Петков за Благодатния огън: Традицията трябва да се спази, предлагаме правителствения самолет

Петков за Благодатния огън: Традицията трябва да се спази, предлагаме правителствения самолет

Българското правителство е готово да съдейства, като осигури правителствен самолет за пренасянето на Благодатния огън от светия град Йерусалим. В уверение на това министър-председателят Кирил Петков изпрати писмо до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

„Във връзка с наближаването на големия християнски празник Възкресение Христово премиерът изразява готовността на кабинета да окаже съдействие, считайки че добрата традиция, изградена в годините не бива да бъде прекъсвана. В писмото си до патриарх Неофит Петков заявява също така готовност за среща със Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия”, посочват от кабинета.

По-рано Св. Синод обяви, че е взел решение през тази година да не се осъществява пътуване на Велика Събота за пренасяне на Благодатния огън от Йерусалим. Като мотив бяха посочени неблагоприятните обстоятелства. Пред NOVA Ловчанският митрополит Гавриил коментира, че решението е свързано с ограничителните мерки в Израел и съображения заради войната в Украйна.

Коментари

  • Петков за Благодатния огън: Традицията трябва да се спази, предлагаме правителствения самолет

    14 Апр 2022 15:03ч.

    Информирайте Киро Просто, че от три цените на горивата в Германия се сриват . Oт EUR 2.50 за литър дизел миналата седмица днес цената е около EUR 1.88-1.95.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 14 Апр 2022 14:37ч. България не е християнска държава и е крайно време тази сектантска традиция да бъде прекратена.

    14 Апр 2022 15:05ч.

    Споко, рано или късно ще кацнеш на кандилото на някой "сектански" свещеник маниак без връзка с действителността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дървото на доброто и злото

    14 Апр 2022 15:07ч.

    Архиепископът на Кипър: Путин определено не се държи като християнин --- А длъжен ли е? Гърците откакто бяха усвоени от Израел нямат стъпка назад. Или ще изпълняват, или Ердоган. Моля архиепископът да се произнесе за религиозно-военните теории и практики на ционистите, благодаря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    14 Апр 2022 15:59ч.

    Преди да мисли за благодатния огън, да беше изказал благодарност за освобождаването на българските моряци. Това е нормалното, човешко, възпитано поведение. А не да се правим, че нашите са си хванали необезпокоявани пътя...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    14 Апр 2022 16:01ч.

    Браво Кире, от сутринта си мисля по този въпрос, а ти се оказа по достоен, да си жив и здрав с Линда и децата и наложницата Лена , и благодат да ви дава Бог!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kиро Мустафа Бендер

    14 Апр 2022 16:32ч.

    мерси че споделяш самолета. Голям да пораснеш. Бягай сега мама Хера да ти избърше нослето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мхм

    14 Апр 2022 16:57ч.

    Нещо да не би премиер-министърът да се опитва да влияе на решенията на БПЦ. Благодатният огън няма да бъде донесен не поради липса на транспорт, а по независещи от КП причини. Евтин опит за ПР на гърба на Църквата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето как народите общуват чрез църквите си, Гочев. Гледай и се учи!

    14 Апр 2022 20:04ч.

    Ха-ха, сега четох за решението на Синода. Ами същото като отказа на патриарха да се срещне с Кирил Петков. Сега не щът да ходят до Изсраел. Попчетата май знаят кой ни напада и не са много съгласни с това? Знаят и какво ще се иска от тях? Същото като от кипърския поп. Подозирам, че освен трибунал, Путин ще бъде анатемосан и отлъчен от църквата. Чакам изпълненията на македонските попове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи