Петков в РСМ: Да превъзмогнем егото и историята, да вървим напред

Петков в РСМ: Да превъзмогнем егото и историята, да вървим напред

Министър-председателят Кирил Петков призова да превъзмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история, както и да направим следващите крачки в отношенията с РС Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Петков заяви това по време на среща с българи в град Битоля, където присъства на откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“. В делегацията участват още вицепрезидентът Илияна Йотова, настоящият външен министър Теодора Генчовска, бившият външен министър Екатерина Захариева и др.

„Ако не работим заедно от двете страни на границата, има опасност проблемите, които сме имали през годините, да продължат. От друга страна има истинска възможност, ако се обединим, ако си протегнем ръцете във всички посоки с правителството на РСМ, имаме шанс да направим истински стъпки напред“, каза Петков.

Според него докато правителствата могат да работят по документи и различни дипломатически стъпки, които трябва да се направят, тук борбата е за сърцата и умовете на хората от двете страни на границата и това няма как да се случи на база на документи.

„Това трябва да се случи на база на общи действия, на сплотеност и на работа заедно. Това, което стана ясно в нашата коалиция, и в България като цяло, а мисля и от другата страна на границата в РСМ и в различни институции, че е време да загърбим разликите помежду си, защото стабилността на България, на РСМ, на Балканите зависят от тези общи действия“, смята премиерът.

Според него трябва да обърнем значението на термина „балканизация“.

„Нашата задача в момента е да обърнем тази дума и тя да има друго значение, използвайки общият потенциал, подавайки си ръка заедно този регион да стане най-бързо растящият в Европа. Трябва да надмогнем егото си, до някаква степен близка и не толкова близка история и да кажем, че е имало добри страни, имало е и не толкова добри страни. Време е да направим следващите крачки напред“, заяви Петков.

За българския премиер българите в РСМ са мост.

Външният министър Теодора Генчовска заяви, че усилията на всички институции трябва да бъдат насочени към гарантиране на правата на българите в РСМ и вписването им час по-скоро в Конституцията на страната.
„Това ще бъде нашата основна цел. Надявам се с помощта на депутатите, които са тук и в НС, това да бъде постигнато във възможно най-скоро време“, каза тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува провеждането на втора външна политика от съветниците на премиера Кирил Петков.

„Смятам, че министър-председателят ще вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика. Това би било много тревожно и дори опасно“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея провеждането на една подобна втора външна политика означава олекване пред нашите европейски партньори. В такъв случай никой няма да гледа сериозно на нашата позиция, предупреди още тя.

Вицепрезидентът Йотово подчерта, че пътят на РСМ за ЕС минава през изчистване на всички спорни моменти помежду ни. „България няма никакво намерение да внася още един конфликт в ЕС“, категорична е тя.

 

Основната задача на всички политици е спазването на правата на българите в РС Македония. Това означава всички граждани на РСМ да имат равни права пред закона, независимо с какво самосъзнание са.

Това заяви бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, която бе поканена от македонските българи за откриването на Българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

„Радвам се, че присъствам на откриването на този център, за който съм работила да се случи. Фактът, че сме тук е добър“, каза Захариева.

Тя заяви, че разполагаме с достатъчно доказателства за нарушаването на правата на нашите сънародници в РСМ.

„Имам много жалби и сигнали, включително в Комисията по дискриминация, че българите в РСМ трудно намират работа. Македонските власти създават трудности“, заяви бившият ни външен министър и даде като пример неотдавнашната история с българските номера на македонските автомобили. Пречки за автомобили с друга чуждестранна регистрация не са правени от страна на властите в Скопие.

 

Източник: БГНЕС

 

 

 

 

Коментари

  • простокиро

    16 Апр 2022 17:05ч.

    Лъжецът си остава лъжец. Предателят кожата си мени, нравът никога!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тиквеник канадски

    16 Апр 2022 21:08ч.

    Тоя тиквеник няма ли да престане да се натяга на неблагодарните и нагли макета? Ако мислеше така и за народа, чието гражданство придоби наскоро, както за измислените държави на укри и макета, цена нямаше да има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ММ93

    16 Апр 2022 17:10ч.

    Превъзмогвай всичко киро, важното е "началниците" да са доволни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опростявай премълчавайки

    16 Апр 2022 17:12ч.

    Защо ПО ДЯВОЛИТЕ не можем да си подадем ръка и да бъдем добри другарчета? Така излиза! Никой не се опитва да обясни ЗАЩО. Ми то не е за приказка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    16 Апр 2022 17:14ч.

    Проблемът не е в подкрепата за членство в ЕС, проблемът е че ни управляват поредните олигофрени които не разбират ситуацията в тази югославска секта наречена РСМ! Велико сръбската балканизация е пословична(и се лекува с натовски бомби), и единственото което може да направим е да ги оставим да вървят по дяволите... а Киро е тъп, той е нашето ЕС атлантическо наказание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    16 Апр 2022 17:18ч.

    Его ли ?!!! Чедо, кириле, така ще те загърбя, чееее ... като македонец, потомък на бежанци ти го казвам. Леке !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    16 Апр 2022 17:24ч.

    Едно нещо не мога да разбера, ний ли сме на зор, че им ходим на крака?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо си изпълнява обещанията,

    16 Апр 2022 17:33ч.

    не пред нас, разбира се, нали затова ни го докараха! Но сами сме си виновни, още с първата лъжа за жителството трябваше да се усетим! Сега май стана като вица "Късно е, чадо...". Дали някога ще ни дойде акълът, или ще си харижем държавата за курбан на чужди интереси?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но за горното Радев има

    16 Апр 2022 17:36ч.

    не по-малка вина. Нима и той беше като нас толкова "наивен"??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грехът на Радев пред българския народ,

    16 Апр 2022 17:59ч.

    че се възползва вероломно от народното доверие и даде шанс на продажниците, ще тежи на съвестта му докато е жив. Ако има съвест, де...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неадекватност, робуване на чужди интереси и най-обикновено делнично предателство

    16 Апр 2022 17:39ч.

    Момченце, момченце, в Харвард ви натикват в главите единствено "мисли" за пари, другото е безформена и безсъдържателна мъгла. Ти не си българин, не знам какво си ти! За какво его, за чие его говориш?! Българският елит в тази страна е бил избит/смазан, на негово място е поставен/инсталиран съглашателски, предателски сърбомански елит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    16 Апр 2022 17:41ч.

    Кривуне, що не им разказа нещо на тия фашисти за ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ и защо беше предпочетен Тито ! Щото, нищо не знаеш ЕГОНЕ ! Що не им разказа за усилията на ЦАР БОРИС III, щото човекът от зор стлючи пакт с Хитлер, само и само да ни предпази, да не ни сварят на сапун, та така помогнахме и на много евреи, ама ЧОВЕКЪТ получи инфаркт и си отиде без време ! А ти си ходи в Нюфаундленд, да ловиш шарани !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак за обслужването на чужди иттириси и делничното предателство

    16 Апр 2022 17:50ч.

    На предателския нов елит е била "харизана" цялата страна , чийто деца сега са собственици на РСМ и стават и лягат с омраза към България. Дори и само името България ежеминутно им напомня за безчестието и предателството на родата им, газ пикаят, жлъчка хвърлят. Ние знаем и те знаят, но ползват историческия прозорец за да маскират гнусното безчестие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак за обслужването на чужди иттириси и делничното предателство

    16 Апр 2022 17:55ч.

    А нашият нефелник се опитва да маскира собственото си безчестие с пориви на висш хуманизъм и демонстрация на широкоформатен, политически морал. Нас ли призоваваш да подтиснем егото си или вероятно подкрепяш тяхното безчестие и предателство. Кажи си къде те стяга обувката! Нали са вече членове на мато, др. Путин не може да извърши пришествие! Къде е проблемът?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    16 Апр 2022 18:02ч.

    „Българите в РСМ и вписването им час по-скоро в Конституцията на страната.“ Прехвърлям си историята ни в главата си и се опитвам да се сетя, дали някога е извършвано по-голямо престъпление срещу българи, от българи. Единственото, за което се сещам е пак за българите в Македония и отхвърлянето им за първи път, от комунистите, днес ги отхвърляме за втори път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имаме ли реално право на избор?

    16 Апр 2022 18:13ч.

    Хелеборуска, вие за сетен път демонстрирате непреодолимо желание да играете "всичко или нищо". В генетичен план на 100 %, а също и при преследване на ЦЯЛАТА ИСТИНА ОТ ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯь Вие сте права. И какво от това?! Настоявате за извоюване на Вашия план максимум, но антибългарският емисар, домогнал се до премирски пост, е "доволен" и на 1 %.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    16 Апр 2022 18:32ч.

    Правилната позиция изобщо не включва македонците да се съгласяват с каквото и да било. Ние сме тези, които трябва да се борим за наказване на престъплението Възродителен процес, което НЕ правим. И ако трябва да свалим ветото, това може да стане без да вършим това престъпление да делим народа си. Да влизат както са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пояснения

    16 Апр 2022 19:05ч.

    Частично не разбирам, с друго категорично несъгласен! Пак някакъв максимализъм, къде живеете?! Форматът за писане затруднява ясните и непротиворечиви постановки. Моля, ползвайте друго понятие - този Възродителен ме вкарва в някакво двусмислие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    16 Апр 2022 19:33ч.

    Най-лесно е да направиш аналогия с Възродителния процес, който комунистите правиха над турците у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В РСМ имаше насилствен етнически инженеринг

    17 Апр 2022 0:53ч.

    Поне официално, Възродителният процес се проявяваше във ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на насилствено променени имена. Вярата не е пипана. У нас имаше поне два вида население с турско-арабски имена, изпов. ислям : етнически турци и българомохамедани. Само при едните можеше да се говори за ВЪЗРАЖДАНЕ (възстан.) в тесен смисъл и то условно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оставете го тоя простокиро

    16 Апр 2022 18:05ч.

    Предателската му душа е прокълната завинаги. Неговата и на мелезите, които е създал като поколение. Да се измита оттук докато още има шанс. ... и да не забрави да си вземе Кокорчо, простолена и цялата му пасмина прости предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    16 Апр 2022 18:06ч.

    Действително комунистът е лоялен само на своите шефове и кариера, защото самата идея за изграждане на по-добър свят се състои от даване на извънредни правомощия на корумпирани хора, да се разпореждат с всичко. После следва култа към човека и което каже, става висша ценност и повеля. Не търсете в такива хора нито патриотизъм, нито здрав разум, основан на съвестта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак за обслужването на чужди интереси и делничното предателство

    16 Апр 2022 18:20ч.

    Демонстрираш тесногръдие и ограничен от емоционалните ти нагласи взор. Категорично т.н. комунисти имат безспорна историческа вина. Но натискът, на който те са били поставени и възможните последици в личен план при неизпълнението на чуждата воля, са били порядъци по-високи от сега! Кой носи кумулативно по-висока вина?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    16 Апр 2022 18:37ч.

    Както вече казах, комунистът вярва в система, тотално контролирана от хора и която да има тотална власт над личния му живот. И ще носи наказанието си за своята безумна вяра!!! Никой не бива да дава правомощия на човеци над живота си! Такива наивници навличат мъченията, които са изтърпели българите в Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    16 Апр 2022 18:42ч.

    Какво вярва комуниста, в доброто бъдеще, справедливост, равенство и т.н. утопии. Но кой ще му даде този свят? Другарите! Говорим за изключително, ненормално, нечовешко овластяване на грешни хора, до степен да извършат абсолютно всякакъв терор и да са без опозиция, понеже били „народна власт“. Вярата, „другари“, не е нещо безобидно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пояснение

    16 Апр 2022 19:09ч.

    Заменете ползването от Вас понятие с "демократът" и после направете политически анализ, изхождайки от практиката на РБ. Съсредоточете се повече на етична и божествена тематика, там сте по-силна. 1992 г. комунизъм и антикомунизъм бяха актуални понятия, сега е 2022, бетонът/илюзиите в главите отдавна трябваше да е разбит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    16 Апр 2022 19:39ч.

    Няма нищо ново под слънцето. Говорим за човеци, които искат да включат другите човеци в система, управлявана от тях самите. По-просто не мога да го кажа. Вярата в подобни управници ще бъде санкционирана, понеже това излага много човеци на опасност. Никой човек не бива да има толкова власт над друго човешко същество.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    16 Апр 2022 19:43ч.

    И не отричам, че днешните демократи, голяма част от тях, правят същото и те са новите комунисти на нашето врмеме. Но самата „демокрация“ предполага да има плурализъм. Аз наричам комунисти всички, които предават идеята за плурализъм на мненията. Това са и прогресистите. Също нелепо вярващите в държава благодетелка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Да превъзмогнем историята”?

    16 Апр 2022 18:31ч.

    Не зная как се превъзмогва историята, но - Единственото нещо, което можем да игнорираме и превъзмогнем е сегашното управление, което ни вкара в задънена улица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що за шутовщина?

    16 Апр 2022 18:34ч.

    Някой знае ли как се “превъзмогва” историята?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    16 Апр 2022 18:48ч.

    Ние също сме „превъзмогнали“ историята си, понеже нито сме славяни, нито сме пришълци по тези земи. Изоставили сме култура на хиляди години и бащи, които не почитаме, понеже не сме осъзнали, че сме техни наследници. Много от бедите ни идват от това. Ставаме като блудния син, но ще ни се прости ли това, че ние самите отритваме наши сънародници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто Киро -благородният мошеник

    17 Апр 2022 9:50ч.

    Аз от кокичета и моркови кисело мляко правя, цял простоватичък народ лъжа как не съм канадче и не съм чисто и просто сърцато меракликлийче, което търси и докопа ножа ,сиренето и баницата на цялата държава. Мислите ли си , че някаква си история може да ми се опре. О'неразумни нЮроде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тупик

    16 Апр 2022 18:47ч.

    Ако “превъзмогнем историята”, път напред няма. Пътят свършва до тук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами

    16 Апр 2022 18:49ч.

    “Превъзмогване” и “история” са две думи, които няма как да са елементи на едно и също изречение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естествено

    16 Апр 2022 21:12ч.

    Историята вече се е случила и е такава во всеки веков. Но можем наистина да "превъзмогнем" още преди Великден простокиро и предателското му правителство. Което и ще се случи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    16 Апр 2022 19:28ч.

    Ало, историята не може да се пренебрегва! Пренебрегват се майкопродавци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Простокиро от история понятие няма

    16 Апр 2022 19:29ч.

    Сигурно не знае и значението на думата превъзмогвам. Призивът му е да забравим за Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 2017 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куролация

    16 Апр 2022 20:59ч.

    Тапир. Само в Канада може да се отгледа такъв тапир,по нашите земи рядко се среща такова отвратително за слушане,и гледане чудо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hcugjviggig

    17 Апр 2022 8:36ч.

    Безродника иска да си превъзмогнем историята! Само че безроднико, дърветата без корен първи ги поваля бурята! Ти не си управленец, ти си предател и продажник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Македоняците го любат Кире Петкофф ,та нема повече на кЪде

    17 Апр 2022 9:25ч.

    https://glasove.com/novini/v-rs-makedoniya-posreshtnaha-kiril-petkov-s-karvavi-sa-vi-ratsete-i-7200-evrei-lezhat-na-savestta-na-balgarskite-fashisti-snimki

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    17 Апр 2022 9:45ч.

    Философът и велик дипломат Петков в РСМ: Да превъзмогнем егото и историята, да вървим напред. О, главо лукова, как ще превъзмогнеш историята, по-скоро историята ще превъзмогне нищожната ти личност. Отивай си в Канада, там с Трюдо ще сте си лика-прилика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи