Петя Банкова: Асен Василев не ми е искал пари, а и аз не съм вземала

Петя Банкова: Асен Василев не ми е искал пари, а и аз не съм вземала

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Не съм взимала пари. В сауна не съм се срещала с никой. Никой не ми е искал пари, никой не ми е предлагал пари. Асен Василев не ми е искал пари, а и аз не съм вземала пари. Това каза арестуваната шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова, докато я водеха с белезници към съдебната зала, предаде репортер на "Фокус".

Съдебното заседание закъсня с час и половина от първоначално определения час. Мярката за неотклонение на Банкова трябваше да се разгледа още в 13 часа, но запознаване на адвокатите с материалите по производството забави началото му.

В крайна сметка Софийският градски съд постанови „задържане под стража“ за директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова. Мярката за неотклонение "задържане под стража" беше постановена и за Стефан Димитров. Според прокуратурата има опасност обвиняемите да извършат друго престъпление, а Петя Банкова може и да се укрие.

 

СГС поиска „задържане под стража” и за тримата по досъдебно производство от 2024 г. Прокуратурата поддържа искане по отношение на двамата присъстващи. Обвинението обаче нямаше искане към Марин Димитров, който точно преди заседанието се почувства зле и беше приет в „Пирогов”.

На 4 април директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава, каза тогава пред медиите адвокатът ѝ Аделина Натина. Това са Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов с прякор Паскал.

В съдебната залата прокуратурата каза, че разполага както със свидетели, така и със записи от СРС-та за контрабандни канали, както и за кадруване в митниците. Според обвинението каналите са минавали през „Капитан Андреев”, „Кулата” и „Калотина”. Свидетелят Георги Господинов разказал, че е бил принуждава да работи със Стефан Димитров, а когато отказал, бил отстранен като шеф на митницата на „Капитан Андреево”. От специалните разузнавателни средства прокуратурата прави извод, че в един от записаните разговори Банкова се карала на Стефан Димитров да не се хвали с техните връзки. Той отговарял, че се е налагало. Двамата коментирали висши държавни лица и отношенията между тях, твърди още обвинението. Според адвокатите на задържаните обаче цялото обвинение е базирано на слухове на отделни хора и няма нито едно конкретно доказателство, че те са участвали в контрабандни канали.

Анонимни свидетели твърдят, че обвинените са в близки отношения с бившия вътрешен министър Бойко Рашков и с главния секретар на МВР Живко Коцев. Бяха намесени и имената на министъра в оставка Калин Стоянов и финансовия - Асен Василев. Никъде обаче не става ясно, казват адвокатите, дали тези познанства са свързани по някакъв начин с обвинението и дали са реален факт, или са слухове.

Следващото заседание на съда е насрочено за 11 април.

Припомняме, че обвиняемата Банкова, както и баща и син Марин и Стефан Димитрови, бяха задържани в четвъртък по време на спецакция на ДАНС и КПКОНКИ.

Те и четвъртият, който се издирва Никола Николов - Паскал, са обвинени в организирана престъпна група. Последният от години се спряга за основно лице в един от най-големите контрабандни канали у нас.

Източници: Агенци "Фокус", NOVA

 

 

Коментари

  • Ади

    06 Апр 2024 16:24ч.

    Смее ли да каже? В тази схема не е замесен само Кокорчо. Страх да не я настигне съдбата на Нотариуса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    06 Апр 2024 19:19ч.

    На Иванчева й бяха запушили устата при ареста да не може да говори ..........................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ма какви пари?

    06 Апр 2024 17:08ч.

    Това е грозна обида.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    07 Апр 2024 9:59ч.

    как може такава несериозна жена да бъде началник на митниците защо всички замесени не си подават оставките какво чакат около изборите нещата да се замажат до кога ще гледаме как цървулите се радват на часовници и спа центрове това е позор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи