Петков: Зеленски поиска от нас не оръжия, а ремонт на руската военна техника. Кабинетът ще оцелее

Петков: Зеленски поиска от нас не оръжия, а ремонт на руската военна техника. Кабинетът ще оцелее

Президентът Зеленски поиска от нас не оръжия, а ремонт на стара руска военна техника. Те имат нужда от това. Това заяви премиерът Кирил Петков в студиото на "120 минути" по БТВ.

"Президентът Зеленски и украинското правителство получават оръжия от много страни - САЩ, Франция, Полша, Чехия. Това са модерни оръжия, които им дават шанс. България не е с най-голямата и силна армия, но това, което имаме и сме едни от малкото, които имаме, е възможността да поправяме руска техните. Той ме помоли за нещо съвсем конкретно.
Каза: "Имаме нужда от ремонт на руските ни машини. Има ли как да се изпратят в България, да се ремонтират и да ги върнете". Той иска ремонт на оръжие, което вече използва", обясни Петков.

У нас темата е превърната в политическа дъвка, но там Зеленски ми говореше конкретно от какво имат нужда, с какво можем да помогнем. Става въпрос за ремонт на оръжие, което той вече използва, но е старо, добави той. По думите му "Терем" и "Авионамс" имат специализацията да ремонтират точно такова оръжие.

Премиерът сподели, че Зеленски е казал, че има 15 милиона тона жито от Одеса и е поискал да го изнесе през Варна, защото има нужда от средства.

"Може да продаваме украинския ток в Гърция, докато те ни подават газ и да се направи една регионална стратегия", разкри премиерът.

Говори се, че сме искали да изпращаме български войници. Това не е сериозно, каза премиерът. 

Решението в парламента ще е за военно-техническа помощ, което значи лемонт на техника

Гласуването в парламента трябва да е ясно. Ние от "Продължаваме промяната" ще гласуваме "за" общия мандат на военно-техническа помощ. Оттам нататък, каквото поискат украинските ни партньори, ще гледаме да го направим, ако е във възможноастите ни, подчерта премиерът.

Решението на Народното събрание ще е формулирано за предоставяне на военно-техническа помощ, която включва имено това - ремонт на стара руска техника, повтори няколко пъти Петков и подчерта - това е точната дефиниция на военно-техническата помощ. Зеленски ме помоли и поиска от нас специфично това, уточни министър-председателят.

Ще подписва министърът на отбраната Заков, а не министърът на икономиката Нинова 

И обясни технологията: Приема се гласуването за военна техническа помощ и възлагам на нашето МО да се свърже с украинското и започва ремонтната дейност. Ние мислим, че едва ли не имаме различни интереси. Заводите ни нямат работа напоследък, откакто конфликтът в Афганистан е в друг етап".

Правителството ще оцелее

Според него в момента няма опасност правителството да падне. Всички партньори осъзнават, че по време на война е много безотговорно да допуснем правителството да падне. Не смятам, че ще го направят, посочи Кирил Петков.

Да, правителството ще оцелее след гласуването в парламента, категоричен бе премиерът.

Президентът ни познава, ние не сме шарлатани

"Не мисля, че президентът имаше предвид нас. Той много добре ни познава и знае, че защитаваме българските интереси", каза в премиерът Кирил Петков по повод днешните думи на президента Радев, че "политически шарлатани да разпалват страстите от войната за своя употреба". 

Единият вариант е да сме меки като Орбан, да купуваме газа на Русия. Другата позиция е позицията на Европа е да кажем, че не може през 21 век да летят бомби и да си затворим очите. Нашето правителство не мисли, че това е в български интерес, заяви Петков.

В отговор на въпрос какво би казал на президента Радев, министър-председателят заяви: "България трябва да е от правилната страна на историята. Българският интерес е да не се навеждаме, българският интерес е България да е в Европа".

Пращаме оръжие за Полша, нямаме отговорност после къде отива

Петков пожела да разкрие и дали се изпраща тайно оръжие до Украйна. 

"Нека да обясня точно как се случва. Наш завод получава запитване за 200 милиона продукция от полска фирма. Това запитване идва, проверява се от службите и ако всичко е точно, се подписва договор и оръжието се изнася от България за Полша. Пита се крайната дестинация Полша ли е. Тогава нашата отговорност като правителство и ВМЗ спира в този момент. Ние сме едни производители, търговци и за съжаление, тази стока не ходи по хубави места", посочи Петков. 

"Само да ви кажа, кое е по-ценно - няколко снаряда или да сглобите техника и да я върнете обратно. Зеленски неслучайно ме попита да помогнем за това", заключи премиерът. 

Надявам се да няма покачване на цената на газа

Той коментира, че правителството работи много активно за алтернативни доставки на природен газ след спирането на газа от Русия за България. Надявам се, че ще успеем да няма покачване на цените, а ако има, то да не е голямо, отбеляза Петков и разкри каква е рускаха схема за плащана на газа, която ние сме отхвърлили:

"Представете си, отивате да си платите тока и те искат да платите 1000 рубли. Има едно чейндж бюро, то е наше, отидете и си обърнете левовете в рубли и ни платете. В какъв курс? В какъвто каже чейндж бюрото. Ние ще кажем условията, кое е чейндж бюрото и какъв е курсът. Каква държава сме, ако приемем това? Или си държим на държавническата позиция или сме си навели главата и се молим за милостия и му подаряваме едно кученце", каза той. 

През ноември сме отказали 2/3 от азерския газ

"За огромно съжаление, ноември месец сме се отказали от 2/3 от азерския газ до юни месец. Какво съвпадение? Отказали сме се едностранно с решение на шефа на "Булгаргаз". Ако някой там вземе такова решение, без да ме уведоми като премиер, бих го уволнил на секундата. Докато строим гръцката връзка, има съседна тръба на 200 км., която може да преведе спокойно целия 1 млрд. през нея. 

Аз лично говорих с изпълнителния директор на "Бритиш петролиум" и се надявам да осигурим количеството преди юни месец. Цената ще бъде средно на по-ниска цена от този на Газпром. В момента много активно действаме по тези възможности. Надявам се, че ще успеем", обясни премиерът. 

"Ако газът тръгне от юг на север, ние може да сме част от стратегията на региона. Ако се купуват 10-15 млрд. кубични метра, цената ще е различна отколкото ако купим 3. Имаме план как да помагаме на региона и да коментираме цената", заключи Петков.

Борисов като раздаваше, даваше нашите пари

"Понеже аз вярвам, че държавата е разпределител на пари и не притежава свои пари. Тя не трябва да бяга от отговорност. Когато казваш "давам", аз давам моите пари, а те са си моя отговорност. Борисов като даваше, даваше нашите пари. 

Когато чуете Кирил Петков да дава пари, той дава от собствените си, а не от тези на данъкоплатците. Аз исках да покажа на хората, че когато имаш силна мотивация, всеки може да помогне сам. Всеки очаква държавата да оправи всичко, а може да започне от себе си", обясни премиерът за призива си да дадем една заплата за оръжейна помощ за Украйна, както направил той. 

"Това, което бих казал на Радев, е че отиването ми в Украйна промени мирогледа ми. България трябва да има интерес да не се навеждаме, да сме част от Европа и да помагаме агресорът да на напредне. Да, правителството ще оцелее", завърши той. 

 

Източници: бТВ, "Епицентър"

 

 

 

Коментари

 • кабинетът ще оцелее

  02 Май 2022 9:41ч.

  Туй Мустафа ли ти го обеща? Не вярвай, Кире, много лъжат. И за газа ще те излъжат, до теб няма да стигне, че има много маймуни на клона. Колегата на Мустафа във Венецуела прави метани на Мадуро за петрол, че гражданите на САЩ търсят Байдън да го бият. Пусни си, Кире, Тони Димитрова - обещания щедри, обещания само...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зла хлебарка

  02 Май 2022 9:47ч.

  Винаги сме били от " правилната " страна и сме се оказвали винаги от губещата. Този човек няма връзка с реалността . От къде ще вземе резервните части или ще изнесе нашите танкове и бронетранспортьори като ремонтирани такива? Подавайте оставка и се махайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  02 Май 2022 9:51ч.

  Оставка, съд, затвор!След затвора, чемодан и в Канада...заедно с безглутеновата пекарка и малките ти безглутенови отрочета...при бащата рецидивист

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  02 Май 2022 11:33ч.

  Някой вярва ли за ремонта? Какви го виждате - пристигат огромни сандъци с повредени оръдия и танкове, насреща се върщат отремонтирани в нови сандъци, но никой не проверява ремонта - това ще бъдат нови оръжия!!! Кого лъжите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коко, ти досега не си ли видял картинките на повредените танкове в Украина???

  02 Май 2022 12:18ч.

  А проблема с НОВИТЕ танкове от НАТО е такъв че тях ГИ НЯМА!!! а тези които ги има в Украина няма кой да ги ползва. Пародията за Полша е фантастична- Германия вече им даде около 400 Леопард2 САЩ щял да им даде 250 Абрамса, UK - всичките си 160 Челенджера, и към тях още около 500 Т72-полски- Перфектен зоопарк, който няма никакъв шанс да ремонтираш и поддържаш в бой на втория ден

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нали предоставиха на Украйна поне 200 танка онзи ден?

  02 Май 2022 15:03ч.

  https://southfront.org/poland-dumped-hundreds-of-soviet-era-tanks-in-ukraine/ набрани от всякъде, вкл. от нас? Сега ще си подновяват парка, още миналата година сключиха договор с САЩ: https://southfront.org/poland-to-purchase-hundreds-of-u-s-m1a2-abrams-tanks/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Сега ще си подновяват парка" Ти от танкове разбираш ли? Знаеш ли ,че последния произведен Абрамс е от 1980г?

  02 Май 2022 15:45ч.

  А версията м1а2 е просто с 20 тона по-тежка и през мостовете и гьоловете на Белорусия нама как да минат под полско ръководство, че да стигнат до Русия в една хипотетична полско-руска война. Важно е, че се оценяват по на 20 милиона гущера парчето - де такова старо желязо по 300$ килото- поляците ще плащат...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обяснението на ПростоКирчо е фантастично! Само пълен военен лаик може да го опубличи хвалейки се с него! Очевидно и Зеленски е толкова грамотен, колкото и наш Кирчо!

  02 Май 2022 12:11ч.

  А схемата се изяснява: тарикатите поляци подаряват 200 стари Т72 (от вторичните суровини-резерв)за Украина, които трябва да минат основен възстановителен ремонт! Това в Търговишкия ХанАспарух, където я са останали 5% от едновремешните техници , я не! Като резултат - 2 години(!!!) основен ремонт на 200 танка. А до тогава - я Украина, я Камилата , я Падишаха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Паяшки гъзини, няма такъв серсем

  02 Май 2022 13:14ч.

  Тоя вашия Кирчо е голям загубеняк. Той даже дава имената на заводите, които ще извършат ремонта, само координатите не е дал, но руснаците вече ги знаят. Остава Искандерите да свършат работата и “ремонтите” да приключат, преди да са започнали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой ке ти хаби искандери за тракторна ремонтна работилница?

  02 Май 2022 15:52ч.

  Ако ще има действия - то ще бъде - да се потопи кораба, който ще ги вози в Украина след някоя и друга година . Така или иначе ЖП моста през Одеския лиман го срутиха руснаците, а от Китай няма да изпратят ремонтна бригада за стоманена конструкция ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Попа

  02 Май 2022 13:17ч.

  Вържете го тоя бе! По-добре го заключете в МС и оставете Лена да му прави свирки, отколкото той да си отваря устата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде сега

  02 Май 2022 13:18ч.

  Каква Лена бе, човекът е педал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво от това ?

  02 Май 2022 16:41ч.

  Те не практикуват ли ? Спецов за какво е ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Схванах идеята

  02 Май 2022 13:33ч.

  Боклуците от които ще се освободят чехи, поляци, словаци и румънци, да дойдат на основен ремонт у нас, преди да бъдат закарани в Украйна, защото те са сега просто една купчина желязо. А за свирките, мисля че Кирчо с базедовото джудженце и останалите педали ходиха да направят свирка на Зеленски. Дето се вика 60 дена само Арестович се труди там неуморно и е вече каталясал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеята ама съвсем не е лоша - Митрофанова ще я аплодира, токувиж ни отпишат от неприятелските нации

  02 Май 2022 16:01ч.

  А иначе докато успеем да преремонтираме 200 танка - веднаж рушвети за контрабанден внос от Русия на резервни части по двигателната установка, Втори път - докато ги ремонтираме - войната в Украина ще свърши, и ще можем да ги препродадем някъде в Африка все едно наши... Изобщо такива като Гебрев ще намажат якооооо..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проблемът на про100Киро е,

  02 Май 2022 14:48ч.

  не, че не даваме на Украйна военна помощ, помагаме и сега, НО, не можем да се похвалим с нищо! Това го мъчи него...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Смотаняци

  02 Май 2022 15:45ч.

  Нито Терем, нито Авионамс имат капацитет да правят ремонти. Освен това ремонтните комплекти се доставят от Русия! Възможностите им са по две - три машини за година при положение, че имат резервни части. Всичко е пунта мара или както те лъжат и тях са ги качили на черешата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  02 Май 2022 17:02ч.

  Зеленски не искал оръжия, а само да ремонтираме техните. Самолетите излитат пълни с оръжие от София, а към България не карат никакъв скрап. Тоя малоумен ли е или нас прави на такива?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  03 Май 2022 10:26ч.

  И "Терем" и "Авионамс" са специализирани да ремонтират само авиационна техника..Самолети и въртолети, кви танкове, кви 5 лв..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи