"Пфайзер" и "Бионтех" съдят Румъния за неплатени ваксини срещу COVID-19

"Пфайзер" и "Бионтех" съдят Румъния за неплатени ваксини срещу COVID-19

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Пфайзер и Бионтех решиха да съдят Румъния, за да я накарат да спази ангажиментите си за поръчките на ваксини срещу COVID-19, направени от правителството като част от договора за доставка на Европейския съюз, подписан през май 2021 г. Това заяви Андрю Уиджър, старши директор на Пфайзер за глобални връзки с медиите в отговор, изпратен до сайта Нюз.ро.

„Пфайзер и Бионтех вярват, че е важно всички участващи страни да спазват своите договорни задължения въз основа на споразумението, което улесни успеха на европейския отговор на пандемията от COVID-19“, посочват от фармацевтичните компании в позиция до медиите.

На свой ред здравният министър Александру Рафила отбеляза, че са получили призовката по пощата и че ситуацията не е била неочаквана.

Съдебният иск срещу Румъния не е първият, който Пфайзер предявява. Миналия ноември компанията съди Полша за неизпълнение на плащанията за 60 милиона дози от ваксината срещу COVID-19. През декември 2023 г. фармацевтичният гигант съди и Унгария по същата причина.

Отново в края на миналата година прокурори от Националната дирекиця за борба с корупцията на Румъния поискаха от Президентството и Сената да одобрят започването на наказателно производство срещу бившия премиер Флорин Къцу и бившите министри на здравеопазването Влад Войкулеску и Йоана Михаила по дело, касаещо доставка на ваксини срещу COVID по време на пандемията, пише БТА. Тримата са разследвани за злоупотреба със служебно положение и съучастие в злоупотреба със служебно положение. Те са одобрили закупуването на десетки милиони дози ваксина над вече договореното изискване, припомня Диджи24.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    18 Яну 2024 19:10ч.

    Почна се ............................и които са се хванали на СЗО ще ядат хурката !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • практикувайки административен произвол спрямо народите

    18 Яну 2024 19:27ч.

    В явен конфликт на интереси са тия транскорпорации, конвергирайки се с политици и висши чиновници, и пак не им трепва окото да съдят държави, сиреч гражданите, а не корумпетата. Няма нищо по-корумпирано от върхушката на ЕС (след корпоративните лобисти в държавите САЩ и Британия, разбира се - те винаги са номер 1).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Усетили са се румънците

    18 Яну 2024 19:44ч.

    Поръчали са хората ваксини, а вие кфо им доставихте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    18 Яну 2024 20:29ч.

    Ветеринарът Бурла знае, че най добрата защита е нападението, и понеже никой не закача този изверг и убиец, безсрамника предявява претенции, защото румънските евродепутати и борци срещу медицинският фашизъм, направиха много за да се спре това безумие! Румънците първи извадиха засекретеният договор с убийците и сега отказаха да си платят за тези експериментални отрови! Ние какво направихме, платихме 140 000 000 за да ни е "мирна главата", за какво здравеопазване говорим!? Бурла ни ограби от две детски болници и цяла флотилия медицински хеликоптери, за което му пожелавам всичко най лошо на този ненаситен пеликан, рептил и мошеник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обзалагам се, че България си е платила цялата сметка

    19 Яну 2024 0:16ч.

    за тези отровни коктейли, и никога няма да "се изложим" с такъв иск срещу България. Слава Богу нашият народ е мъдър, като румънския, и не си причинихме свръхсмъртност заради тях (коктейлите от смъртоносни бацили, отрови и какво ли не: https://obektivno.bg/visoka-svrahsmartnost-v-czyala-evropa-s-izklyuchenie-na-balgariya-i-rumaniya-evrostat/ ) Лошото е, че сме болни и селата ни умират дори без тези отрови...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    19 Яну 2024 1:39ч.

    Да си търсят парите от Урсула. От Румъния ще получат само конфигурация от три пръста с преобладаващ среден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Румъния

    19 Яну 2024 6:39ч.

    скоро се състоя международна среща с участие на известни специалисти за последствията от Ковид ваксинацията. Брет Уайнстийн, един от участниците, беше при Такър Карлсън и каза, че загиналите от ваксините са над 17 милиона (!). Това са жертвите на една война! Съд до дупка на сатаниста Бурла - еврейн от Солун!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мари

    19 Яну 2024 7:47ч.

    Системата "Ползваш и плащаш" или "Не ползваш и плащаш".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи