Петролен шеф: Ако Путин изпълни заканата си, горивата у нас ще стигнат 6-7 лв. за литър

Петролен шеф: Ако Путин изпълни заканата си, горивата у нас ще стигнат 6-7 лв. за литър

„Горивата у нас ще достигнат 6-7 лева за литър, ако Путин изпълни заканата си и вдигне цената на руския петрол на 300 долара за барел на световните борси“.
Тази стряскаща прогноза направи пред „24 часа“ председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на горива Иван Кашилски.

 

По думите му в момента у нас се разгаря истинска война между търговците. Основният доставчик се опитвал да извива ръцете на купувачите, като им продавал литър гориво по цени на едро от 2,82 лв.

 

„От 20 дни на собствените си бензиностанции предлагат  на дребно по-евтино, отколкото ние го купуваме на едро. Сигнализирали сме КЗК“, посочи Кашилски.

 

Подобен дъмпинг имало и в някои определени обекти на друг голям петролен доставчик. Двете вериги раздавали карти, с които корпоративните клиенти получавали между 8-13 % отстъпка. За физически лица стигали 8 стотинки на литър. "Малките търговци не издържат", казва Кашилски.

 

В Пловдивска област вече имало няколко затворени бензиностанции. Поредният случай бил от вчера в Карлово В Първомайско имало още две, които били на път да затворят. "Извиват ни ръцете и ще ни докарат до фалит", тревожат се собственици. 

 

Днешната цена на горивата в Пловдив по данни на сайта fuelo.net, който проследява стойностите,  е 2,68 лв. за  бензин А95, а на дизела - 2,91 лв. Газта е 1,60 лева. Най-високи са цените на "Петрол" - 2,99 лв. за литър А95 и дизел. 

 

Най-ниски са при "Лукойл" , "Шел" и някои по-малки вериги  - 2,77 лв. за А95 и дизел.

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

 • Ади

  10 Март 2022 13:26ч.

  Всички срещу Путин, а че зависи цяла Европа от горивата на Русия от това никой не се интересува. След като се лиже гъза на щатите ще се купуват скъпи горива. Не може отвсякъде да ни е добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  10 Март 2022 13:44ч.

  Тоз къв е? Председател на ... Демек голям началник и експерт! Абе льольо! Как се дига еднолично цена на нещо на борса?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  10 Март 2022 14:21ч.

  САЩ, настоявайки за налагането на санкции от ЕС срещу Русия, се прицелиха не толкова срещу своя геополитически противник, колкото срещу своя съюзник. целта им е да отслабят ЕС, да прекратят взаимодействието му с естествения му партньор Русия и по този начин да направят европейците по-уязвими (де факто - американски протекторат)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами така ще е........ като не окупирахте Русия, не я разпарчетосахте и разграбихте богатствата й, кой ви е крив? Сега щяхме като горди "атлантици" да се къпем в евтин нефт и газ, и не само това!

  10 Март 2022 14:34ч.

  Ех, какъв живот щеше да е......... АМА, не е честно така!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи