измислиха и колежи, което е равностойно на техникум. Но има и нещо положително. България ще снабдява ЕС с черноработници. За птичите кланици в Германия са нужни работници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  05 Дек 2023 15:01ч.

  Вероятно е верно, това което твърди Димитър Недков, при Карбовски, че един или два етажа от т. н. "Министерство на без образованието" в РБ, са населени със съветници от англосаксите, значи са си свършили работата. Уж, било конспирация, реализирането на план "Ран и Ът"? Въпросът е от първият Продател Андрей Карлово ли са там? Или от СДС - Костов времето? И ако е така, какви сте бе 70 % берящи отровни гъби, по изборно време?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • в първия списък депутати на ПП

  05 Дек 2023 15:53ч.

  когато ПП и Кирцата изгря, имаше 43 (четиридесет и трима) бивши и тогавашни служители на Фондацията US4BG.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Олди,

  05 Дек 2023 16:32ч.

  Със сигурност знам, че в Костовото МС всичко, преди да излезе оттам, минаваше през кунките на едни USейци. А в МОН е пълно с едни млади, нахъсени не-почтеници (това е евфемизъм), то ли НБУшници, то ли Американоуниверситетници, то ли НПОшници, то ли от сорта...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  05 Дек 2023 17:18ч.

  Благодаря! Предполагам, не е тайна, че паметта е в старите. "За един бит, дават сто нябити!" или "Питай патило,......".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  05 Дек 2023 15:05ч.

  ПП 36 минута. https://youtu.be/F409O73cgHM?feature=shared

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идиотев

  05 Дек 2023 15:31ч.

  Че какво му е лошото на това? такива са и резултати на хората в парламента, правителството и т.н. Значи стабилно се развиваме - следваме световният тренд на затъпяване , опростачване и тотален исиотизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Задачите включват реални ситуации като пресмятане на валути, избиране на слушалки спрямо отзиви в интернет, движение в града, спестяване на пари." 05 Дек 2023 14:46ч

  05 Дек 2023 15:31ч.

  Както казваше баба ми в такива случаи, за да не кълне: "От Господ да го намерят дано" тия PIS-PIS-PISльовци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и това съобщение идва по-малко от 2 седмици

  05 Дек 2023 15:55ч.

  след като българският отбор от СМГ се завърна от световната Олимпиада в Южна Корея и донесе 18 медала (всичките ?)!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нормално е

  05 Дек 2023 17:39ч.

  Все още има (малки) острови на гениалност сред морето от посредственост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • закономерно

  05 Дек 2023 16:20ч.

  Вижте нивото на грамотност и кОлтура на политическата и т.н. бизнес класа. Да започнем от председателя на най голямата и управлявала до вчера политическа партия наричан еднокнижния. ДоКЪТ имаме такъв елит какво да бъде нивото на учениците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  05 Дек 2023 17:16ч.

  Пак ли са карали Кики да чете и смята. Ей, ученици със СОП не ги включвайте в тези класации!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БПФ

  05 Дек 2023 17:29ч.

  Ами това са световните резултати от новите образователни тенденции, при които "детето е в центъра на системата". Занижаване на стандартите, "парите следват ученикът", фиктивно присъствие в часовете, фиктивни оценки. И не оневинявайте ромoвете, както някои по-горе се опитват. Мнозинството от младите ромoве са реално неграмотни, заради тях забраниха да се повтаря клас. Там сривът е чудовищен. Хората от тоя етнос на 45+ години са по-ниско образовани от своите връстници Българи, като степен на достигнато образование, но по отношение на елементарната грамотност: четене и математика, разлика почти няма. При младите разликата е драстична. Ако се направи проучвани, при което не се допускат етнически училища, ще бъдем много по-напред в класациите. Казвам училища, защото ромовите ученици, които учат в нормални училища, не отстъпват видимо на българчетата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нима това е възможно?

  05 Дек 2023 17:58ч.

  Представителите на политическия ни елит пращят от интелигентност, а младежта затъпява !?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан Седможилищник

  05 Дек 2023 18:05ч.

  Обикновен капитализъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  05 Дек 2023 18:51ч.

  1. Отказвам тезата "хората(младите) стават по-тъпи. Просто са по-необразовани. Има разлика, и то съществена. Едно циганче от гетото не е по-тъпо или по-неинтелигентно от расъл в саксията на частното училище инфант(всъщност се обзалагам че в обективен тест е по интелигентно. Но то и лабораторните плъхове са по -интелигентни от "наследниците") 2. Отказвам да приема СТИМ, "отново в час" дуалното обучение и особено " дистанционното" като по-добро от класическата прогимназия или гимназия(имаше и техникуми, след тях се нареждаха ЕСПУ, и после "Кеймбридж", спортното не броя, щото половината строители на Нова България са го завършили,заводското) 3. Проблемът не е в децата, не дори в наливането на пари, а в системата. 4. Таблетът е супер в класна стая, но таблетът не замества гимназията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  05 Дек 2023 19:04ч.

  Това са плодовете на Демонокрацията! Към тях може да се прибави пък първо място по смъртост и последно по жизнен стандарт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • историк

  05 Дек 2023 19:56ч.

  Вижте писмото на Алън Дълес от 1945 г. и всичко си идва на място!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Егоизъм, омраза, невежество: Западът изпусна триглавия Кракен

  05 Дек 2023 21:58ч.

  На XVI Евразийски икономически форум във Верона призоваха да се предотврати ДЕХУМАНИЗАЦИЯТА на нациите! .... Западните страни ще се опитат да предотвратят, както се изрази държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, „счупването“ на съществуващия световен ред. Имат една година да направят това. Защо една година? Не мисля, че Джо Байдън и целият му екип ще останат там, където са. В същото време „дълбоката държава“, „Вашингтонското блато“, както мнозина наричат привържениците на американската хегемония в света, няма да иска да се примири с промяна на статуквото. ... https://pogled.info/svetoven/egoizam-omraza-nevezhestvo-zapadat-izpusna-triglaviya-kraken.162773

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стратегията "Три Д" - дехуманизация, дебилизация и дезорганизация

  05 Дек 2023 22:03ч.

  Днес става все по-ясно, че усилията на транснационалната финансова олигархия, която формира най-влиятелния управляващ клан, са насочени към прилагане на стратегията Три Д - дехуманизация, дебилизация и дезорганизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цел - гъвкав материал за манипулиране на съзнанието

  05 Дек 2023 22:06ч.

  В името на тези разрушителни цели се води ТАЙНА ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА, насочена към разяждане на духовните устои и връзки на цели нации, към физическо намаляване на репродуктивните категории граждани, към фрагментиране на общности и общества с цел да ги направят гъвкав материал за манипулиране на съзнанието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи